پاک کردن ماهی موضوعی است که بسیاری از خانمهای به ویژه خانمهایی که تازه ازدواج کردند یا کسانی تا به حال تجربهای از پاک کردن ماهی ندارند در اینترنت جست و جو میکنند. چون این مشکل خودم هم بود و همیشه ماهی فیله شده و آماده میخریدم و با پاک کردن ماهی مشکل داشتم، تصمیم گرفتم در قالب یک مقاله این موضوع را برای بسیاری آسانتر کنم. در ادامه با کابان مگ همراه باشید.
اگر در اینترنت به دنبال پاک کردن ماهی هستید نشان میدهد که از پیش ماهی خود را خریداری کردهاید. در هر صورت ما در مقالاتی به معرفی ماهیهای شمال و ماهیهای جنوب پرداختهایم که میتوانید از آنها استفاده کنید و دانش خود را درباره انواع ماهی بالا ببرید. اگر در موقع خرید ماهی تفاوت ماهی تازه و کهنه را نمیدانید نیز توصیه میکنم به مقاله تشخیص ماهی تازه از کهنه مراجعه کنید.
پاک کردن پولک ماهی
- اول باید تذکر دهم که به طور کلی دو دسته ماهی فلس دار و بدون فلس وجود دارند که برای کندن فلس و پوست آنها از چاقو استفاده میشود. برای کندن فلسهای ماهیهای فلس دار بهتر است از پشت کند چاقو و یا از قاشق استفاده کنید چون نتیجه بهتری به دست میآید.
- برای کندن فلسها کافی است چاقوی کند یا طرف پشت چاقو را در خلاف جهت فلسها حرکت دهید تا آنها از جای خود کنده شوند. ممکن است فلسهای کنده شده در همه جا پخش شوند بنابراین این مرحله را درون لگن گود یا سینک ظرفشویی انجام دهید.
- البته لازم به یادآوری است که عرض کنم وسیلههایی موجود هستند که مخصوص کندن فلس ماهی هستند که استفاده از آنها هم کار کندن فلس ماهی را راحتتر میکند ولی با چاقو هم این کار ممکن است.
خالی کردن شکم ماهی
بعد از اینکه فلسها کنده شدند. اگر ماهی کوچک است آن را در دست بگیرید و اگر بزرگ است آن را روی یک سطح مانند تخته گوشت قرار دهید، سپس از انتهای دم تا زیر آبششها را با چاقو برش دهید و با دست برش را باز کنید. با چاقو جوارح ماهی را از شکمش خارج کنید و سریعاً آن را با آب بشویید.
جدا کردن سر، دم و بالههای ماهی
اگر قصد ندارید ماهی شکم پر درست کنید (در تهیه ماهی شکم پر سر ماهی جدا نمیشود و تنها آبششها خالی میشود و بالهها و دم نیز بریده میشود) پس باید دم، سر و بالههای ماهی را جدا کنید. برای جدا کردن سر ماهی کافی است از زیر آبششهای آن چاقو را فرو کرده و با فشار استخوانها را خرد کرده و سرش را جدا کنید. برای جدا کردن بالهها و دم نیز کافی است آن را با چاقو یا قیچی بِبُرید.
در انتها نیز ماهی را بشویید و اگر قصد تهیه غذا با آن را ندارید، درون یک ظرف گذاشته و در فریزر نگهداری کنید. اگر میخواهید ماهی بپزید، پس آن را درون ظرفی گذاشته و با ادویههای مورد نظر مزه دار کنید و تا زمان پخت درون یخچال نگهداری کنید.
پاک کردن ماهیهایی که پولک ندارند
- برای پاک کردن بسیاری از ماهیهایی که فلس ندارند مانند ماهی شیر که یک ماهی جنوب درجه یک است به روش زیر عمل میکنیم.
- ابتدا با استفاده از یک چاقوی تیز سر، دم و بالههای ماهی را جدا میکنیم.
- سپس یک برش در زیر شکم ماهی ایجاد میکنیم و محتویات شکمش را خالی میکنیم.
فیله کردن ماهیهای بدون پولک
حالا نوبت فیله کردن است. به طور کلی این نوع ماهیها را به دو صورت فیله میکنند. یا از مقطع عرضی برش میزنند و یا هر طرف بدن ماهی را به یک فیله تبدیل میکنند.
اگر ماهی را در جهت عرضی برش میزنید نیازی به کندن پوست آن نیست و تنها ماهی را بشویید، سپس در فریزر نگهداری کنید یا مصرف کنید. ولی اگر از پوست ماهی خوشتان نمیآید، میتوانید با یک چاقوی تیز پوست آن را به آرامی جدا کنید.
به یاد داشته باشید که با کندن پوست ماهی انسجام گوشت آن کم میشود و ممکن است تکه تکه شود پس با چاقوی تیز و با احتیاط این کار را انجام دهید. البته در هنگام پخت در اثر حرارت پوست ماهی به راحتی جدا میشود، میتوانید در این مرحله پوست ماهی را از گوشت آن جدا کنید.
اگر ماهی را در جهت طولی فیله میکنید پس از کندن سر، دم و بالهها، ماهی را روی تخته گوشت قرار دهید و از زیر ستون فقرات ماهی، گوشت آن را بِبُرید و چاقو را در زیر پوست آن قرار دهید و به آرامی در طول برش دهید تا پوست از گوش جدا شود. به یاد داشته باشید زاویه چاقو را مماس با پوست قرار دهید تا کندن آن راحتتر شود اگر زاویه زیاد شود در نیمه راه پوست بریده میشود و کامل کنده نمیشود؛ مانند روش قبل هم میتوانید پوست ماهی را در هنگام پخت از بدن ماهی جدا کنید که راحتتر است. ولی اگر پوست ماهی تیره باشد ممکن است به گوشت رنگ دهد و رنگ غذا را تیره کند.
اگر پس از پاک کردن ماهی به دنبال یک روش مناسب برای مزهدار کردن و پخت ماهی هستید به مقاله انواع روشهای پخت ماهی مراجعه کنید. در این بین مقالاتی مانند فیله ماهی سوخاری با سس لیمویی، فیله ماهی سوخاری در تابه و ماهی شکمپر مراجعه کنید.
فیله کردن ماهیهای پولک دار
برای فیله کردن ماهیهایی که فلس دارند، لازم نیست به کندن فلس ماهی اقدام کنید چون فیله ماهی فلس دار خلاف ماهی بدون فلس پوست ندارد. پس در زیر سر ماهی را برش میزنیم و سپس دورتادور گوشت آن را با یک چاقوی تیز جدا میکنیم و آن را به پشت روی تخته گوشت قرار میدهیم و با استفاده از چاقو به آرامی و با زاویه مماس پوست آن را از گوشتش جدا میکنیم.
پاک کردن ماهی برای کباب
- اگر قصد دارید ماهی را روی آتش، منقل یا باربیکیو کبابی کنید بهتر است از روش ساده و سریع زیر استفاده کنید.
- ابتدا فلسهای ماهی را جدا کنید. سپس با یک برش در زیر شکم محتویات آن را خارج کنید. بالهها و دم ماهی را بِبُرید و در آخر آن را با آب بشویید.
- گذاشتن ماهی همراه با طعم دهندههای مورد علاقه در فویل آلومینیوم و گذاشتن آن روی آتش یا باربیکیو روش خوبی برای کبابی کردن آن است.
- اگر روش کبابی کردن ماهی را برای طبخ ماهی انتخاب کردهاید، سری هم به مقاله ماهی کبابی روی اجاق گاز مراجعه کنید.
سخن آخر
امیدوارم مقاله پاک کردن ماهی یاری دهنده شما در تمیز کردن ماهی در خانه باشد. منتظر نظرات، پیشنهادات و تجربیات شما در این زمینه هستیم.