میوه اژدها که برخی از کشورها به آن پیتایا نیز میگویند، یک میوه استوایی است. ظاهر این میوه بسیار عجیب بوده و خود میوه به دو رنگ قرمز یا سفید خالخالی است و این خالها دانههای میوهاند. در واقع ظاهر عجیب این میوه باعث محبوبیتش در سراسر جهان است. این میوه استوایی علاوه بر طعم لذیذی که دارد فواید بسیاری هم برای بدن دارد. در ادامه با کابان مگ با بررسی خواص و مضرات این میوه و همچنین مزه و نحوه مصرف آن با ما همراه باشید.
میوه اژدها چه مزه ای است؟
میوه اژدها (dragon fruit) به مانند بسیاری از دیگر میوههای استوایی دارای مزه شیرین است. مزه میوه اژدها یا دراگون فروت چیزی ما بین کیوی و گلابی یا کیوی و هندوانه می توان در نظر گرفت.
سرشار از مواد مغذی
از مهمترین خواص میوه اژدها این است که علاوه بر کالری پایین، سرشار از ویتامینها و مواد مغذی بوده و قسمتی از فیبر مورد نیاز بدن را تأمین میکند. مواد مغذی که در ۲۲۷ گرم میوه اژدها وجود دارند به شرح زیر هستند.
انرژی | ۱۳۶ کالری |
پروتئین | ۳ گرم |
چربی | ۰ گرم |
کربوهیدرات | ۲۹ گرم |
فیبر | ۷ گرم |
آهن | ۸ درصد از مصرف روزانه توصیه شده |
منیزیم | ۱۸ درصد از مصرف روزانه توصیه شده |
ویتامین ث | ۹ درصد از مصرف روزانه توصیه شده |
ویتامین ای | ۴ درصد از مصرف روزانه توصیه شده |
علاوه بر این میوه اژدها شامل برخی از مواد شیمیایی مانند پلی فنل، کاروتنوئید و بتاسیانین میشود. این مواد شیمیایی فقط از طریق خوردن برخی سبزیجات به بدن میرسند.
مقابله با بیماریهای مزمن
میوه اژدها به دلیل داشتن چندین نوع ضد اکسیداسیون مختلف در خود میتواند در مقابله با رادیکالهای آزاد بسیار مؤثر باشد. رادیکالهای آزاد اتمهای ناپایداریاند که به سلولهای بدن آسیب زده و منجر به بروز بیماریهایی همچون التهاب میشوند.
مطالعات حاکی از آناند که افرادی که رژیمهای سرشار از ضد اکسیداسیون را دنبال میکنند، امکان بروز بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی، سرطان، دیابت و آرتروز در آنها کمتر است. میوه اژدها چندین نوع مختلف ضد اکسیداسیون در خود دارد که از آن جمله می توان به چند مورد زیر اشاره کرد.
- ویتامین ث: در مطالعاتی مشاهده شده که مصرف ویتامین ث بهطور منظم تأثیر فراوانی در کاهش خطر ابتلا به سرطان در قسمتهای سر و گردن دارد.
- بتالائین: بتالائین در مقابله با سرطان و استرس اکسیداتیو بسیار مؤثر است. استرس اکسیداتیو به عدم تعادل بین رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانهای بدن اطلاق میشود.
- کاروتنوئیدها: کاروتنوئیدها رنگدانههایی هستند که در جذب نور در گیاهان نقش مهمی ایفا میکنند. میوه اژدها دو نوع مختلف کاروتنوئید در خود دارد، یکی بتاکاروتن و دیگری لیکوپن. بتاکاروتن و لیکوپن رنگدانههاییاند که به میوه اژدها آن رنگ خاص و زیبا را میدهند و در پیشگیری از سرطان و بیماریهای قلبی تأثیر بسزایی دارند.
بهتر است ضد اکسیداسیون مورد نیاز بدن را از طریقی میوهها و سبزیجات مصرف کنید چون اینطوری تأثیر بیشتری دارند. قرصها و مکملهای ضد اکسیداسیون آنقدر که باید مؤثر نیستند و حتی ممکن است برای بدن مضر باشند. پس به هیچ وجه آنها را بدون نسخه پزشک مصرف نکنید.
میوه اژدها سرشار از فیبر
فیبر در واقع نوعی کربوهیدرات غیر قابل هضم است که مصرف آن فواید بسیاری برای بدن دارد. پزشکان تغذیه روزانه مصرف ۲۵ گرم فیبر برای زنان و ۳۸ گرم فیبر برای مردان توصیه میکنند. مصرف فیبر هم باید مثل ضد اکسیداسیونها از طریق غذا باشد و قرص ممکن است برای بدن مضر بوده و تأثیر آنچنانی نداشته باشد.
اگرچه هنوز هم برای اثبات فواید فیبر برای سلامتی به تحقیقات بیشتری احتیاج داریم اما مطالعاتی حاکی از ایناند که مصرف فیبر در پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ مؤثر است.
البته مراقب مقدار فیبری که در روز مصرف میکنید باشید، چون مصرف بیش از حد فیبر میتواند برای بدن مضر باشد به خصوص اگر بدن به مقدار زیاد فیبر عادت ندارد. بهتر است میزان مصرف فیبر را کمکم افزایش دهید و همراه با آن آب فراوان بنوشید.
خواص میوه اژدها برای سلامتی روده
میوه اژدها خواص زیادی برای دستگاه گوارش و روده انسان دارد. در روده هر انسان چند میلیارد ریز سازواره مختلف و حدود ۴۰۰ گونه مختلف باکتری مفید وجود دارد. محققان بر این باورند که این باکتریها و ریزسازوارهها تأثیرات مثبتی بر روی سلامتی دارند. میوه اژدها دو نوع باکتری سالم و لازم برای بدن را در خود دارد. یکی باکتری اسیدلاکتیک و دیگری بیفیدوباکتریوم.
بر اساس تحقیقاتی که بر روی مبتلایان به آسم و بیماریهای قلبی انجام شد، در هر دو مورد میزان باکتریهای روده به طرز فجیعی پایین بود. میوه اژدها به دلیل داشتن پروبیوتیک میتواند باعث تقویت باکتریهای مفید روده شود. پروبیوتیک نوع خاصی فیبر است که به تقویت و افزایش باکتریهای سالم بدن کمک میکند.
مانند مابقی فیبرها، بدن قادر به هضم و جذب پروبیوتیک نیست؛ اما خوشبختانه باکتریهای روده با تغذیه از فیبر و پروبیوتیک، به جذب مواد مغذی آن کمک میکنند. بهطور کلی مصرف پروبیوتیکها میتواند ریسک ابتلا به عفونتها، بیماریهای گوارشی و اسهال را کاهش دهد. بهطور مثال، افرادی که بهطور منظم پروبیوتیک مصرف میکنند، کمتر دچار ناراحتیهای گوارشی و اسهال میشوند. همچنین پروبیوتیکها میتوانند خطر ابتلا به سرطان روده و بیماری التهابی روده را کاهش دهند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
سیستم ایمنی بدن و توانایی آن در مبارزه با بیماریها و ویروسها به چندین عوامل مختلف بستگی دارد که یکی از این عوامل کیفیت رژیم غذایی شماست. ویتامین ث و کارانوئید موجود در میوه اژدها، از گلبولهای سفید بدن محافظت میکنند و درنتیجه منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با بیماریها مختلف میشوند.
گلبولهای سفید به ویروسها و باکتریهایی که وارد بدن میشوند حمله میکنند اما متأسفانه در برابر رادیکالهای آزاد بهشدت آسیبپذیرند. خوشبختانه راههایی برای مقابله با رادیکالهای آزاد وجود دارد که یکی از آنها مصرف ویتامین ث است. ویتامین ث باعث خنثی شدن رادیکالهای آزاد میشود و از گلبولهای سفید در برابر آنها محافظت میکند.
خواص میوه اژدها درمان کمخونی
میوه اژدها یکی از محدود میوههایی است که آهن در خود دارد. آهن خواص زیادی برای در گردش اکسیژن در بدن ایفا کرده و همچنین به هضم غذا و دریافت انرژی کافی از آن کمک میکند. متأسفانه بیشتر مردم آهن کافی دریافت نمیکنند، درواقع حدود ۳۰ درصد جمعیت جهان کمبود آهن دارند و این باعث شده آهن یکی از مورد نیازترین مواد مغذی در سراسر جهان باشد.
برای جبران کمبود آهن لازم است به اندازه کافی مواد غذایی که آهن در خود دارند، بخورید، مانند گوشت قرمز، ماهی، حبوبات، دانهها و غلات. علاوه بر اینها برخی میوهها هم آهندارند، مانند میوه اژدها که سرشار از آهن است. در واقع خوردن یک میوه اژدها حدود ۸ درصد نیاز روزانه بدن به آهن را فراهم میکند و همچنین مقدار قابل توجهی ویتامین ث به بدن میرساند که برای جذب آهن لازم است.
منبعی سرشار از منیزیم
میزان منیزیم میوه اژدها از اغلب میوهها بیشتر است و در حدود ۱۸ درصد نیاز روزانه بدن به منیزیم را تأمین میکند. میزان منیزیم کل بدن انسان در حدود ۲۴ الی ۲۸ گرم است اما همین میزان اندک در تکتک سلولهای بدن وجود داشته و در ۶۰۰ واکنش شیمیایی بدن نقش دارد مثل تبدیل مواد غذایی به انرژی در سلول، انقباض عضلات، شرکت در ساختار استخوانها و حتی ساختار دی ان ای (DNA) انسان.
بعضی از مطالعات در خصوص میوه اژدها حاکی از آن است که مقادیر کافی منیزیم خواص زیادی در پیشگیری از بیماریهای قلبی و استحکام استخوانها نقش دارد اما تحقیقات بیشتری برای تائید این نظریه مورد نیاز است.
نحوه آماده کردن و مصرف میوه اژدها
گرچه که پوست این میوه سفت و سخت به نظر میرسد، در صورت رسیده بودن این میوه، آماده کردن میوه بسیار راحت است. میوه اژدها نارس، سبز بوده و همچنان که رسیده میشود، رنگ آن به قرمز روشن و براق تغییر مییابد. نقاط تیره کوچک تأثیری در مزه میوه ندارد اما اگر نقاط کبود زیادی روی میوه وجود داشته باشد، نشان از بیش از حد رسیده بودن آن است. میوه اژدها رسیده مثل کیوی و آووکادو بافتی نسبتاً نرم دارد اما نباید بیش از حد نرم باشد.
برای مصرف و بهرهمندی از خواص میوه اژدها ابتدا آن را با یک چاقوی تیز از درازا به دو نیم تقسیم کنید میتوانید داخل میوه را با قاشق بیرون آورده و نوش جان کنید. یا میتوانید داخل میوه ابتدا افقی و سپس عمودی تکهتکه کنید. دقت کنید که فقط گوشت میوه را برش داده و پوست آن را سالم بگذارید. سپس پوست میوه را به داخل فشار دهید تا قطعات برش داده شده بیرون بیاید. میتوانید تکهها را با دست یا قاشق از پوست جدا کنید.
از طرفی هم میتوانید میوه اژدها را به سالاد اضافه کرده یا با آن اسموتی درست کنید. همچنین ممکن است بعضی از فروشگاهها میوه اژدها یخزده داشته باشند که میتوانید آن را به عنوان یک میان وعده سالم و بسیار مفید میل کنید.
سخن آخر
میوه اژدها یکی از خوشمزهترین میوههای استوایی است که علی رغم مغذی بودن، کالری بسیار پایینی داشته و رنگ و لعاب بسیار زیبایی به چیدمان میوهها یا سالادهای شما میدهد و همین موضوع خواص زیادی را به بدن میرساند. اگر میخواهید میوههای متنوع را امتحان کنید، میوه اژدها یکی از بهترین گزینهها برای شروع است و حتماً این میوه لذیذ را امتحان کنید.