دارابی یا پوملو یا پامیلو یا پاملو یا بتابی که در منابع طب سنتی چکوتره یا جکوتری نیز نامیده میشود. برخی نیز آن را سلطان مرکبات در نظر میگیرند. از میوههای عجیب غریبی است که علیرغم خواص زیادی که دارد کمتر در ایران به چشم میخورد. در این مطلب از کابان مگ قصد داریم که مروری جامع بر پوملو و تمامی خواص آن برای قلب و دستگاه گوارش و دیابت و پوست داشته باشیم.
میوه پوملو یا دارابی چیست؟
پوملو یا همان دارابی یکی از مرکبات محبوب آسیایی است که بافت آن تا حدود زیادی شبیه گریپفروت و شکل بیرونی آن مثل گلابی است. گوشت آن زرد یا سبز بوده و گاهی حتی به اندازه یک گرمک بزرگ میشود.
میوه پوملو چه مزه است؟
پوملو شیرینترین نوع مرکبات است و برای کسانی که از مزه ترش یا تلخ مرکبات خوششان نمیآید، بسیار مزه مطبوعی دارد. اگرچه که پوملو به اندازه پرتقال یا گریپفروت آبدار نیست اما خواص آن باعث شده که به یکی از مفیدترین انواع مرکبات تبدیل شود.
طرز مصرف و خوردن پوملو
میتوانید از پوملو برای تهیه انواع دسر و کیک استفاده کنید اما دقت داشته باشید که حرارت زیاد باعث تلخ شدن آن میشود پس بهتر است در انتهای پخت پوملو را اضافه کنید. از طرفی هم به دلیل شیرین بودن بیش از اندازه این میوه به صورت خشک شده نیز مزه بسیار خوبی دارد. این میوه به صورت چیپس شده و سبز هم در بازار موجود است و خواص زیادی دارند.
از کجا پوملو بخریم؟
پوملو در قفسههای بسیاری از میوهفروشیهایی که میوههای وارداتی میفروشند دیده میشود. همچنین پوملو از طریق سایتهای اینترنتی نیز به فروش میرسد و از آبان ماه تا اواسط اسفند برداشت میشود. البته اگر از طرفداران میوه خشک شده یا مربا باشید، انواع خشک شده یا مربای پوملو هم در فروشگاهها موجود است. ناگفته نماند که بسیاری از فروشگاههای اینترنتی به عرضه نوع خشک شده یا به اصلاح چیپس این میوه اقدام میکنند.
قیمت پوملو چقدر است؟
قیمت پوملو هم مانند هر میوه دیگری به کیفیت و اندازه آن بستگی دارد. در ایران به صورت خشک شده و تازه توسط برخی از شرکتها وارد میشود و به فروش می رسد. قیمت هر کیلو پوملو خشک و چیپس شده در بازار ۶۰ تا ۸۰ هزار تومان است. قیمت پوملو تازه رسیده و سبز هم چیزی در حدود ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان است.
نگهداری از پوملو سلطان مرکبات
پوملویی که به تازگی برداشت شده باشد را میتوانید تا دو هفته داخل یخچال نگهداری کنید. بعد از پوست کندن پوملو هم مثل اغلب مرکبات به سرعت خشک میشود و از آنجایی که آب زیادی هم ندارد، بهتر است بعد از پوست کندن میوه را به طور کامل میل بفرمایید.
خواص میوه پوملو
حال که خصوصیات پوملو را شرح دادیم، بهتر است نگاهی به خواص آن نیز بیندازیم. این میوه به دلیلی مواد مغذی و معدنی که در خود جای داده است خواص زیادی برای بدن دارد. در زیر به مهمترین آنها اشاره شده است.
بسیار مغذی
پوملو مثل بیشتر مرکبات حاوی مقادیر زیادی ویتامین و مواد معدنی بوده و یکی از غنیترین منابع ویتامین ث است. میزان ترکیبات یک پوملو ۶۰۰ گرمی تقریباً بدین شکل است.
- کالری: ۲۳۱
- پروتئین: ۵ گرم
- چربی: صفر
- کربوهیدرات: ۵۹ گرم
- فیبر: ۶ گرم
- ویتامین ب ۲: ۱۲ درصد نیاز روزانه بدن
- ویتامین ب ۱: ۱۷ درصد نیاز روزانه بدن
- ویتامین ث: ۴ برابر بیشتر از نیاز روزانه بدن
- مس: ۳۲ درصد نیاز روزانه بدن
- پتاسیم: ۲۸ درصد نیاز روزانه بدن
همانطور که مشخص شد، پوملو مقادیر بسیاری ویتامین ث دارد که یکی از انواع آنتیاکسیدانهای قوی بوده و با تقویت سیستم ایمنی، از آسیب سلولهای بدن توسط رادیکالهای آزاد پیشگیری میکند (منبع). البته پوملو همچنین مقادیر زیادی ویتامین و سایر مواد معدنی از جمله پتاسیم هم دارد که به تعادل مایعات بدن کمک کرده و باعث تنظیم فشارخون میشود (منبع). پوملو غنی از ویتامین ث، پتاسیم و انواع ویتامینهای دیگر است و مقادیر زیادی پروتئین و فیبر دارد.
خواص پوملو برای دستگاه گوارش
همانطور که اشاره کردیم، هر پوملو متوسط ۶ گرم فیبر دارد. میزان فیبر مصرفی روزانه یک فرد معمولی باید ۲۵ گرم باشد و مفیدترین منبع برای دریافت فیبر میوهها هستند. از طرفی فیبر پوملو از نوع نامحلول است که باعث افزایش حجم مدفوع شده و از یبوست پیشگیری میکند.
همچنین با تغذیه سلولهای مفید روده، به سلامت سیستم گوارش کمک میکند. جالب اینکه مطابق آزمایشات صورت گرفته، فیبر موجود در انواع میوه به داشتن استخوانهای مستحکم، وزنی متناسب و سلامت ذهنی کمک کرده و از بسیاری از بیماریهای مزمن پیشگیری میکند.
خواص پوملو برای کاهش وزن
با وجود اینکه پوملو میوهای پر فیبر و پرپروتئین بوده و اندازه بزرگی دارد، اما انرژی یک عدد پوملو ۲۳۰ کالری است. میتوانید با خوردن یک عدد پوملو برای مدت طولانی سیر بمانید؛ یعنی با مصرف کالری کمتر مدت زمان بیشتری سیر میمانید که این امر باعث لاغری و تناسب اندام در افراد با اضافه وزن میشود. پوملو با وجود اندازه بزرگ و میزان پروتئین و فیبر زیاد، کالری بسیار کمی دارد و به همین دلیل هم بسیار مناسب مصرف رژیمهای لاغری است.
دارای مقدار زیادی آنتیاکسیدان
آنتیاکسیدانها با نابود کردن رادیکالهای آزاد، از آسیب دیدن سلولهای بدن پیشگیری میکند. رادیکالهای آزاد ترکیبات مضر و خطرناکی در محیط اطراف ما هستند که باعث انواع بیماریهای مزمن و انواع سرطان میشوند. پوملو علاوه بر مقادیر بالای ویتامین ث، مثل سایر مرکبات دارای مقادیر زیادی آنتیاکسیدان «نارینژین» است.
همچنین مقادیری «لیکوپین» در پوملو وجود دارد که یک نوع آنتیاکسیدان ضدالتهابی است و در گوجهفرنگی هم به وفور یافت میشود. بسیاری از خواص پوملو که در ادامه هم به آنها اشاره میکنیم به دلیل وجود مقادیر بالای آنتیاکسیدان این میوه خوش رنگ و طعم است.
خواص پوملو برای دیابت و قلب
در غالب موارد، بیماریهای قلبی به دلیل بالا بودن چربی و کلسترول خون بروز میکنند. مطابق مطالعات صورت گرفته در این زمینه، پوملو میزان چربی خون را ۲۱ درصد و کلسترول بد خون (LDL) را ۴۱ درصد پایین میآورد. اگرچه که تحقیقات همچنان ادامه دارند اما احتمال میرود کاهش چربی خون به این دلیل باشد که پوملو از جذب چربی مواد غذایی جلوگیری میکند.
البته دقت داشته باشید که گریپفروت و پوملو به دلیل داشتن مادهای به نام «فورانوکومادین»، تأثیر داروهای استاتین را مختل میکند. داروهای استاتین مثل آتورواستاتین، لوواستاتین و … برای کنترل چربی خون تجویز میشوند. اگر این داروها مصرف میکنید، بهتر است از خوردن پوملو و گریپفروت خودداری کنید.
خواص پوملو برای پوست
همانطور که قبلاً اشاره کردیم، پوملو مقادیر زیادی آنتیاکسیدان دارد. این آنتیاکسیدانها پوست را از انواع آسیبها در امان نگه داشته و باعث میشوند با افزایش سن، همچنان پوستی صاف و با طراوت داشته باشید. از طرفی هم پوملو تولید «گلیکاسیون پیشرفته و فرآوردههای آن» را کاهش میدهد.
اما گلیکاسیون چیست؟ این در واقع ترکیبی است که در افراد دیابتی فراوان بوده و در مقادیر بالا منجر به آسیب چشم و از دست دادن بینایی یا از کار افتادن کلیهها میشود؛ اما اگر مقادیر گلیکاسیون پیشرفته و فرآوردههای آن کمتر باشد به پوست آسیب رسانده و با کاهش خونرسانی به پوست، باعث چروک و تیره شدن آن میشود.
پوملو این ترکیبات گلیکاسیون را از بین برده و بدین ترتیب باعث سلامتی پوست شما میشود. البته امروزه عصارهی پوست پولمو بسیار محبوب شده که با داشتن مقادیر بالای آنتیاکسیدان، اثرات آن پس از یک دوره استفاده به وضوح قابل مشاهده است.
خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی پوملو
اگرچه که این نوع از خواص پاملو بیشتر مربوط به عصاره یا روغن پوست پوملو است اما انتظار میرود قسمت خوراکی میوه همچنین خواصی داشته باشد. مطالعات صورت گرفته روی خاصیت ضد باکتریایی پوملو نشان داده که عصاره پوست این میوه باکتری «پنی سیلیوم اکسپانسوم» را از بین میبرد که باکتری خطرناکی بوده و یک نوع سم عصبی قوی ترشح میکند.
پوملو از این نظر بسیار مؤثرتر از پرتقال و لیمو عمل میکند اما دقت داشته باشید که عصاره یا روغن پوست پوملو خوراکی نیست و قبل از اینکه آن را به پوستتان بمالید، بهتر است کمی آن را رقیق کنید.
مبارزه با سلولهای سرطانی
احتمال داده میشود که عصارهی پوملو در نابودی سلولهای سرطانی و جلوگیری از پخش شدن آنها نقش مؤثری داشته باشد. در مطالعاتی که روی موشهای آزمایشگاهی صورت گرفته ثابت شد که عصاره پوست پوملو باعث تقویت سیستم ایمنی، تضعیف سلولهای سرطانی و از بین رفتن آنها میشود. همچنین این مطالعه با عصاره برگ درخت پولمو نیز تکرار شد و نتایج بسیار مشابه و امیدوار کننده بود.
از طرفی هم مشخص شده نارینژین موجود در پولمو، باعث مرگ سلولهای سرطانی پروستات و کبد شده و از پخش شدن سلولهای سرطانی ریه پیشگیری میکند.
البته باید این نکته را متذکر شویم که عصارهای که در این آزمایشات استفاده شده به مراتب غلیظتر و مؤثر از خود میوه پولمو است. بهتر است میوهها را بهصورت روزانه مصرف کنید تا از حداکثر فواید آنها بهرهمند شوید.
جایگیری راحت در رژیم غذایی
یکی از خواص پوملو این است که حتی اگر میوه زیاد دوست نداشته باشید، قطعاً روزی یک عدد از آن را مصرف میکنید. میتوانید آب آن را گرفته و با صبحانه میل کنید یا انواع خشک شده آن را با خود به محل کار برده و هر از چند گاهی چند عدد از آن را نوش جان کنید. اگر هم دوست داشته باشید میتوانید از پوملو در درست کردن انواع دسر و سالادها استفاده کنید.
سخن آخر
پوملو جزو مغذیترین انواع مرکبات است که با داشتن مقادیر بالای پروتئین و فیبر، علیرغم کالری پایین شما را برای مدت زیادی سیر نگه میدارد. فواید و خواص بسیارف مزه خاص و شیرین پوملو را به یکی سالمترین و خاصترین میوههای بازار تبدیل کرده است.