بسیاری ار مواد غذایی را می توان به راحتی در فریزر برای مدت زمان های طولانی نگه داشت. بازه زمانی نگهداری انواع مواد غذایی در فریزر با هم متفاوت است. بعضی را می توان چند هفته و بعضی ها را هم می شود چند ماه فریز کرد. در این مقاله از کابان مگ فهرستی کامل از نحوه صحیح منجمد و فریزر کردن و مصرف انواع مواد غذایی را آموزش میدهیم تا هنگام استفاده از مواد غذایی فریز شده با مشکل مواجه نشوید.
۱. کیفیت مواد غذایی و جلوگیری از سوختن فریزر
تا زمانی که درجه فریزر روی صفر یا پایینتر از آن باشد، مواد غذایی هرگز خراب یا فاسد نمیشوند و کیفیت آنها نیز تغییری پیدا نمیکند. بااینحال، کیفیت مواد غذایی تحت تأثیر فریزر قرار میگیرد و مصرف غذا را کمی نامطلوب میکند. کیفیت غذا شامل ترکیب، مزه و رنگ است.
انجماد مواد غذایی به صورت بلندمدت موجب میشود تا غذا بوی نامطبوعی به خود بگیرد. باکتریهای غذا در زمان انجماد غیرفعال میشوند و به همین دلیل هنگامی که یخ مواد غذایی آب میشود، باید در سریعترین زمان ممکن مصرف شوند.
زمانی که فریزر کردن مواد غذایی به مدت طولانی از کار میافتد، هیچ روش جایگزینی وجود ندارد و تمامی مواد غذایی باید دور ریخته شوند و این کار موجب اتلاف پول، مواد غذایی و انرژی میشود. برای جلوگیری از این اتفاق، روش بهتری را برای فریز کردن مواد غذایی انتخاب کنید.
فریز کردن مواد غذایی را به تأخیر نیندازید. پس از خرید مواد غذایی، آنها را چندین روز نگه ندارید و سپس در فریزر قرار دهید. برای حفظ کیفیت غذا، بلافاصله آن را فریز کنید. با این کار، زمانی که غذا را از فریزر خارج میکنید، کیفیت مواد غذایی حفظ میشود.
تا زمانی که غذای یخزده همچنان سرد است و به دمای محیط نرسیده است، میتوانید آن را دوباره فریز کنید؛ در غیر این صورت، اگر پس از رسیدن به دمای محیط آن را دوباره منجمد کنید، کیفیت خود را از دست میدهد. این بدان معناست که میتوانید گوشت منجمد خریداری شده را، قبل از رسیدن به دمای محیط، در فریزر قرار دهید.
مواد غذایی را کاملاً بستهبندی کرده و سپس در فریزر قرار دهید. از کیسه فریزر یا ظروف پلاستیکی مخصوص برای منجمد کردن مواد غذایی استفاده کنید و فضاهای خالی بین مواد غذایی را پر کنید. هوای محبوس شده بین مواد غذایی موجب فاسد شدن غذاهای یخزده میشود.
بهترین شیوه بستهبندی برای فریز کردن مواد غذایی روش وکیوم است که بیشتر هوای داخل کیسه فریزر را بیرون میکشد. دستگاه وکیوم ممکن است کمی پرهزینه باشد اما اگر اغلب اوقات از غذاهای فریز شده استفاده میکنید، تهیه این دستگاه میتواند از هدر رفت مواد غذایی جلوگیری کند. روش مؤثر دیگر بیرون کشیدن هوای داخل کیسه فریزر، به صورت دستی انجام میشود. در این روش تمامی هوای اضافی خارج نمیشود اما همان مقدار خارجشده نیز در سالم ماندن مواد غذایی بسیار مؤثر است.
از قسمت انجماد سریع فریزر استفاده کنید. در فریزرهای امروزی، قسمتی وجود دارد که مخصوص انجماد سریع است. از انباشته کردن چندین بستهبندی گوشت تازه روی یکدیگر خودداری کنید. بهتر است بستههای گوشت ابتدا به صورت جداگانه فریز شوند، سپس آنها را روی یکدیگر قرار دهید.
اطمینان حاصل کنید که درب ظروف مخصوص منجمد کردن مواد غذایی کاملاً بسته میشوند و نفوذ هوا به داخل ظروف وجود ندارد. برای بستهبندی گوشت، از کیسه فریزر استفاده کنید. هرگز از کیسه زباله یا کیسههای خرید برای بستهبندی و فریز کردن مواد غذایی استفاده نکنید زیرا این کیسهها حاوی مواد شیمیایی مضر هستند. اگر نمیدانید کیسهای که دارید، مخصوص بستهبندی غذاست یا خیر، از آن استفاده نکنید. در مورد عواملی که منجر به از کار افتادن فریزر میشود مطالعه کنید تا ناخواسته به فریزر آسیبی وارد نکنید.
برای بستهبندی مواد غذایی در حجم کم، از ظروف کوچک استفاده کنید. برای منجمد کردن غذای کودک، از ظروف پلاستیکی کوچک مانند شیشه مربا استفاده کنید تا میزان هوای موجود در ظروف به حداقل برسد.
از فریز کردن غذاهایی که به خوبی منجمد نمیشوند، خودداری کنید. شیر، غذاهایی که مایونز در آنها استفاده شده است و برخی غذاهای دیگر، به خوبی منجمد نمیشوند و ترکیبات آنها هنگام باز شدن یخ، از هم جدا میشود. انواع نان اگرچه به خوبی فریز میشوند اما زمان در فریزر ماندن آنها نسبت به گوشت کوتاهتر است. نانهای بستهبندی شده آماده، برای نگهداری در فریزر مناسب نیستند و تنها میتوان آنها را به مدت چند روز در فریزر نگه داشت.
بیشتر بخوانید: نکات و اصول نگهداری مواد غذایی در فریزر از گوشت و شیر تا آش و لازانیا
تنها غذاهایی را فریز کنید که مطمئنید بعداً دوباره خواهید خورد. لازم نیست باقیمانده سوپ یا خورشتی که هیچکدام از اعضای خانواده آن را دوست ندارند را منجمد کنید. در نهایت آن را دور خواهید ریخت پس بهتر است در مصرف انرژی صرفهجویی کنید و به خودتان زحمت ندهید.
روی تمامی مواد غذایی منجمد شده برچسب همراه با تاریخ بزنید. برچسب زدن روی مواد غذایی به شما کمک میکند تا بدانید قبل از اینکه کیفیت مواد غذایی از بین برود، آنها را مصرف کنید.
۲. بهترین دما برای فریز کردن مواد غذایی
به منظور حفظ کیفیت مواد غذایی موجود در فریزر، باید در دمای صفر درجه فارنهایت یا کمتر از آن نگهداری شوند. معمولاً تولیدکنندگان، دمای انجماد توصیه شده برای مواد غذایی را روی محصولات درج میکنند. اگر فریزر شما دارای قسمت فریز سریع است، از آن برای فریز کردن مواد غذایی که به تازگی خریداری کردهاید استفاده کنید و پس از منجمد شدن غذاها، آنها را به قسمت فریزر معمولی منتقل کنید.
هرچه به مدت طولانیتری مواد غذایی را در فریزر نگه دارید، کیفیت آنها از لحاظ خاصیت و رنگ تحلیل میرود. غذاهای منجمد شده را باید در کوتاهترین زمان ممکن مصرف کرد. گاهی اوقات، زمانی که مواد غذایی منجمد شده از فریزر بیرون میآیند ظاهر خوبی دارند اما پس از اینکه یخ آنها آب شد، تغییر شکل میدهند و بوی خاصی از آنها متصاعد میشود. در اینگونه موارد، از مصرف غذا خودداری کنید. برای کاهش هدر رفت مواد غذایی، زمان نگهداری غذاهای فریز شده را کمتر کنید.
- انواع نان یک ماه یا کمتر
- گوشت فرآوری شده و سوسیس تا ۲ ماه
- وعدههای غذایی و شامهای آماده، گوشت پخته نشده تا ۴ ماه
- ماهی و غذاهای دریایی تا ۶ ماه
- مرغ و کباب تا ۹ ماه
- میوه و سبزیجات تا ۱۰ ماه
به یاد داشته باشید این زمانها بر اساس غذاهایی که به طور کامل برای فریزر بستهبندی شدهاند برآورد شدهاند. عوامل متعددی از جمله موارد زیر بر کیفیت مواد غذایی و زمان نگهداری آنها در فریزر تأثیر میگذارد.
- دمای فریزر باید به طور مداوم یکسان باشد.
- یخزدگی فریزر نیز بر کارایی آن تأثیر میگذارد. فریزر باید به درستی تمیز و نگهداری شود.
- بستهبندی نامرتب و هوای زیاد داخل بستهبندی
- مواد غذایی منجمد در فریزرهایی که دارای یخزدگی خودکار هستند چرخه عمر کمتری دارند زیرا نوسان دما در این فریزرها نسبت به تنظیم دمای دستی بیشتر است.
- زمانی که کیفیت مواد غذایی تحلیل رفته است، منجمد کردن آنها تأثیری ندارد.
- ظروف بزرگی که فضای خالی زیادی دارند و هوا درون آنها محبوس میشود.
- استفاده از کیسه فریزر بزرگ: به عنوان مثال از کیسه فریزر بزرگ برای منجمد کردن میوهها استفاده کردهاید و هر زمان که کیسه را باز میکنید، هوا وارد آن میشود. راهحل این مشکل استفاده از کیسه فریزر کوچک است.
- حجم زیاد مواد غذایی فریز شده: هرچقدر که درب فریزر باز بماند، بر دمای داخلی آن نیز تأثیر میگذارد.
گاهی اوقات در زمستان، افراد برای فریز کردن مواد غذایی آنها را بیرون از فریزر و در هوای سرد قرار میدهند. اگرچه تمام روز دما زیر صفر است اما اشعه خورشید مواد غذایی منجمد شده را گرم کرده و منجر به فاسد شدن غذاها میشود. مواد غذایی باید در فریزر نگهداری شوند تا تحت تأثیر بوی غذاهای دیگر قرار نگیرند.
بیشتر بخوانید: مدت زمان نگهداری مواد غذایی در فریزر چقدر است؟ از گوشت گرفته تا پیتزا
۳. مواد غذایی داخل فریزر را هرچند وقت یکبار مرتب کنید.
زمانی که مواد غذایی جدید خریداری میکنید و قصد دارید آنها را در فریزر نگهداری کنید، ابتدا فریزر را مرتب کرده و غذاهای منجمد شده قبلی را بیرون بیاورید و مواد غذایی جدید را در زیر غذاهای قبلی قرار دهید. با این کار، مواد غذایی که از قبل منجمد شدهاند، زودتر مصرف شده و از کیفیت آنها کاسته نمیشود. هنگام مرتب کردن فریزر، میتوان با قرار دادن مواد غذایی مرتبط در کنار هم، پیدا کردن آنها را نیز آسانتر کرد. در اینجا چند نکته برای مرتب کردن مواد غذایی را به شما نشان میدهیم.
- برچسبهای روی مواد غذایی را جایی قرار دهید که قابلخواندن باشند.
- برای راحتی کار، میتوانید روی کشوهای فریزر نیز برچسب بزنید.
- غذاهای منجمدی که بیشتر از آنها استفاده میکنید مانند بستنی و برخی میوهها و سبزیجات را یا در فریزر یخچال و یا در قسمت بالایی فریزر و در دسترس قرار دهید.
- موارد مشابه را در یک قسمت قرار دهید. به عنوان مثال ماهی، گوشت، مرغ، سبزیجات و غیره را گروهبندی کنید. از جعبههای کوچک یا کیسههای بزرگ برای این کار استفاده کنید.
- مواد غذایی را در بستههایی با مقدار مناسب بسته کنید تا هنگام استفاده، نیازی به خارج کردن تمام بستهبندی از فریزر نباشد.
- ادویهجات را با هم و در کیسههای زیپدار بستهبندی کنید.
- غذاهایی که تنها یک بستهبندی دارند را در کنار هم قرار دهید.
- آجیل و کشمش را در یک قسمت مخصوص به خود قرار دهید.
- تکههای گوشت تازه خریداری شده را زیر گوشتهایی که از قبل خریداری شدهاند قرار دهید تا گوشتهای قدیمی زودتر مصرف شوند.
- در فریزرهایی که فضای خالی زیادی وجود دارد، میتوانید با قرار دادن جعبههای مقوایی در کنار هم، از این فضاهای خالی بیشتر استفاده کرده و سریعتر به مواد غذایی دسترسی داشته باشید.
- قبل از خرید، محتویات فریزر را بررسی کنید تا از خرید اضافی و غیرضروری خودداری کنید.
۴. یخزدایی و فریزر کردن مواد غذایی
نیازی نیست غذاهایی را که هنگام فرایند یخزدایی فاسد میشوند، فریز کنید. روش صحیح یخزدایی این اطمینان را میدهد که مواد غذایی به درستی مصرف شده و هدر رفت غذا را به حداقل میرساند. اساساً سه روش یخزدایی مواد غذایی وجود دارد:
- یخزدایی در یخچال
- یخزدایی در آب سرد
- یخزدایی در ماکروویو با استفاده از سیستم یخزدایی
یخزدایی در یخچال بهترین و مطمئنترین شیوه یخزدایی است، اما استفاده از این روش زمان زیادی را متقبل میشود. گوشت مرغ و گوشت خام معمولاً به یک شب و گوشت بوقلمون به دو تا سه روز یخزدایی در یخچال نیاز دارد. حین فرایند یخزدایی، قطرات آب از بستهبندی مواد غذایی خارج میشود. برای جلوگیری از کثیف شدن یخچال، مواد غذایی را در بشقاب قرار دهید.
هنگام یخزدایی با استفاده از آب سرد، مواد غذایی باید در آب فرو روند و هر نیم ساعت آب آن عوض شود. مدتزمان یخزدایی بستگی بهاندازه مواد غذایی دارد اما به طور معمول دو یا سه ساعت برای مواد غذایی با اندازه متوسط مورد نیاز است. گوشت بوقلمون به چندین ساعت زمان برای یخزدایی در آب سرد نیاز دارد. دل و جگر و گردن بوقلمون را حین فرایند یخزدایی جدا کنید تا یخ گوشت سریعتر آب شود. برای یخزدایی بهتر، از سیستم یخزدایی ماکروویو استفاده کنید.
پس از یخزدایی و قبل از پخت مواد غذایی، آنها را بررسی کنید. میوهها پس از یخزدایی مقدار زیادی از آب خود را از دست میدهند. گوشت یخزده باید بلافاصله پس از یخزدایی پخته شود و نباید مدتزمان بیشتری در دمای اتاق قرار گیرد. قسمتهایی از مواد غذایی که در فریزر خشک شدهاند را جدا کرده و دور بریزید و اگر در مورد خراب شدن غذا تردید دارید، آن را کاملاً دور بیندازید.
۵. مواد غذایی منجمد شده و قطع برق
در مورد نگهداری از مواد غذایی هنگام قطع برق به مدت زیاد، جابجایی مواد غذایی در مسافتهای طولانی، یا خرابی فریزر پرسوجو و تحقیق کنید تا مواد غذایی فاسد نشوند.
۶. راندمان فریزر در فریز کردن مواد غذایی
بازده فریزر نقشی اساسی در محافظت از مواد غذایی و نگهداریا ز آن ها در فریزر و کاهش هدر رفت آن را بر عهده دارد. اگر فریزر دارای برفک یا یخِ زیاد باشد، جریان هوا نمیتواند به درستی در فریزر گردش کند و دمای فریزر بجای آنکه دارای دمایی ثابت باشد، دچار نوسان میشود.
همواره هنگام تمیز کردن فریزر، آن را خاموش کرده یا از برق بکشید و اگر ممکن است در حین تمیز کردن، مواد غذایی منجمد شده را به یک فریزر دیگر منتقل کنید. فریزر را مرتباً و به صورت دستی و زمانی که یخ یا برفک در آن مشاهده کردید، تمیز کنید. پس از تمیز کردن یخ و برفک، دیوارههای آن را با دستمالی تمیز خشک کنید و فریزر را به برق متصل کنید و مواد غذایی را دوباره طبق دستهبندی قبل، در فریزر قرار دهید.
فریزرهایی که دارای سیستم خودکار برفکزدایی هستند، از برفک زدن دیوارههای داخلی فریزر جلوگیری میکنند. اگرچه این فریزرها به نگهداری کمتری احتیاج دارند، اما آنها نیز باید مرتباً تمیز شوند. این مراحل تمیز کردن، باید در مورد فریزر یخچال نیز به کار گرفته شوند.
برای کاهش هدر رفت غذا، هر شش ماه یکبار از خرید مواد غذایی جدید خودداری کنید و هر غذایی که در فریزر وجود دارد را مصرف کنید. با این کار، هم فرصت مناسبی برای تمیز کردن فریزر به وجود میآید، و هم از خرید مواد غذایی جدید اطلاع پیدا خواهید کرد.
گاهی اوقات برخی فریزرها و یخچالها در مکانی نامناسب قرار میگیرند که هنگام برداشتن مواد غذایی، به دلیل برخورد دست با آنها، دمای فریزر تغییر پیدا کرده و کم یا زیاد میشود. به همین دلیل، دمای فریزر یا یخچال را باید به صورت دورهای کنترل کرد. همواره اطمینان حاصل کنید که دمای فریزر ثابت و زیر صفر درجه فارنهایت قرار دارد. برای دانستن دمای مناسب فریزر، از دفترچه راهنمای آن استفاده کنید.
۷. خرید فریزر و میزان ظرفیت آن
اگرچه خرید یک فریزر بزرگ با ظرفیت زیاد برای نگهداری مواد غذایی بسیار لذتبخش است اما فریزرهای بزرگ برق بیشتری مصرف کرده و فضاهای خالی و بدون مواد غذایی، بدون هیچ دلیلی خنک میشوند. جا دادن فریزر بزرگ در آشپزخانه، جابجا کردن، مرتب کردن و تمیز کردن آن نیز دشوار است. در اینجا چند نکته در مورد خرید فریزر و اندازه آن را ذکر میکنیم.
- فریزری را تهیه کنید که پاسخگوی نیازهای فعلیتان باشد زیرا فریزرها به طور کلی چرخه عمر طولانی دارند.
- دو فریزر کوچک از یک فریزر بزرگ بهتر است. یک فریزر کوچک ایستاده برای اکثر غذاها و یک فریزر کوچک صندوقی برای غذاهای فصلی، انتخابی مناسب نسبت به خرید یک فریزر بزرگ است.
- فریزرهای ایستاده برای مرتب کردن و ساماندهی بهتر مواد غذایی مناسبتر هستند.
- فریزرهای صندوقی برای مواد غذایی بزرگ و حجیم مانند بوقلمون کارآمدترند.
- همچنین بر اساس ظرفیت فریزر میتوانید مواد غذایی را به صورت فلهای تهیه کنید، وعدههای غذایی را از پیش تهیه کنید و در فریزر قرار دهید و یا محصولات باغی را منجمد کنید.
- افرادی که در مناطق روستایی زندگی میکنند، نسبت به افرادی که در شهرها هستند، فریزرهایی را ترجیح میدهند که به منابع غذایی دسترسی راحتتری داشته باشند.
۸. کنسرو کردن جایگزینی برای فریز کردن مواد غذایی
کنسرو کردن روشی عالی برای فریز کردن میوهها، سبزیجات و دیگر مواد غذایی است. بااینحال، کنسرو کردن مواد غذایی و نگهداری آنها در خانه باید به درستی انجام شود تا کیفیت و سلامت مواد غذایی حفظ شود. کنسرو کردن به معنی ریختن مواد غذایی داغ در شیشه و درب شیشه را بستن نیست.
کنسرو کردن باید با نهایت دقت انجام شده و دستورالعملهای ایمنی توصیه شده برای هر نوع مواد غذایی کنسرو شده باید رعایت شود و مصرف مواد غذایی کنسرو شده نیز باید طبق نکات بهداشتی صورت گیرد.
بیشتر بخوانید: از بین بردن و پیشگیری از بوتولیسم در هنگام کنسرو کردن مواد غذایی در خانه
برای کنسرو کردن مواد غذایی و نگهداری آنها در خانه، باید به مکانی خنک و تاریک دسترسی داشته باشید. امکان کنسرو کردن تمامی مواد غذایی نیز در خانه وجود ندارد. استفاده از ابزار و وسایل مخصوص، نکته اصلی کنسرو کردن در خانه است.
کنسرو کردن روشی عالی برای کاهش حجم مواد غذایی است و غذاهای کنسرو شده ماندگاری بیشتری نسبت به مواد غذایی منجمد شده دارند. روشهای دیگر نگهداری مواد غذایی شامل خشک کردن و دودی کردن است. تمامی روشهای نگهداری، مناسب همه غذاها نیستند؛ برخی غذاها تنها با یک شیوه خاص نگهداری میشوند.
۹. نکاتی در مورد فریز کردن مواد غذایی
استفاده از ظروف و کیسههای مخصوص فریز کردن، مواد غذایی را از فاسد شدن حفظ میکند. هنگام استفاده از ظروف پلاستیکی، نحوه بازیافت این ظروف را در نظر داشته باشید. به طور خلاصه، برای کاهش هدر رفت پول و غذا، نکات نگهداری از ترشیجات، مواد غذایی خشک و دیگر غذاها را یاد بگیرید.