نکات و اصول نگهداری مواد غذایی در فریزر از گوشت و شیر تا آش و لازانیا

نکات و اصول نگهداری مواد غذایی در فریزر از گوشت و شیر تا آش و لازانیا

منجمد یا فریز کردن مواد غذایی یکی از بهترین شیوه‌های جلوگیری از هدر رفت غذاست؛ تفاوتی ندارد مواد غذایی تازه خریداری شده باشند یا غذاهای پخته شده، انواع مواد غذایی را می‌توان فریز کرد و برای مدت طولانی در یخچال فریزر نگه داشت. بااین‌حال، قبل از منجمد کردن مواد غذایی، نکات ریز و اصول مهمی در خصوص نگهداری غذاهای تازه، خام، پخته و سرخ شده وجود دارد که باید آن‌ها را به یاد داشته باشید تا طعم و تازگی مواد غذایی حفظ شود. در ادامه با کابان مگ همراه باشید.

آیا نگهداری ماد غذایی در فریزر خطرناک است؟

همواره دمای فریزر را کنترل کنید تا روی صفر یا پایین‌تر از آن باشد. با کمتر از چند ده هزار تومان می‌توانید دو دماسنج برای یخچال و فریزر تهیه کنید. اگرچه انجماد باعث کاهش باکتری‌های مواد غذایی نمی‌شود، اما به طور گسترده توانایی تولیدمثل آن‌ها را کاهش می‌دهد، به همین دلیل انجماد مانع از هدر رفتن مواد غذایی می‌شود.

زمانی که یخ مواد غذایی باز می‌شود، این باکتری‌ها دوباره فعالیت خود را آغاز می‌کنند که زمان مصرف مواد غذایی فرامی‌رسد. بیشتر غذاها بیشتر از دو یا سه ماه در فریزر دوام نمی‌آورند. اگرچه دستورالعمل‌های ویژه‌ای برای نگهداری مواد غذایی در فریزر وجود دارد اما به طور کلی کیفیت و سلامت غذا به مدت طولانی در فریزر تحت تأثیر قرار می‌گیرد.

نکاتی در مورد فریز کردن و نگهداری مواد غذایی در فریزر

در نگهداری مواد غذایی خام، پخته و سرخ شده در فریزر همیشه سعی کنید که از ظروف یا کیسه‌های پلاستیکی مطمئن، نه شیشه، برای منجمد کردن مواد غذایی استفاده کنید تا هنگام تغییرات سریع دما دچار ترک‌خوردگی نشوند. به یاد داشته باشید کیسه فریزر و پلاستیک ساندویچ یکسان نیستند و تفاوت دارند. کیسه فریزر از پلاستیک ضخیم‌تر ساخته‌شده است و پلاستیک به خودی خود حاوی ماده افزودنی است که از شکننده شدن آن در فریزر جلوگیری می‌کند اما پلاستیک مخصوص ساندویچ از این ویژگی برخوردار نیست.

مواد غذایی را برای نگهدرای در فریزر را دربسته های کوچک قرار دهید. با این کار سرعت یخ‌زدایی افزایش می‌یابد و از هدر رفت غذا جلوگیری می‌شود. برای مثال، بجای اینکه سوپ و خورشت را در یک ظرف بزرگ قرار دهید، آن را در ظرف‌های کوچک بسته‌بندی کنید. قابلمه‌های کوچک‌تر برای انجماد انواع توت‌ها، برش‌های موز، لوبیا سبز و سایر وسایل کوچک مفید هستند تا به هم نچسبند. آن‌ها را منجمد کرده و سپس به کیسه‌های فریزر منتقل کنید.

فریز کردن را به عنوان روشی برای حفظ تازگی و نه صرفاً جلوگیری از خراب شدن مواد غذایی در نظر بگیرید. به عبارت دیگر، مواد غذایی را زمانی که در اوج تازگی خود هستند منجمد کنید تا هنگام یخ‌زدایی، بهترین کیفیت خود را داشته باشند. زغال‌اخته را زمانی که نرم و آبکی شد فریز نکنید زیرا پس از یخ‌زدایی، کیفیت خود را کاملاً از دست می‌دهد.

خارج کردن تمام هوای داخل کیسه فریزر تقریباً غیرممکن است، بنابراین پس از مدتی، خشک شدن مقداری از مواد غذایی در فریزر اجتناب‌ناپذیر است. اما اگر قصد دارید حجم زیادی از مواد غذایی را فریز کنید، استفاده از دستگاه وکیوم که تمامی هوای داخل کیسه فریزر را خارج می‌کند، بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.

مواد غذایی پخته شده را قبل از منجمد کردن کاملاً سرد کنید. قرار دادن غذای گرم در فریزر نه تنها سلامت غذا را به خطر می‌اندازد، بلکه این غذای داغ، موجب گرم شدن غذاهای منجمد شده دیگر شده و موجب سریع‌تر فاسد شدن آن‌ها می‌شود.

چگونه مواد غذایی منجمد شده را به درستی یخ زدایی کنیم؟

در برخی موارد، غذاهای یخ‌زده می‌توانند مستقیماً و بدون یخ‌زدایی مورد استفاده قرار گیرند. مانند انواع توت‌های یخ‌زده که مستقیماً در اسموتی ها استفاده می‌شوند یا رب گوجه‌فرنگی که داخل سوپ یا سس ریخته می‌شود. درواقع، امکان پخت سینه مرغ یخ‌زده یا حتی گوشت بوقلمون منجمد وجود دارد.

در موارد دیگر، باید قبل از استفاده از مواد غذایی خصوصاً مواد غذایی حاوی پروتئین بالا مانند گوشت، مرغ و ماهی، آن‌ها را یک شب در یخچال قرار داد تا یخ آن‌ها باز شود. استفاده از دمای اتاق و آب داغ یا گرم برای یخ‌زدایی انواع گوشت، موجب مسمومیت غذایی می‌شود.

دستورالعمل‌های فریز کردن انواع مواد غذایی

فریز کردن گوشت تازه و غذاهای دریایی

این‌گونه غذاها را باید پس از خرید و به محض رسیدن به خانه فریز کرد. به عبارت دیگر، گوشت خام را به مدت سه روز در یخچال نگهداری نکنید و سپس فریز کنید. پلاستیک گوشت را جدا کنید. گوشت خام را به تکه‌های کوچک تقسیم کرده و سپس منجمد کنید.

استفاده از پلاستیک دو لایه برای بسته‌بندی گوشت، ماندگاری آن را افزایش داده و از خشک شدن گوشت جلوگیری می‌کند. گوشت را به مدت دو تا سه ماه در سردترین قسمت فریزر نگهداری کنید (دور از درب فریزر). قبل از پخت نیز آن را طی یک شب در یخچال یخ‌زدایی کنید.

فریز کردن محصولات تازه و خام

بهترین روش منجمد کردن و نگهداری سبزیجات در فریزر تازه این است که ابتدا آن‌ها را شسته و به قطعات کوچک‌تر تقسیم کنید. سبزیجات باید قبل از منجمد شدن به روش‌های مختلفی آماده شوند (مثلاً کلم بروکلی را به تکه‌های کوچک‌تر تبدیل کنید، پوست هویج را بکنید و آن را خرد کنید، فلفل را دانه‌دانه کنید، ساقه‌های لوبیا سبز را جدا کنید و غیره)، اما دستورالعمل کلی آن است که مواد غذایی به هر شکلی که قرار است مصرف شوند، به همان صورت نیز تبدیل شده و در فریزر قرار بگیرند.

در مرحله بعد، سبزیجات را به مدت یک یا دو دقیقه بجوشانید، سپس بلافاصله آن را در ظرف پر از یخ بریزید تا عملیات پخت متوقف شود. پس از اینکه کاملاً خشک شدند (سبزیجات خیس منجر به ایجاد برفک فریزر می‌شوند)، آن‌ها را منجمد کرده و درون کیسه فریزر بریزید.

منجمد کردن میوه‌ها نیز به همین صورت است اما می‌توانید مرحله تکه‌تکه کردن را انجام ندهید. به یاد داشته باشید که موز را همراه با پوست منجمد کنید. پوست موز به مرور قهوه‌ای رنگ می‌شود اما خود موز تازه و سفید باقی می‌ماند. با این روش می‌توان موز را به مدت دو تا سه ماه نگهداری کرد.

سبزیجاتی که دارای برگ هستند مانند کاهو و کلم و محصولات دیگری مانند گوجه که دارای آب فراوانی هستند، به خوبی منجمد نمی‌شوند. می‌توانید سبزیجات تازه را خرد کرده، با مقداری آب یا روغن زیتون مخلوط کرده و به صورت مکعب‌های کوچک فریز کنید. زمانی که منجمد شدند، آن‌ها را در کیسه فریزر قرار دهید.

فریز کردن لبنیات و تخم‌مرغ

مشکل فریز و نگهداری کردن تخم‌مرغ در فریزر این است که به دلیل انبساطی که هنگام منجمد شدن رخ می‌دهد، پوسته تخم‌مرغ ترک می‌خورد. علاوه بر آن، زمانی که تخم‌مرغ منجمد می‌شود، لاستیک مانند شده و مصرف آن دشوار می‌شود.

بهترین روش فریز کردن تخم‌مرغ این است که آن‌ها را در یک کاسه بشکنید و با مقدار کمی نمک یا شکر ترکیب کنید (بسته به اینکه تخم‌مرغ را در شیرینی یا غذاهای حاوی نمک استفاده خواهید کنید) و در ظرف مخصوص فریزر بسته‌بندی کنید. نسبت به میزان مورد نیاز، تخم‌مرغ را فریز کنید. همچنین می‌توانید زرده و سفیده را به صورت جداگانه منجمد کنید.

شیر را نیز می‌توانید فریز کنید. اگرچه هنگام منجمد شدن از هم جدا می‌شود و زمان یخ‌زدایی کیفیت خود را از دست می‌دهد، اما می‌توانید آن را گرم کرده و در غذاهای مختلف از آن استفاده کنید. تنها هنگام نوشیدن، متوجه تغییر کیفیت آن خواهید شد.

خامه پرچرب به خوبی منجمد می‌شود اما خامه کم‌چرب این‌گونه نیست. خامه زده شده به خوبی روی کاغذ روغنی فریز می‌شود که پس از منجمد شدن می‌توانید آن را به کیسه فریزر منتقل کنید. پنیر را می‌توان به قطعات کوچک تقسیم کرد و در کیسه فریزر دولایه پیچید. پنیر محلی و خامه ترش پس از منجمد شدن، دانه‌دانه می‌شوند. کره با کیفیت عالی فریز می‌شود اما کره زده شده این‌گونه نیست.

فریز کردن سوپ و خورشت و آش

مواد غذایی مانند اش و خورشت را نیز می توان در فریزر نگهداری کرد. هنگام فریز کردن سوپ و خورشت (که دارای محتویات مختلفی هستند)، مراقب باشید که ابتدا کاملاً در یخچال سرد شوند؛ یعنی تا زمانی که یک لایه چربی روی آن قرار نگرفته و خورشت سفت نشده است، آن را در فریزر قرار ندهید. سرد شدن سوپ و خورشت معمولاً یک شب زمان می‌برد. لایه چربی را از روی سوپ یا خورشت جدا کرده و دور بریزید، سپس آن را در ظرف مخصوص ریخته و در فریزر قرار دهید.

فریز کردن لازانیا

لازانیا و ماکارونی هم از جمله مواد غذایی هستند که می شود در فریزر نگهداری کرد. تقریباً همیشه می‌توانید لازانیای پخته نشده را همراه با ظرف آن منجمد کنید. برای این کار روی ظرف لازانیا فویل بکشید و در فریزر قرار دهید. قبل از پخت، آن را یک شب در یخچال قرار دهید تا یخ‌زدایی شود یا مستقیماً در فر سرد گذاشته و حرارت را کم‌کم زیاد کنید تا یخ آن باز شده و بپزد. برای پخت لازانیای منجمد، زمان بیشتری را اختصاص دهید تا کاملاً پخته شود و در ۲۰ دقیقه آخر، فویل را برداشته تا روی لازانیا نیز سرخ شود.

می‌توان لازانیای پخته شده را نیز فریز کرد، یخ‌زدایی کرد و دوباره گرم کرد. اما به یاد داشته باشید که لازانیا را کمی کمتر از همیشه بپزید، زیرا هنگام گرم شدن در فر نیز دوباره پخته خواهد شد. دمای فر حداقل باید ۱۶۰ درجه فارنهایت باشد.

فریز کردن غذاهای پخته شده

غذاهای پخته شده مانند نان و کیک را باید کاملاً سرد کرد، در دو لایه کیسه فریزر پیچید و به مدت دو تا سه ماه در فریزر نگهداری کرد. علیرغم مواد غذایی فاسدشدنی، این غذاها (مانند کیک‌های کوچک، مافین و نان) را می‌توان در دمای اتاق یخ‌زدایی کرد. بیسکوییت و کلوچه می‌توانند در ظروف مخصوص یا کیسه فریزر منجمد شوند. می‌توان خمیر را نیز به صورت استوانه‌ای یا تکه‌تکه فریز کرد و سپس مستقیماً برای پخت در فر قرار داد.

سخن آخر

وجود یخچال فریزر در خانه نعمتی است، البته به شرطی که بتوان بهره لازم را از آن برد. هر خانه هر از گاهی تحت شرایطی قرار خواهد گرفت که مقداری ماده غذایی اضافه بر سازمان خواهد داشت. فریزر کردن مواد غذایی روش خوبی باری صرفه جویی در مصرف است. تقریبا با رعایت یک سری اصول و نکات می شود هر چیزی را فریزر کرد.

مقالات مرتبط
دیدگاه شما
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

2 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مهناز

درود بر شما
اطلاعات خوبی بود، من نمیدونستم بعضی میوه ها مثل موز رو هم میشه فریز کرد!

حمیرا باجلان

بله همه بسیاری از میوه ها رو میشه فریز کرد و خشک کرد که مقالات خشک کردن میوه ها رو در آینده منتشر می کنیم.

2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x