طرز تهیه سیر ترشی هفت ساله بسیار آسان است، تنها سختی آن صبر هفت سالهای است که برای رسیدن آن باید متحمل شد. بسیاری با مخلوط کردن رب انار، شیره انگور، سرکه انگور، سس سویا و پختن سیر در آن اقدام به کوتاه کردن این زمان کردهاند. در این مقاله از کابان مگ به آموزش تهیه سیر ترشی به دو روش کردهایم، در ادامه با ما همراه بمانید.
فواید و مضرات سیر ترشی
هر ساله اواخر تابستان و اویل پاییز فصل درست کردن ترشی است. با فرا رسیدن فصل سرما اشتها کمی کاهش پیدا میکند به همین منظور استفاده از ترشی در کنار غذا که باعث افزایش اشتها میشود، رواج پیدا میکند.
استفاده از ترشی که با استفاده از سرکه خانگی تهیه شده است، در فصول پاییز و زمستان فواید زیادی دارد که از جمله آنها بالا بردن اشتها، بالا بردن سوخت و ساز بدن، چربی سوزی، تطهیر معده و رودهها، رفع یبوست و بسیاری موارد دیگر هستند. مطمئناً زیاده روی در مصرف ترشی و یا استفاده از ترشی که با سرکه صنعتی تهیه شده است، دارای فواید نیست و سیر ترشی هم از این قاعده مستثنا نیست.
اگر فردی دچار بیماریهای عصبی مانند ام اس، پارکینسون، صرع، غلبه سودا، غلبه بلغم باشد و یا زود عصبی شده و شدت عصبانیت بیش از حد است، نباید از هیچ گونه ترشی استفاده کنند.
مواد لازم برای تهیه سیر ترشی
مواد لازم | مقدار |
---|---|
نمک دریا | یک قاشق غذاخوری |
سرکه طبیعی انگور | به مقدار لازم |
سیر | یک کیلو |
طرز تهیه سیر ترشی هفت ساله
برای تهیه سیر ترشی هفت ساله انجام سه مرحله لازم است که شامل شستشوی سیرها، مخلوط کردن مواد و نگهداری هستند.
ازآنجاییکه سیر یک غده خوراکی است و در خاک رشد میکند، شستشوی آن لازم است. ابتدا برای یک ساعت سیرها را درون آب سرد خیس کنید تا گل و لای چسبیده به آن نرم شده و با شستشو به راحتی از آن جدا شوند. یکی از دلایل خیس کردن سیرها این است که رطوبت کافی جذب پوست آنها شود تا در ادامه به اضافه کردن سرکه کمتری نیاز باشد.
ریشهها را کوتاه کنید و با استفاده از فرچه گل لا به لای ریشهها را تمیز بشویید. پوست رویی سیرها را تا آخرین پوست که حبهها را کنار هم نگه داشته است، بِکَنید و سپس سیرها را درون یک سبد ریخته و اجازه دهید تا آب آنها کشیده شود.
سیرها را مرتب درون یک ظرف شیشهای یا سفالی لعابدار بچینید و نمک را روی سیرها ریخته سپس آنقدر سرکه روی سیرها ریخته تا روی آنها را کاملاً بپوشاند. سیر ترشی را مدتی در دسترس قرار دهید و هر روز به آن سر زده و اگر سرکه جذب سیرها شده و سطح آن پایین آمده بود، سرکه به آن اضافه کنید تا دوباره روی سیرها با سرکه پوشیده شود. تاریخ تهیه سیر ترشی را نیز روی برچسب نوشته و روی ظرف بچسبانید.
محل نگهداری سیر ترشی
پس از این که مطمئن شدید دیگر سرکه توسط سیرها جذب نمیشود، ظرف سیر ترشی را مهر و موم کنید تا هوا نکشد و سرکه از سطح آن تبخیر نشده و باعث خراب شدن سیر ترشی نشود. بهترین روش مهر و موم کردن ظرف سیر ترشی، استفاده از ملات گچ برای ظروف سفالی لعابدار و قرار دادن کیسه فریزر روی در ظرف شیشهای و سپس بستن آن است.
سیر ترشی را در جایی دور از نور و گرمای خورشید مانند انباری یا کابینتهای ردیف پایین آشپزخانه که دمای پایینی دارند، نگهداری کنید. به یاد داشته باشید که سیر ترشی در مکانهای سرد دیرتر میرسد.
از چه سرکه و نمکی برای تهیه سیر ترشی استفاده کنیم؟
نمک دریا و سرکه طبیعی انگور برای تهیه سیر ترشی بهترین گزینهها هستند. نمک یددار تصفیه شده بدترین نمک است و ممکن است باعث گندیدن سیرها شود، ید شیمیایی موجود در نمکهای تصفیه شده باعث فساد میشود و عملاً نمک تصفیه شده خالی از املاح بوده و یک پودر سفید رنگ شور است.
سرکه انگور طبیعی یا خانگی هم بهترین سرکه برای تهیه سیر ترشی و هر نوع ترشی است. سرکههای صنعتی در واقع اسید استیک هستند که برای جلوگیری از فساد به آنها مواد نگهدارنده اضافه میشوند و بی رنگ هستند و برای تهیه سرکه قرمز به آن رنگ مصنوعی اضافه میکنند. از طرف دیگر سرکه خانگی یا طبیعی در واقع اسید سیتریک است که به صورت طبیعی رنگ قرمز دارد. سرکه طبیعی هیچگاه فاسد نمیشود و تنها در طی گذر زمان به صورت کدر در میآید و رسوب میبندد که با صاف کردن آن مشکل برطرف میشود.
طرز تهیه سیر ترشی فوری
برای تهیه سیر ترشی فوری به موادی به جز سرکه، سیر و نمک نیاز است. سیر ترشی پس از چند سال، مزهای شیرین و بافتی نرم پیدا میکند که برای به وجود آوردن این حالت نیاز به مواد شیرین و سرکههای تیره رنگ است. استفاده از سرکههایی مانند سرکه خرما، سرکه انگور، سرکه بالزامیک، سس سویا و رب انار بهترین روش برای داشتن سیر ترشی تیره و اضافه کردن موادی مانند شکر، شیره، نبات یا عسل برای ایجاد طعم شیرین سیر ترشی، لازم است. روشهای مختلفی برای تهیه سیر ترشی فوری وجود دارد. در ادامه با روش کابان مگ آشنا شوید.
مواد لازم برای تهیه سیر ترشی فوری
مواد لازم | مقدار |
---|---|
سیر | یک کیلوگرم |
سرکه | چهار پیمانه |
سرکه بالزامیک | یک پیمانه |
سس سویا | دو قاشق غذاخوری |
شیره خرما | یک پیمانه |
سیر ترشی فوری را چگونه تهیه کنیم؟
برای تهیه سیر ترشی ابتدا لازم است بوتههای سیر را شسته و خوب خشک کنید. به یاد داشته باشید در مرحلهای که سیرها کمی نمدار هستند، پوست رویی آنها را جدا کنید و یک لایه آخرین پوست دور بوتهها را باقی بگذارید.
پس از خشک شدن سیرها، آنها را به همراه بقیه مواد اولیه شامل سرکه، شیره، سرکه بالزامیک و سس سویا در یک قابلمه بریزید. سپس قابلمه را روی شعله زیاد قرار دهید و صبر کنید تا محتویات قابلمه به دمای جوش برسند.
پس از جوشیدن مواد درون قابلمه، شعله را کم کنید تا جایی که حبابهای جوشیدن هنوز روی سطح ایجاد شود. حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به سیرها وقت دهید تا همراه با سرکه بجوشند. سپس شعله را خاموش کنید و اجازه دهید سیر ترشی سرد شود.
پس از سرد شدن سیر ترشی آن را درون ظرفهای مخصوص نگهداری ترشی (ترجیحاً ظروف شیشهای با درب فلزی) بریزید و برای چهل روز در جای تاریک و خنک نگهداری کنید. پس از گذشت چهل روز ترشی آماده است.
نکات تهیه
برای تیرهتر شدن سیر ترشی از قابلمه رویی یا آلومینیومی استفاده کنید.
اگر سس سویا در دسترس ندارید از نمک استفاده کنید. استفاده از سس سویا تنها به دلیل رنگ تیره آن است.
کندن لایههای پوست رویی سیرها برای بهتر رسیدن مواد به درون حبههای سیر است و زمان پختن را کاهش میدهد.
طرز تهیه سیر ترشی سفید
یکی دیگر از انواع سیر ترشی، سیر ترشی سفید است که با استفاده از سرکه به اصطلاح سفید، نمک و سیر حبهای تهیه میشود. این نوع سیر ترشی مانند سیر ترشی هفت ساله نیاز به زمان برای رسیدن ندارد و پس از یک تا دو هفته مانند سایر ترشیها میتوان آن را مصرف کرد.
مواد لازم برای تهیه سیر ترشی سفید
مواد لازم | مقدار |
---|---|
سیر | ده بوته (پوست کنده و حبه شده) |
نمک دریا | یک و نیم قاشق غذاخوری |
فلفل سیاه تازه آسیاب شده | یک دوم قاشق چای خوری |
پودر فلفل قرمز | یک دوم قاشق چای خوری |
سبزی معطر (شوید، جعفری و گشنیز) | چند شاخه |
سرکه انگور بیدانه یا سیب خانگی | به مقدار لازم |
طرز تهیه سیر ترشی سفید
سیر ترشی سفید را میتوان به دو روش تهیه کرد که در ادامه به هر دوی آنها اشاره شده است. در روش اول لازم است زمان بیشتری برای رسیدن ترشی سپری شود در حالی که این زمان برای روش دوم بسیار کمتر است.
روش اول
ابتدا سیرها را شسته، پوست کنده و به صورت حبه بی پوست درآورده و درون ظرف شیشهای بچینید، نمک، فلفل سیاه، پودر فلفل قرمز و سبزی معطر را به آنها اضافه کنید و روی موارد را با سرکه بپوشانید. در ظرف را بسته و آن را در جایی دور از نور خورشید و دمای کمتر از ۳۰ درجه نگهداری کنید. پس از دو هفته ترشی آماده مصرف است.
روش دوم
در روش دوم از حرارت برای زودتر آماده شدن سیر ترشی کمک گرفته میشود. برای آن منظور میتوانید تمامی مواد را درون ظرفی ریخته و به مدت نیم ساعت بجوشانید، سپس مواد را درون شیشه ریخته و پس از سه روز مصرف کنید. البته میتوان همه مواد ترشی را درون ظروف شیشهای ریخته (اندازه یک بند انگشت روی ظرف باید خالی بماند) و درب آنها را ببندید. شیشهها را برای نیم ساعت درون آب در حال جوش قرار دهید. این روشی است که بیشتر کارخانههای تولید کننده مواد غذایی کنسروی از آن استفاده میکنند.
نکته
در صورت تهیه ترشی به روش سیر ترشی هفت ساله، سیر ترشی فوری یا سیر ترشی سفید گفته شده، سعی کنید از سرکه خانگی و نمک دریا استفاده کنید. البته استفاده از ظرف شیشهای به جای ظرف پلاستیکی نیز توصیه میشود، زیرا فعل و انفعالات سرکه و پلاستیک امری مشخص نیست و در هر صورت وارد شدن مقداری پلاستیک به درون ترشی اجتناب ناپذیر است.
سخن آخر
امیدوارم از مقاله تهیه سیر ترشی لذت برده باشید و از آن در تهیه ترشیهای خود استفاده کنید. منتظر بیان نظرات، پیشنهادات و تجربیات شما در زمینه سیر ترشی هستیم.
مطلب بسیار خوبیه، من میخواستم درست کنم ولی بلد نبودم، ممنون که یادم دادید،!
نوش جان
من میخوام درست کنم.
ممنون از توضیحات خوبتون.
این روش یکم طول میکشه ولی اون سیر ترشی که میخوری ارزش صبر کردن رو داره
ممنون از نظرتون
حتما روش های دیگه تهیه سیر ترشی رو هم میذاریم