میوه لیچی چیست و چه مزه ای است؟ خواص و نحوه مصرف

میوه لیچی چیست و چه مزه ای است؟ خواص و نحوه مصرف

لیچی یکی از میوه‌های مناطق استوایی بوده که بومی چین است اما در بیشتر مناطق گرم و شرجی هم رشد می‌کند. به خاطر پوست خار مانند و قرمز رنگش به آن توت فرنگی تمساح هم گفته می‌شود. طول این میوه تقریباً ۴ الی ۶ سانتی‌متر بوده و گوشتی سفید و شیرین دارد و عطر و رایحه آن تا حدی شبیه گل است. لیچی دارای ارزش غذایی بالایی بوده و خواص بسیاری برای سلامتی دارد. در ادامه با کابان مگ و معرفی این میوه عجیب و غریب همراه باشید.

میوه لیچی چیست؟

می‌توانید لیچی را ‌مثل هر میوه دیگر یا ترکیب با سایر میوه‌های استوایی، یا به صورت آبمیوه و اسموتی میل بفرمایید. کل میوه از سه قسمت پوست، گوشت و هسته تشکیل شده است. علی رغم ظاهر خشن و زمخت میوه، پوست کندن آن همان‌طور که در ادامه نیز اشاره می‌کنیم بسیار راحت است.

نکاتی برای خرید میوه لیچی

خریدن میوه لیچی می‌تواند کمی سخت باشد چراکه در زمان برداشت، میوه‌های رسیده و نارس با یکدیگر چیده می‌شوند. در هنگام خرید لیچی دقت کنید که پوست میوه باید کاملاً قرمز و براق باشد. وقتی به میوه دست می‌زنید باید پوست آن نسبتاً نرم بوده و بدون آسیب و زخم باشد. همچنین برای امتحان کردن می‌توانید یکی دو عدد لیچی برداشته و امتحان کنید. میوه‌هایی که ترش هستند هنوز کامل نرسیده‌اند و اگر میوه ترک خورده و از آن ترشحات خارج شده، بیش از حد رسیده شده و مزه خوبی نخواهد داشت.

در زمانی که میوه هنوز جوان است، زیر پوست آن یک غشای نازک هم وجود دارد اما به مرور که میوه می‌رسد این غشا و پوست کم‌کم آب از دست داده، خشک شده و به یکدیگر می‌چسبند. همچنین می‌توانید لیچی را به‌صورت خشک شده یا کمپوت شده خریداری کنید که ماندگاری بیشتری دارند.

نکاتی برای خرید میوه لیچی

پوست کندن میوه لیچی

پوست کندن میوه بسیار راحت‌تر از آن چیزی است که به نظر می‌رسد. کافی است پوست یک انتهای میوه را کنده و انتهای دیگر را فشار بدهید تا گوشت سفید آن از میان پوست بیرون بیاید.

 همچنین می‌توانید با استفاده از ناخن از قسمتی که به شاخه متصل بوده شروع کرده و مثل پرتقال یا نارنگی پوست میوه را با دست بگیرید. اگر می‌خواهید تعداد زیادی لیچی را پوست بگیرید با استفاده از یک چاقوی تیز پوست میوه‌ها را از طول برش داده و به راحتی با دست جدا کنید. در صورتی که لیچی کاملاً رسیده باشد پوست آن به راحتی کنده می‌شود.

سرو کردن میوه لیچی

برای سرو کردن لیچی می‌توانید میوه را با گوشت و دانه داخل کاسه گذاشته و نوش جان کنید. کل میوه را داخل دهان گذاشته و پس از خوردن گوشت، هسته را دور بیندازید مثل خرما. برای بیرون آوردن هسته می‌توانید میوه را از وسط برش داده یا با دست باز کرده و هسته را بیرون بیاورید. در صورتی که لیچی کاملاً رسیده باشد هسته آن به راحتی بیرون می‌آورد.

میوه لیچی چه مزه‌ای دارد؟

تعریف کردن دقیق مزه میوه تقریباً غیر ممکن است و افرادی که آن را مزه کرده‌اند نظر‌های متفاوتی دارند. بعضی معتقدند مزه آن چیزی بین توت فرنگی و هندوانه است و بعضی دیگر می‌گویند مزه آن مشابه مرکبات بوده و عطر و رایحه آن شبیه گلاب است.

دستورالعمل‌های آماده کردن لیچی

به دلیل مزه شیرین و عطر بسیار خاص این میوه، مصرف ساده آن به عنوان میوه بسیار پر طرفدار است؛ اما شما می‌توانید از لیچی به‌صورت ترکیب با سایر میوه‌های استوایی استفاده کنید. یا می‌توانید لیچی را با مقداری شکر جوشانده و برای تهیه انواع بستنی، آبمیوه ‌یا دمنوش‌های تابستانی استفاده کنید. ترکیب لیچی با میوه‌هایی مثل انبه، نارگیل، موز و آناناس بسیار خوشمزه و متفاوت خواهد بود.

لیچی چه مزه‌ای دارد؟

نحوه نگهداری از لیچی در خانه

لیچی بعد از مدتی ماندن در خانه کم‌کم تخمیر می‌شود. برای نگهداری بهتر از آن می‌توانید دانه‌های لیچی را در دستمال کاغذی پیچانده و داخل یک پاکت فریزر سوراخ شده بگذارید، در پاکت فریزر را بسته و داخل یخچال نگهداری کنید. حالا که بیشتر با عطر و طعم و مزه این میوه‌ی زیبا آشنا شدیم، وقت آن رسیده خواص آن را هم بشناسیم. تقریباً ۸۲ و ۱۶ درصد لیچی به ترتیب از آب و کربوهیدرات تشکیل شده است. اگر بخواهیم دقیق‌تر بگوییم، ترکیبات ۱۰۰ گرم لیچی بدین شکل است.

  • کالری: ۶۶
  • پروتئین: ۰/۸ گرم
  • کربوهیدرات: ۱۶ گرم
  • قند: ۱۵/۲ گرم
  • فیبر: ۱/۳ گرم
  • چربی: ۰/۴ گرم

کربوهیدرات و فیبر

همان‌طور که اشاره کردیم، لیچی بعد از آب بیش از هر چیزی کربوهیدرات دارد. یک عدد لیچی (تازه یا خشک شده) به میزان ۱/۵ تا ۱/۷ گرم کربوهیدرات دارد. بیشتر این کربوهیدرات همان قند میوه است که باعث شیرین بودن میوه شده. میزان فیبر لیچی نسبتاً پایین است و اگر می‌خواهید میزان فیبر رژیم غذایی خود را بیشتر کنید، لیچی گزینه مناسبی نیست.

ویتامین‌ها و مواد معدنی

لیچی مقادیر نسبتاً بالایی ویتامین و مواد معدنی دارد.

  • ویتامین ث: میزان ویتامین ث لیچی بیشتر از سایر انواع ویتامین‌ها است و در حدود ۹ درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین ث را تأمین می‌کند.
  • مس: لیچی منبع بسیار مناسبی برای دریافت مس مورد نیاز بدن است. البته باید دقت داشت مقادیر بالای مس برای سلامت قلب مضر است.
  • پتاسیم: مقادیر کافی پتاسیم برای سلامت قلب کاملاً ضروری و بسیار مفید است. همچنین پتاسیم نقش مؤثری در تعدیل فشار خون دارد.
ویتامین‌ها و مواد معدنی

سایر خواص و ترکیبات میوه لیچی

اغلب میوه‌ها مقادیر زیادی آنتی اکسیدان دارند و لیچی از این قاعده مستثنی نیست. در واقع میزان آنتی اکسیدان لیچی از بسیاری از میوه‌ها بیشتر است. آنتی‌اکسیدان‌های لیچی شامل این موارد است:

  • اپی کاتچین: اپی کاتچین یک نوع فلاونوئید است که اثرات مثبت آن روی سلامت قلب و پیشگیری از سرطان و دیابت بارها توسط تحقیقات علمی ثابت شده است.
  • روتین: روتین هم مثل اپی کاتچین یک نوع فلاونوئید است و از بسیاری از بیمار‌های مزمن مثل دیابت و بیماری‌های قلبی پیشگیری می‌کند.

اولینگول: اولینگول در واقع یک ترکیب مغذی است که توسط یک گروه دانشمندان ژاپنی به وجود آمده. وقتی که پوست لیچی و چای سبز با هم ترکیب می‌شوند، چند نوع آنتی اکسیدان به نام پروآنتوسیانین‌ها به وجود آمده و با یکدیگر ترکیب شده و اولینگول را به وجود می‌آورند. اولینگول در واقع برای جذب بهتر در سیستم گوارش تغییر شکل داده و مطابق تحقیقات انجام شده در کاهش چربی شکم، احساس خستگی و التهاب بسیار مؤثر است. همچنین اولینگول یکی از بهترین مکمل‌های ورزشی است و مصرف آن بعد از تمرین به چربی سوزی کمک می‌کند. دقت کنید که خود لیچی اولینگول نداشته و نقش چندانی در چربی سوزی و کاهش وزن ندارد.

خواص لیچی برای سلامتی

اگرچه که تا به حال خواص لیچی مستقیماً مورد آزمایش و تحقیق قرار نگرفته است اما ترکیباتی مثل ویتامین ث، پتاسیم، مس و اپی کاتچین و روتین برای سلامتی شما بسیار مفید هستند. از طرفی هم مطالعات روی حیوانات نشان داده که لیچی ممکن است به پیشگیری از سرطان کبد کمک کند. مطمئناً بارها به این نکته اشاره کرده‌ایم که نقش میوه‌ها در سلامتی ما چقدر پررنگ است و لیچی یکی از میوه‌هایی است که تنوع و رنگ و مزه بسیار متفاوتی به رژیم غذایی شما اضافه می‌کند.

خواص لیچی برای سلامتی

مضرات و احتیاط‌ها در مصرف لیچی

لیچی در صورتی که متعادل مصرف شود هیچ ضرر و زیانی ندارد اما مصرف بیش از حد ممکن است کمی خطر ساز باشد. اگرچه که هنوز به‌طور مشخص تائید نشده اما محققان معتقدند که لیچی در برخی افراد ساکن جنوب و جنوب شرق آسیا منجر به التهاب سلول‌های مغزی شده. حدس زده می‌شود که دلیل این امر هایپوگلاسین آ (A) باشد اما برای تائید نهایی تحقیقات و آزمایشات بیشتری مورد نیاز است. البته دقت کنیم که در موارد بسیار نادری لیچی ممکن است باعث بروز حساسیت شود که در این موارد باید از خوردن میوه خودداری کنید.

سخن آخر

لیچی یکی از میوه‌های پرمصرف در چین و جنوب شرقی آسیا است که سایر نقاط جهان آشنایی چندانی با آن ندارند. لیچی مزه‌ای شیرین و عطر و بویی مانند گل دارد که با داشتن مقادیر بالای ویتامین ث و انواع آنتی اکسیدان یکی از بهترین میوه‌ها برای داشتن رژیم غذایی متنوع است.

مقالات مرتبط
دیدگاه شما
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x