مشکلات خواب در کودکان

پاسخی به مشکلات خواب رایج در کودکان

مشکلات خواب در کودکان خواب در کودکان بسیار رایج است. از مهم ترین آن های می توان به کابوس شبانه، شب ادراری، بی خوابی و خروپف اشاره کرد. با این حال، بسیاری از بچه‌ها خیلی راحت می خوابند، اما بعضی اوقات ممکن است که همه‌چیز به هم بخورد! اختلالات خواب در کودکان بسیار رایج استو عدم توجه به آن ها و عدم درمان می تواند که آسیب های جسمی و روحی زیادی را به کودک وارد کند. کم خوابی و بی خوابی از مهم ترین اختلالات خواب هستند.

می خوای بدونی راجع به چی نوشتیم؟ آره

کم خوابی و بی خوابی در کودکان

خواب در سلامتی و تکامل بچه‌ها در سن رشد نقش مهمی دارد. در خصوص کودکان باید برنامه‌ خواب منظم و مستمری را داشته باشیم و ساعت خواب موردنیاز کودک در این برنامه لحاظ شده باشد. کودکان پیش‌دبستانی باید روزانه ۱۳-۱۰ ساعت خواب داشته باشند، درحالی‌که بچه‌ مدرسه‌ای ها روزانه به ۱۱-۹ ساعت خواب نیاز دارند.

حتی اگه بهترین برنامه‌ریزی رو هم داشته باشید، بچه ­ها بازهم دچار مشکلاتی می شوندکه برنامه روزانه خوابشان رو به هم می­ زند و برگشتن به روال عادی قبل کاری بسیار دشوار خواهد بود. بیشتر این مشکلات مربوط به رشد کودک هست و با بزرگ‌تر شدن کم‌کم از بین می­ روند. اما بعضی از این مشکلات جدی‌تر هستند و لازم است که والدین به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنند. در این مطلب نکاتی اورده شده اند که شه شما کمک می کند بتوانید راحت تر با این گونه از اختلالات کنار بیایید.

کابوس‌ها و وحشت شبانه

یکی از مشکلات خواب رایج در کودکان، کابوس و وحشت شبانه است. ممکن است که این دو واژه در ظاهر شبیه به هم به نظر برسند، اما در واقع معنی و کاربرد های متفاوت از یکدیگر دارند. یک‌چهارم کودکان سنین ۵ تا ۱۲ سال، کابوس های شبانه راتجربه می­ کنند.

کابوس در مرحله‌ی عمیق یا رم خواب اتفاق می افتد که کودک رو از خواب بیدار می کند و ممکن است که شروع به گریه کردن کنند. وقتی بچه کابوس می­ بیند، ممکن است که آروم کردن او با بغل کردن و گفتن جملاتی مثل “چیزی نیست خواب دیدی” کمی زمان ببرد. می توانید چراغ خواب بذارید تو اتاق بچه تا اتاق کاملاً تاریک نباشد و بچه احساس امنیت بیشتری داشته باشد.

وحشت شبانه به‌اندازه کابوس رایج نیست و در خواب سبک و غیرعیق اتفاق می افتد. در این حالت بچه خواب است اما ممکن است که فریاد بکشد یا به چیزهای دور و برش ضربه وارد کند یا در حین خواب راه برود ولی با این وجود فردا صبح چیزی یادش نمیاد. ممکن است دیدن این وضعیت خیلی ترسناک باشد اما باید توجه داشت که بیدار کردن کودک فایده‌ای ندارد و حتی باعث بدتر شدن اوضاع نیز می شود.

در همچین شرایطی والدین باید آرامش خود را حفظ و بچه‌ای که درخواب راه می رود را به سمت تخت خواب هدایت کنند و حواسشان به کودک باشد. به‌ندرت پیش می آید که بچه‌ها اتفاقات شب گذشته رو به خاطر داشته باشند. اگه این اتفاق زیاد برای کودک رخ می دهد، والدین باید اتفاقات رادر یک دفتر یادداشت کنند و در دوره‌های یک یا دوهفته‌ای با پزشک کودکان مشورت کنند.

خیس کردن تخت خواب

خیس کردن تخت و خواب از جمله مشکلات خواب کودکان است. حدود ۱۵ درصد از بچه‌های زیر ۵ سال ممکن است که به دلیل خواب عمیق، مثانه پر، یبوست یا بیمار بودن جای خودشان را خیس بکشنند و یا به عبارتی شب ادراری داشته باشند.

اگه هر از چند گاهی این اتفاق رخ می دهد، سعی کنید بچه‌ها رو نترسونید تا مبادا که خوابشان به دلیل ترس از خیس کردن جا، به هم بخورد. در عوض سعی کنید که با کمتر کردن خوردن مایعات قبل از خواب و مجبور کردن بچه به دستشویی رفتن، به او کمک کنید تا بتواند از این اتفاق پیشگیری کند. اگه شب‌ادراری یک مشکل دائمی شده است، به پزشک کودکان مراجعه کنید.

البته تجربه شخصی من در این خصوص داشته ام این است که با مراجعه های زیادی با پزشک نیز به هیچ نتیجه ای نرسیدم و تنها به گذر زمان متوجه شدم، شب ادراری در واقع می تواند به دلیل عدم برقراری ارتباط میان نخاع و ماهیچه های ارادی مثانه باشد و به همین دلیل است که با پر شدن مثانه، بچه دیگر توانایی کنترل آن را ندارد.

به نظر من بهترین راه کنترل خوردن مایعات قبل از خواب و مجبور کردن بچه به دستشویی رفتن قبل از خواب است. اکیدا توصیه می کنم سعی کنید که در این مورد با بچه به طور خیلی عادی برخورد کنید تا بچه از این اختلال ترس نداشته باشد، در غیر این صورت این ترس می تواند که کم خوابی و بی خوابی رابه بچه تحمیل کند.

بیخوابی

بی خوابی ز مشکلات خواب بسیار جدید در کودکان است. بیشتر بچه‌های فعال خیلی راحت خوابشان می برد، ولی نور آبی صفحه‌نمایش تلفن‌های همراه و تبلت‌ها، خواب را از بچه‌ها می گیرند. نور این صفحه‌ها از تولید ملاتونین که هورمون تنظیم‌کننده خواب بچه‌ها است جلوگیری می کند. برای پیشگیری از این اتفاق، داخل اتاق کودکات تلویزیون قرار ندهید و یک ساعت قبل از خواب نیزاجازه کار با گوشی، تبلت لپ تاپ را به بچه ندهید. والدین می توانند با کنار گذاشتن گوشی‌ها قبل از خواب الگوی خوبی برای بچه های خود باشند.

خروپف کردن و وقفه تنفسی حین خواب

خروپف کردن نیز یکی از مشکلات خواب در کودکان است که می تواند دلایل بسیاری داشته باشد. بعضی‌اوقات سرما خوردگی باعث می شود که بچه‌ها تا چند روز به سختی نفس بکشند و وقتی خواب هستند، خروپف کنند. تداوم داشتن خروپف و سخت تنفس کردن ممکن است از نشانه‌های آپنه خواب یا وقفه تنفسی در خواب باشد که باید تحت درمان قرار بگیرد.

بعضی اوقات لوزه‌ها بزرگ می شوند و حین خواب صدای خر خر از بچه شنیده می شود. تقریبا یک تا چهار درصد از کودکان، مبتلا به آپنه خواب هستند. تشخیص دلیل اصلی خر و پف بچه‌ها برای والدین سخت هست پس بهترین کار در این خصوص مشاوره با پزشک اطفال است.

سخن آخر

بهترین راه برای کمک به فرزندان برای داشتن خواب خود، مراجعه به یک روانشناس برای یافتن علت بدخوابی وی است. منتظر نظرات، پیشنهادات و تجربیات شما در این زمینه هستیم.

مقالات مرتبط
دیدگاه شما
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x