درک درست از گرمیجات و سردیجات یا به عبارتی مواد غذایی گرم و مواد غذایی از جمله طبع سبزی خوردن تاثیر زیادی در متعادل نگه داشتن بدن دارد. اینکه چه طبع سبزی خوردن گرم است یا سرد، سبزیجات با طبع گرم و سبزیجات با طبع سرد کدامند، سوالاتی هستند که برای بسیاری از شما پیش آمده است. در این مطلب قصد داریم که به بررسی مزاج شناسی و طبع انواع سبزی خوردن در طب سنتی بپردازیم و در آخر لیست سبزی گرم و سبزی سرد را معرفی کنیم.
طبع سبزی خوردن سرد است یا گر؟
در پاسخ باید گفت که هم سرد است و هم گرم. بعضی از سبزیجات در طب سنتی دارای طبع سرد و برخی هم دارای طبع گرم هستند البته طبع گرم به سرد می چربد و بیشتر سبزی ها دارای طبع گرم هستند. در ادامه لیست سبزیجات گرم و سرد آورده شده است.
سبزی خوردن در برنامه غذایی ما ایرانی ها جایگاه ویژه ای دارند. تقریبا غذایی نیست که با آن ها سبزی سرو نشود. سبزی ها هم به مانند میوه از طبع و مزاج خاص خود برخوردار هستند که باید در مصرف آن ها این ویژگی ها را مورد توجه قرار داد.
بیشتر بخوانید: طبع آجیل چیست؟ انواع آجیل با طبع سرد و گرم کدام اند؟
سبزی ها دارای طبع گرم و سبزیجات سرد زیادی را روزانه مصرف می کنیم که بسیاری از ما حتی از آن ها اطلاع نداریم و ناخواسته مشکلاتی را برای سلامتی بدن خود به ارمغان می آوریم. برای اینکه بتوانیم تعادل را در خلط های چهارگانه بدن خود حفظ کنیم باید اطلاعات زیادی در مورد مزاج شناسی سبزی ها، گرمی و سردی سبزی بدانیم.
لیست انواع سبزیجات دارای طبع گرم و سرد
در جدول زیر مزاج و طبع و مصلح انواع سبزی خوردن پر مصرف در سبد غذایی ما ایرانی ها آورده شده است.
سبزی | نوع طبع | مصلح |
---|---|---|
پیازچه | گرم و خشک | شستن آن با آب و نمک، سرکه آب انار و کاسنی |
برگ چغندر | گرم و خشک | خردل، آبغوره، پختن با عدس و شربت بالنگ |
چونه | گرم و خشک | آرد بلوط، رب و سرکه |
تربچه | گرم و تر | نمکف عسل، زیره خیسانده شده در سرکه |
ترخون | گرم و خشک | عسل و کرفس |
بامیه | سرد و تر | انواع ادویه گرم |
ترشک | گرم و خشک | شربت ها، رازیانه و شکر سرخ |
اسفناج | سرد و تر | پختن با روغن بادام، روغن گاوی تازه، دارچین و فلفل |
تره | گرم و خشک | گشنیز و کاسنی تازه |
شاهی | گرم و خشک | کاسنی، خرفه و سرکه |
خرفه | سرد و تر | کرفس، نعناع و مصطکی |
جعفری | گم و خشک | سویق، بادرنجوبه، انواع ترشی طبیعی و کاسنی |
رازیانه | گرم و خشک | صندل و سکنجبین |
ریواس | سرد و خشک | شربت عود، انیسون و عسل |
سی سنبر | گرم و خشک | کتیرا |
ریحان | گرم و خشک | نیلوفر |
شاه تره | گرم و خشک | کاسنی و هلیله زرد |
شبدر | گرم و تر | کاسنی |
شنبلیله | گرم و خشک | سکنجبین، انیسون، کاسنی، برگ اسفناج و برگ خرفه |
شوید | گرم و خشک | آبلیمو، آبغوره، ترشی طبیعی و سکنجبین ساده |
قارچ خوراکی | سرد و تر | خردل پختن با نمک و شوید، روغن کنجد و زیتون، پونه، آویشن، فلفل، زنجبیل و زیره |
کاسنی | سرد و تر | شربت بنفشه، سکنجبین، دارچین و هل |
کاهو | سرد و تر | نعناع، کرفس، زیره، مصطکی، سکنجبین و هلیله |
کلم بستانی | گرم و خشک | سکنجبین، پختن با گوشت حیوان، روغن بادام و خردل |
کنگر فرنگی | گرم و خشک | ادویه گرم، سرکه و روغن زیتون |
کرفس | گرم و خشک | انیسون |
گشنیز | سرد و خشک | سکنجبین، زرده تخم مرغ با فلفل و نمک، آب مرغ و دارچین |
کنگر ابی | گرم و خشک | عناب |
کنگر وحشی | گرم و خشک | سرکه و ترشی |
والک | گرم و خشک | گشنیر و کاسنی تازه |
گزنه | گرم و خشک | آب میوه های سرد و زعفران |
لوبیا سبز | سرد و تر | دارچین، زنجبیل، خردل، زیره، نمک، روغن زیتون، آویشن و فلفل |
مارچوبه | گرم و خشک | عسل، سرکه و سکنجبین |
یونجه | گرم و تر | – |
مرزه | گرم و خشک | سرکه |
نعناع | گرم و خشک | کرفس |
لیست سبزیجات گرم
بسیاری از افراد که از سردی در بدن خود به ویژه در معده خود رنج می برند باید بیشتر از سبزی ها و مواد غذایی گرم مصرف کنند و از خوردن سبزیجات دارای طبع سرد پرهیز کنند. در زیر مهمترین سبزی های دارای طبع و مزاج گرم آورده شده است. ناگفته نماند که مصلح سبزی ها نیز در جدول زیر معرفی شده است.
- برگ چغندر
- چونه
- چونه
- تربچه
- ترخون
- پیازچه
- ترشک
- تره
- شاهی
- جعفری
- رازیانه
- ریحان
- شبدر
- شنبلیله
- شوید
- کرفس
- کنگر آبی
- کنگر فرنگی
- کنگر وحشی
- گزنه
- مارچوبه
- مرزه
- نعناع
- والک
- یونجه
بیشتر بخوانید: طبع گوشت گاو، گوساله، مرغ، میش، بوقلمون، ماهی، بلدرچین
لیست سبزیجات سرد
در فهرست زیر مهمترین سبزیجات دارای طبع و مزاج سرد آورده شده است. در خوردن سبزی های دارای طبع سرد ترکیب آن با دیگر سبزی ها را مد نظر قرار دهید تا تعادل بدن به هم نخورد.
- اسفناج
- بامیه
- خرفه
- رازیانه
- ریواس
- قارچ خوراکی
- کاسنی
- کاهو
- گشنیز
بیشتر بخوانید: مزاج و طبع میوه ها، میوه های گرم و میوه های سرد+ مصلح
طبع اسفناج چیست؟
همان طور که در جدول بالا نیز آورده شده است، اسفناج دارای طبع و مزاج سرد و تر است و برای متعادل ساختن می توانید اسفناج را با روغن بادام، روغن گاوی تازه، دارچین و فلفل بپزید.
طبع گوجه فرنگی چیست؟
بر اساس مواردی که در بالا آورده شده است، گوجه فرنگی دارای مزاج سرد و تر است. مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج گوجه، پختن آن با پیاز، زنجبیل، روغن زیتون و ادویهجات گرم است.
طبع بادمجان چیست؟
طبع بادمجان گرم و خشک است. اگر در مصرف آن زیاده روی کنید باعث بالا رفتن گرمی و سودا می شود. کسانی که مزاج سوداوی، دموی و صفراوی دارند می توانند تحت تاثیر مصرف زیاد آن قرار بگیرند. روغن گاوی تازه، کشک، دانه انار، اب انار ترش و شیرین (ملس) می تواند در این رابطه به شما و هضم آسان غذا کمک کند.
سخن آخر
امیدوارم مقاله طبع و مزاج سبزی خوردن برای شما مفید باشد. توجه داشته باشید که هنگام مصرف سبزیجات سرد از مصلح آن هم پس از مصرف استفاده کنید. منتظر نظرات، پیشنهادات و تجربیات شما هستیم.