مزاج شناسی و طبع سبزیجات با معرفی انواع سبزی خوردن گرم و سبزی سرد

درک درست از گرمیجات و سردیجات یا به عبارتی مواد غذایی گرم و مواد غذایی از جمله طبع سبزی خوردن سرد تاثیر زیادی در متعادل نگه داشتن بدن دارد. اینکه چه سبزی هایی طبع گرم و چه سبزی هایی طبع سرد دارند، سوالی است که برای بسیاری از شما پیش آمده است. در این مطلب قصد داریم که به بررسی مزاج شناسی و طبع انواع سبزی خوردن بپردازیم و در آخر لیست سبزی گرم و سبزی سرد را معرفی کنیم.

طبع و مزاج سبزی خوردن

سبزی خوردن در برنامه غذایی ما ایرانی ها جایگاه ویژه ای دارند. تقریبا غذایی نیست که با آن ها سبزی سرو نشود. سبزی ها هم به مانند میوه از طبع و مزاج خاص خود برخوردار هستند که باید در مصرف آن ها این ویژگی ها را مورد توجه قرار داد.

سبزی ها دارای طبع گرم و سبزیجات سرد زیادی را روزانه مصرف می کنیم که بسیاری از ما حتی از آن ها اطلاع نداریم و ناخواسته مشکلاتی را برای سلامتی بدن خود به ارمغان می آوریم. برای اینکه بتوانیم تعادل را در خلط های چهارگانه بدن خود حفظ کنیم باید اطلاعات زیادی در مورد مزاج شناسی سبزی ها، گرمی و سردی سبزی بدانیم.

طبع و مزاج سبزیجات

لیست انواع سبزیجات دارای مزاج گرم و سرد

در جدول زیر مزاج و طبع و مصلح انواع سبزی خوردن پر مصرف در سبد غذایی ما ایرانی ها آورده شده است.

سبزینوع طبعمصلح
پیازچهگرم و خشکشستن آن با آب و نمک، سرکه آب انار و کاسنی
برگ چغندرگرم و خشکخردل، آبغوره، پختن با عدس و شربت بالنگ
چونهگرم و خشکآرد بلوط، رب و سرکه
تربچهگرم و ترنمکف عسل، زیره خیسانده شده در سرکه
ترخونگرم و خشکعسل و کرفس
بامیهسرد و ترانواع ادویه گرم
ترشکگرم و خشکشربت ها، رازیانه و شکر سرخ
اسفناجسرد و ترپختن با روغن بادام، روغن گاوی تازه، دارچین و فلفل
ترهگرم و خشکگشنیز و کاسنی تازه
شاهیگرم و خشککاسنی، خرفه و سرکه
خرفهسرد و ترکرفس، نعناع و مصطکی
جعفریگم و خشکسویق، بادرنجوبه، انواع ترشی طبیعی و کاسنی
رازیانهگرم و خشکصندل و سکنجبین
ریواسسرد و خشکشربت عود، انیسون و عسل
سی سنبرگرم و خشککتیرا
ریحانگرم و خشکنیلوفر
شاه ترهگرم و خشککاسنی و هلیله زرد
شبدرگرم و ترکاسنی
شنبلیلهگرم و خشکسکنجبین، انیسون، کاسنی، برگ اسفناج و برگ خرفه
شویدگرم و خشکآبلیمو، آبغوره، ترشی طبیعی و سکنجبین ساده
قارچ خوراکیسرد و ترخردل پختن با نمک و شوید، روغن کنجد و زیتون، پونه، آویشن، فلفل، زنجبیل و زیره
کاسنیسرد و ترشربت بنفشه، سکنجبین، دارچین و هل
کاهوسرد و ترنعناع، کرفس، زیره، مصطکی، سکنجبین و هلیله
کلم بستانیگرم و خشکسکنجبین، پختن با گوشت حیوان، روغن بادام و خردل
کنگر فرنگیگرم و خشکادویه گرم، سرکه و روغن زیتون
کرفسگرم و خشکانیسون
گشنیزسرد و خشکسکنجبین، زرده تخم مرغ با فلفل و نمک، آب مرغ و دارچین
کنگر ابیگرم و خشکعناب
کنگر وحشیگرم و خشکسرکه و ترشی
والکگرم و خشکگشنیر و کاسنی تازه
گزنهگرم و خشکآب میوه های سرد و زعفران
لوبیا سبزسرد و تردارچین، زنجبیل، خردل، زیره، نمک، روغن زیتون، آویشن و فلفل
مارچوبهگرم و خشکعسل، سرکه و سکنجبین
یونجهگرم و تر
مرزهگرم و خشکسرکه
نعناعگرم و خشککرفس

لیست انواع سبزی دارای طبع گرم

بسیاری از افراد که از سردی در بدن خود به ویژه در معده خود رنج می برند باید بیشتر از سبزی ها و مواد غذایی گرم مصرف کنند و از خوردن سبزیجات دارای طبع سرد پرهیز کنند. در زیر مهمترین سبزی های دارای طبع و مزاج گرم آورده شده است. ناگفته نماند که مصلح سبزی ها نیز در جدول زیر معرفی شده است.

  • برگ چغندر
  • چونه
  • چونه
  • تربچه
  • ترخون
  • پیازچه
  • ترشک
  • تره
  • شاهی
  • جعفری
  • رازیانه
  • ریحان
  • شبدر
  • شنبلیله
  • شوید
  • کرفس
  • کنگر آبی
  • کنگر فرنگی
  • کنگر وحشی
  • گزنه
  • مارچوبه
  • مرزه
  • نعناع
  • والک
  • بونجه

فهرست انواع سبزی خوردن دارای طبع سرد

در فهرست زیر مهمترین سبزیجات دارای طبع و مزاج سرد آورده شده است. در خوردن سبزی های دارای طبع سرد ترکیب آن با دیگر سبزی ها را مد نظر قرار دهید تا تعادل بدن به هم نخورد.

  • اسفناج
  • بامیه
  • خرفه
  • رازیانه
  • ریواس
  • قارچ خوراکی
  • کاسنی
  • کاهو
  • گشنیز

طبع اسفناج چیست؟

همان طور که در جدول بالا نیز آورده شده است، اسفناج دارای طبع و مزاج سرد و تر است و برای متعادل ساختن می توانید اسفناج را با روغن بادام، روغن گاوی تازه، دارچین و فلفل بپزید.

طبع گوجه فرنگی چیست؟

بر اساس مواردی که در بالا آورده شده است، گوجه فرنگی دارای مزاج سرد و تر است. مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج گوجه، پختن آن با پیاز، زنجبیل، روغن زیتون و ادویه‌جات گرم  است.

طبع بادمجان چیست؟

طبع بادمجان گرم و خشک است. اگر در مصرف آن زیاده روی کنید باعث بالا رفتن گرمی و سودا می شود. کسانی که مزاج سوداوی، دموی و صفراوی دارند می توانند تحت تاثیر مصرف زیاد آن قرار بگیرند. روغن گاوی تازه، کشک، دانه انار، اب انار ترش و شیرین (ملس) می تواند در این رابطه به شما و هضم آسان غذا کمک کند.

سخن آخر

امیدوارم مقاله طبع و مزاج سبزی خوردن برای شما مفید باشد. توجه داشته باشید که هنگام مصرف سبزیجات سرد از مصلح آن هم پس از مصرف استفاده کنید. منتظر نظرات، پیشنهادات و تجربیات شما هستیم.

پیام بگذارید