درمان سینوزیت با روش های مختلف

درمان سینوزیت در خانه با طب سنتی یا پزشکی نوین، کدام یک موثرتر است؟

درمان سینوزیت، بیماریی که امروزه بسیاری آن را با حساسیت یا آلرژی اشتباه می‌گیرند، می‌تواند امری مهم باشد چون تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی افراد دارد. فرد برای درمان سینوزیت خود می تواند به طب سنتی یا طب نویت و داروهای شیمیایی متوسل شود. در این مقاله از کابان مگ به بررسی مسائلی حول محور سینوزیت، انواع راه‌های درمان آن چه دارویی و چه غیر دارویی می‌پردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.

سینوزیت چیست؟

کلمه سینوزیت از سینوس به علاوه زیت ساخته شده است. سینوس‌ها در واقع حفره‌هایی پر از هوا، در بخش جلویی استخوان صورت هستند و از مخاط پوشیده شده‌اند که با عفونی شدن این مخاط بیماری سینوزیت به وجود می‌آید؛ کلمه زیت هم پسوندی است که برای بیماری سینوس به کاربرد می‌شود. بنابراین سینوزیت به معنی سینوس بیمار یا عفونی است.

استخوان صورت در قسمت‌های اطراف بینی و ابروها عکس سایر نقاط صورت، دارای بافتی اسفنج مانند و حفره‌دار است. این بافت اسفنجی باعث می‌شود ما صدای خودمان را بم و به اصطلاح تو دماغی نشنویم و آن را همانگونه که دیگران آن را می‌شنوند، بشنویم. این حفره‌ها از مخاطی پوشیده شده‌اند که اگر عفونی شود، باعث گرفتگی حفره‌های سینوس می‌شود و درد و گرفتگی بینی و در نهایت اختلال در تنفس را ایجاد می‌کند.

چرا سینوزیت به وجود می‌آید؟ علت سینوزیت چیست؟

برخورد باد به صورت و سرماخوردگی را می‌توان دو علت عمده به وجود آورنده سینوزیت دانست. سرماخوردگی و عفونت گلو اگر درمان نشود می‌تواند به سینوس‌ها سرایت کند و آن بخش را نیز عفونی و بیمار کند. عفونی شدن سینوس‌ها در نهایت به سینوزیت منجر خواهد شد.

عامل دیگر سینوزیت را می‌توان قرار گرفتن در برابر باد دانست. بسیاری از موتورسواران، دوچرخه سواران، کسانی که در معرض باد کولر قرار می‌گیرند و کسانی که در مناطق بادخیز و سرد زندگی می‌کنند، مستعد ابتلا به سینوزیت هستند. از نظر طب سنتی سرما رطوبت به وجود می‌آورد و رطوبت هم باعث عفونت و رشد باکتری‌های بیماری زا می‌شود و اگر رطوبت و عفونت در ناحیه سینوس به وجود بیاید، ابتلا به سینوزیت را سبب می‌شود.

درمان سینوزیت و انواع آن کدام‌اند؟

به طور کلی سه روش عمده برای درمان سینوزیت وجود دارد، درمان دارویی به روش طب جدید، درمان به روش طب سنتی و درمان با جراحی که در ادامه این بخش این سه روش به طور مفصل توضیح داده خواهد شد. ما را همراهی کنید.

درمان سینوزیت به روش طب نوین

این روش پس از کشف پنی سیلین و به وجود آمدن انواع داروهای کاهش دهنده التهاب و عفونت، رواج یافت و با توجه به سرعت آن در درمان سینوزیت به سرعت گسترش پیدا کرد و امروزه نیز بسیاری از این روش برای درمان سینوزیت بهره می‌برند.

علائم سینوزیت

مبتلایان به سینوزیت حتما با علائم این بیماری آشنایی کامل دارند ولی مرور دوباره آن ممکن است برای بسیاری مفید باشد. در ابتدا که فرد درد در ناحیه چشم‌ها، پیشانی و گونه احساس درد می‌کند که با تغییر وضعیت سر کمتر یا بیشتر می‌شود و آبریزش از بینی، خلط پشت حلق، بوی بد دهان و گرفتگی بینی در حالت ایستاده یا درازکش هم از دیگر علائم آن می‌تواند باشد که در افراد مختلف متفاوت است.

با داشتن این علائم فرد به پزشک عمومی مراجعه می‌کند و پزشک برای تشخیص بهتر عکس برداری به روش پرتو ایکس از ناحیه صورت را برای فرد تجویز می‌کند تا بهتر به تشخیص بپردازد. عفونی شدن سینوس‌ها یا ابتلا به سینوزیت با عکس برداری با پرتو ایکس و علائمی که فرد دارد، تشخیص داده می‌شود.

در این مرحله پزشک معمول‌ترین درمان در دنیا را برای درمان سینوزیت تجویز می‌کند که استفاده از قرص یا کپسول‌های به اصطلاح چرک خشک کن و در مراحل وخیم استفاده از آمپول‌های آن است که سرعت عمل بیشتری دارد.

داروهای سینوزیت کدام‌اند؟

از این دست قرص‌ها و کپوسول‌ها می‌توان به آموکسی سیلین و کوتریموکسازول اشاره کرد که معمولا برای یک دوره طولانی درمان توصیه می‌شوند. با مصرف این داروها عفونت‌های به وجود آمده در سینوس‌ها خشک می‌شود و رطوبت و التهاب به وجود آمده فروکش می‌کند و در نهایت علائم از بین می‌روند و فرد به زندگی عادی خود بازمی‌گردد.

در این مرحله بیشتر افراد با مشاهده بهبودی درمان را قطع می‌کنند که به نظر راه معقولانه‌ای نمی‌آید و برخی هم با مشاهده دوباره علائم به خود درمانی و استفاده بی‌رویه از قرص‌های بدون نسخه می‌کنند که آن هم برای سلامتی مضر است.

درمان سینوزیت به روش طب سنتی

درمان سینوزیت در طب سنتی به سرعت آن در طب جدید نیست و از آنجایی که امروزه زندگی ها پر مشغله شده است، بیشتر مردم راههای درمان طب جدید را به سنتی ترجیح میدهند.

پیش از هرگونه پیش داروی باید این امر را در نظر بگیرید که طب سنتی به درمان ریشه ای افراد میپردازد و سلامتی پایدارتری را به ارمغان میآورد و طب جدید به از بین بردن علائم و بالا بردن کیفیت زندگی می پردازد و ممکن است احساس سلامتی زمان کمتری دوام آورد.

درمان قطعی سینوزیت در طب سنتی

در ابتدا لازم است عرض کنم که درمان سینوزیت با توجه به وخامت آن ممکن است یک ماه به طول بیانجامد و در این راه باید صبر و امید خود را حفظ کنید تا سلامتی خود را بازیابید. درمان سینوزیت در طب سنتی به دو روش استنشاقی و خوراکی انجام میشود که به طور جداگانه به آنها میپردازیم.

درمان استنشاقی سینوزیت در طب سنتی

روغن سیاهدانه را به روش زیر داخل بینی بچکانید.

  • شب اول یک قطره در بینی سمت راست
  • شب دوم یک قطره در بینی سمت چپ
  • شب سوم دو قطره در بینی سمت راست
  • شب چهارم دو قطره در بینی چپ راست
  • شب پنجم سه قطره در بینی سمت راست
  • شب ششم سه قطره در بینی چپ راست

پس از اجرای این مرحله یک هفته چکاندن قطره را قطع کنید  و سپس دوباره آن را مانند روش بالا از سر بگیرید. پس از هفته سوم که چکاندن مرحله دوم روغن سیاهدانه در بینی به پایان رسید، در هفته چهارم، هر شب از مخلوط یک قاشق مرباخوری عسل و دو قاشق مربا خوری آب ولرم در هر دو بینی بچکانید.

نکاتی مهم برای کمک به فرآیند درمان سنوزیت

  • مالیدن اسناس نعنا و روغن سیاهدانه به پیشانی روند بهبود را افزایش میدهد.
  • استنشاق روغن سیاهدانه همراه با سوزش است و مخلط پشت حلق را افزایش میدهد.
  • در هنگام استنشاق روغن سیاهدانه در بینی بهتر است به حالت سجده قرار بگیرید تا روغن به سینوس ها نفوذ کند.
  • منظور از تعداد قطره در هفته اول و سوم، قطره ای است که به سینوس ها برسد و اگر نرسد و سوزش احساس نشود باید دوباره چکانده شود.
  • پس از استنشاق مخلوط عسل و آب ولرم در بینی بهتر است به حالت درازکش یا سجده بروید و پس از ۱۵ دقیقه بینی و حلق را با محلول نرمال سالین که در داروخانه ها موجود است یا با آب نمک (نمک دریا با شوری قابل تحمل) ولرم شستشو دهید.
  • پس از شستشوی بینی و حلق با آب نمک نوبت به استنشاق عنبر نسارا (مدفوع الاغ ماده در بهار) میرسد. روش آن به این صورت است که کمی زغال گداخته را در ظرفی بگذارید و عنبر نسارا را روی زغال بگذارید و ۲۰ ثانیه دود کم و ۲۰ ثانیه با دود غلیظ را پیش از سیاه شدن عنبر نسارا را انجام دهید.  بهتر است موقع استنشاق عنبر نسارا چشم‌ها را ببندید.
  • بخور عرق نعنا یا اوکالیپتوس می‌تواند در هر چه زودتر برطرف شدن، گرفتگی بینی کمک کند (خوردن اوکالیپتوس کشنده است).

درمان خوراکی سینوزیت در طب سنتی

  • دمکرده گیاهانی مانند چای کوهی، نعنا، گزنه، آویشن می‌تواند در مقابله با عوامل عفونت به سیستم دفاعی بدن کمک کند.
  • گرم کردن بدن به ویژه ناحیه سینوس به درمان سریع‌تر سینوزیت کمک می‌کند، خوردن سوپ، نوشیدنی‌های گرم و دمکرده گیاهان با طبع گرم و خشک گزینه مناسبی به نظر می‌آید.
  • در صورت ریخته شدن خلط پشت حلق، به ابتدای مری و بروز تک سرفه می‌توان برای برطرف کردن آن از عرق آویشن روزی یک استکان استفاده کرد.

درمان سینوزیت به روش جراحی

جراحی آخرین گزینه‌ درمانی است که پزشک به بیمار پیشنهاد می‌کند و این جراحی در صورتی است که روش‌های دیگر موثر واقع نشوند. این عمل جراحی تنها برای موارد سینوزیت حاد و سینوزیت مزمن تجویز می‌شود که در طی آن بیمار با بیهوشی کامل تحت درمان قرار می‌گیرد.

در جراحی سینوزیت، پزشک یک لوله پلاستیکی باریک و انعطالف پذیر که یک دوربین کوچک به نوک آن متصل است را از طریق بینی وارد حفره سینوس می‌کند و توسط یک ساکشن یا مکش عفونت و مخاط آلوده را از حفره سینوس خارج می‌کند. این کار بسیار با احتیاط و آرام صورت می‌گیرد زیرا سقف حفره سینوس کف حفره چشم است.

پس از تخلیه کردن محتویات آلوده سینوس‌ها، رول پنبه‌هایی در ابتدای حفره سینوس قرار داده می‌شود تا از ورود عوامل آلوده کننده جلوگیری شود. این رول پنبه‌ها از جنس خاصی هستند که توسط بدن جذب می‌شوند و احتیاجی به خارج کردن آن‌ها نیست و بیمار پس از عمل، تنفس معمولی دارد و نیاز به ویزیت دوباره برای برداشتن رول پنبه نیست.

توصیه‌‌هایی برای پیشگیری از سینوزیت

  • برخی به برخورد با هوای سرد حساس هستند یا به اصطلاح دوهوا می‌شوند. برای پیشگیری از دوهوا شدن و ابتلا به سینوزیت سعی کنید در هنگام خروج از خانه در زمستان از شال برای کم کردن شدت سرما استفاده کنند تا هوای سرد کم کم برایشان عادی شود.
  • از تنفس هوای آلوده، دود سیگار، دود اگزوز ماشین، گرد و غبار و بوی گند پیشگیری شود، زیرا باعث تحریک مخاط سینوس‌ها و ابتلا به سینوزیت می‌شود.
  • از مصرف آب سرد و نوشیدنی‌های سرد خودداری شود و هچگاه سرد و گرم با هم مصرف نشود.
  • تمرین تنفس هوای سالم و تمیز  با بینی، در این تمرین دم را با بینی به صورت عمیق انجام دهید سپس کمی نفس خود را حبس کنید سپس بازدم را از دهان و تا جایی که می‌توانید خالی کنید (خم شدن در هنگام بازدم به کامل خالی شدن ریه کمک می‌کند). برای تمرین تنفس بهتر است به فضای باز مثل کوه بروید و پیاده روی کنید.
  • خود را در معرض هوای سرد قرار ندهید و در هنگام رویایی از پیشانی بند و کلاه استفاده کنید. ۱۰ دقیقه حمام آب گرم هر روز بسیار در سلامت سینوس‌ها موثر است.
  • در روز دهان و بینی خود را با محلول رقیق آب و نمک شسشتشو دهید و از بخوری اکالیپتوس و عرق نعنا بهره ببرید.
  • از مصرف غذاهای محرک مانند فسنجان، قورمه سبزی و سیر خودداری کنید.
  • ورزش کردن باعث گرم شدن بدن می‌شود، گرما هم در بدن به سمت بالا یعنی سر می‌رود و گرم شدن سر به بهبود سینوزیت و پیشگیری از آن کمک می‌کند. انجام ورزش‌های کاردیو یا پر تحرک می‌تواند در پیشگیری از سینوزیت موثر باشد.

سینوزیت در صورت درمان نشدن چه بیماری‌هایی را ایجاد می‌کند؟

یکی از نکات آزار دهنده نه تنها برای فرد مبتلا به سینوزیت بلکه برای افرادی که با او زندگی می‌کنند، بوی بد دهان است که به دلیل وجود چرک و عفونت در مسیر هوایی و پشت حلق آن‌ها است.

اگر سینوزیت درمان نشود، حفره‌های سینوس از عفونت پر می‌شوند و در نهایت راهی برای بیرون آمدن پیدا می‌کنند و به فضای پشت حلق می‌ریزند، از اینجا به بعد مخاط آلوده یا به نای یا به مری ریخته می‌شود.

اگر مخاط آلوده به نای ریخته شود، آسم می‌تواند بیماری باشد که پس از سینوزیت ایجاد شود که در ابتدا با سرفه و تنگی نفس شروع می‌شود. حالا اگر مخاط آلوده به مری ریخته شود، بیماری‌های معده، مانند سردی معده، هضم کند غذا و بسیاری بیماری‌های دیگر هم ایجاد خواهد شد.

نکاتی جالب در رابطه با سینوزیت و درمان آن

حتما برای شما هم سوال شده است که کسانی مانند اسکیموها که همیشه در آب و هوای سرد زندگی می‌کنند، هیچگاه دچار سینوزیت می‌شوند؟ پاسخ این است که این مردم پیش از ابتلا به پیشگیری م‌ پردازند. اسکیموها تخم مرغ را آبپز می‌کنند و پس از کندن پوست و از حرارت افتادن آن را روی صورت خود می‌غلتانند تا سینوس‌های خود را گرم کنند و از ابتلا به سینوزیت جلوگیری کنند. علاوه بر این در هنگام قرار گرفتن در برابر باد و هوای سرد از سینوس های خود محافظت می‌کنند.

استفاده از کولر به ویژه کولرهای گازی در تابستان یکی از علل ابتلا به سینوزیت است که در سال‌های اخیر استفاده از آن‌ها رواج زیادی دارد.

در برخی از مشاغل که افراد در برابر ذرات گرد و غبار و بو قرار دارند ابتلا به سینوزیت و آسم بسیار دیده می‌شود.

سخن آخر

بهترین راه برای درمان قطعی سینوزیت، روش‌های طب سنتی به نظر می‌رسد ولی اگر برای درمان زمان کمی در اختیار دارید از روش‌های طب جدید و طب سنتی همزمان استفاده کنید تا بهبودی حاصل شود. اگر سینوزیت در مرحله حاد و مزمن قرار دارد و تنفس در هنگام خواب را با مشکل مواجه می‌کند بهتر است با متخصص گوش، حلق و بینی در مورد روش‌های جراحی و پیشگیری از ابتلای مجدد، مشورت کنید و بهترین روش درمان را انتخاب کنید.

مقالات مرتبط
دیدگاه شما
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

4 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
علی

سینوزیت واقعا میتونه پدر آدم رو در بیاره
اونایی که مثل من دارن میتونن درک کنند
پیشگیری و مراعات همراه با روش هایی که تو این مطلب خیلی جامع بهشون اشاره شده تنها راه درمان هستش.
البته گاهی شاید جراحی هم خوب باشه ولی اگر مراعات نکنید باز هم دچار خواهید شد.
بخور اکالیپتوس، شستشو با آب نمک رو من خیلی استفاده می کنم و خوب هم نتیجه گرفتم فقط باید مداوم و هر روز ادامه بدید.

آکو بیری

سلام
ممنون از اینکه تجربتون را با ما در میان گذاشتید.
بله، متاسفانه سینوزیت می تواند بسیار ازار دهنده باشد. طب سنتی درمان های زیادی پیش روی بیماران قرار می دهد که با پیگیری مداوم می توان جواب خوبی گرفت.

مهدی

سلام بنده برای اینکه عدالت برقرار بشه بین فصول، هم میگرن دارم و هم سینوزیت، هردو آزار دهنده ان.
تا جایی که یادم میاد سر درد با من بوده، واقعا سخته بخای همیشه مراعات کنی یا شستشوی مجاری سینوسی رو بدی. این همه علم بشر پیشرفت داشته ولی هنوز ما درمانده ایم.

آکو بیری

سلام اقا مهدی
بله واقها ازاد دهنده هستش و ادم رو از کار و زندگی میندازه.
فقط باید مراعات کرد
بوی تند
گشنگی
تشنگی
سرما
از اینا دوری کنید

4
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
4
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x