علائم کمبود اعتماد به نفس کدام‌ها هستند؟

علائم کمبود اعتماد به نفس کدام‌ها هستند؟ آیا می‌توان بر آن‌ها غلبه کرد؟

نداشتن و کمبود اعتماد به نفس موضوع بسیار مهمی در رشد و توسعه فرد به شمار می‌رود و نشانه و علائم زیادی هم دارد. داشتن اعتماد به نفس یک فاکتور مهم برای زندگی شاد است. در حقیقت تحقیقات زیادی اثبات کرده‌اند کسانی که اعتماد به نفس دارند درآمد بهتر و روابط شادتری دارند و عموماً موفق‌تر از کسانی هستند که اعتماد به نفس ندارند. وقتی به خودتان اعتماد داشته باشید، در واقع به توانایی‌های خودتان ایمان دارید و در نتیجه سعی‌ می‌کنید لیاقت خود را در هر کاری اثبات کنید.

چرا داشتن اعتماد به نفس مهم است؟

اعتماد به نفس پایین سبب می‌شود ایمان شما به توانایی‌هایتان برای موفقیت و لیاقت تضعیف شود. اعتماد به نفس پایین، خودش را در قالب یک خود کوچک بینی مداوم آشکار‌ می‌کند و مانع پیشرفت شما در زندگی و دستیابی به اهدافتان می‌شود.

جالب است که افراد زیادی نمی‌دانند دقیقاً اعتماد به نفس آن‌ها چقدر است، در واقع ممکن است در برخی جنبه‌های زندگی اعتماد به نفس بالایی داشته باشند، اما در عرصه دیگری اعتماد به نفس نداشته باشند. خیلی از افراد اعتماد به نفس پایینی دارند و اما خودشان نمی‌دانند که چه چیزی مانع موفقیت و پیشرفت آن‌ها است. آن‌ها نمی‌دانند چرا نمی‌توانند مانند دیگران اعتماد به نفس داشته باشند.

علل کمبود اعتماد به نفس

در ادامه بحث با در نظر گرفتن عوامل و فاکتورهای مختلف به بررسی مهمترین علل و دلایل بروز کمبود اعتماد به نفس در افراد مختلف می‌پردازیم.

آسیب‌های دوران کودکی

دلایل زیادی هستند که‌ می‌توانند باعث اعتماد به نفس پایین شوند. اگر فردی در کودکی دچار ضربه روحی شود، این ضربه روحی‌ می‌تواند اثری طولانی مدت و پایا در بزرگ‌سالی او داشته باشد. سال‌های کودکی هر فرد در واقع دوران کل زندگی او را قالب‌ریزی‌ می‌کنند؛ بنابراین یک دوره کودکی مخرب و به هم ریخته، می‌تواند مقدمه‌ای برای اعتماد به نفس پایین در کل زندگی شود.

همچنین اگر کودکان در خانه‌هایی بزرگ شوند که پر از جنگ و دعوا هستند، با خود فکر‌ می‌کنند آن‌ها مسئول مشکلات موجود هستند و در نتیجه تا پایان عمر خودشان را مقصر‌ می‌دانند. چنین کودکی در طی فرآیند بزرگ شدن خجالتی خواهد بود و نمی‌تواند با اعتماد به نفس لازم با دنیای بیرون مواجه شود.

علل کمبود اعتماد به نفس

بزرگ‌ترهای همیشه مخالف

بزرگ شدن با بزرگ‌ترهایی که همواره مخالف فرد هستند،‌ می‌تواند باعث تضعیف اعتماد به نفس او شود. اگر در فرایند بزرگ شدن مدام به شما بگویند که به اندازه کافی خوب نیستید، احتمالاً در بزرگ‌سالی تصویر مثبتی از خود نخواهید داشت. اگر در کودکی با وجود تلاش‌های فراوانی که‌ می‌کردید، همواره برای هر چیزی مورد انتقاد قرار گرفته باشید، بعدها در بزرگ‌سالی به سختی خواهید توانست که اعتماد به نفس پیدا کنید و احساس راحتی داشته باشید.

پذیرش ویژگی‌های ظاهری

یک دلیل احتمالی دیگر در رابطه با اعتماد به نفس پایین‌ می‌تواند احساس فرد در رابطه با ظاهر خودش باشد. افرادی که چاق هستند و یا فکر‌ می‌کنند ظاهر خوبی ندارند، به سختی‌ می‌توانند اعتماد به نفس داشته باشند و به مرور تصویر ناخوشایندی از خودشان در ذهن خواهند داشت. اگر فردی به هر دلیلی احساس مثبتی نسبت به ظاهر خود نداشته باشد، از گردهمایی‌های اجتماعی فاصله‌ می‌گیرد و تمایلی به رویارویی با دنیا نخواهد داشت.

سوء استفاده

داشتن تجربیاتی مانند مورد سوء استفاده قرار گرفتن نیز‌ می‌توانند منجر به اعتماد به نفس پایین شوند. سوء استفاده‌های جسمی، جنسی یا احساسی سبب‌ می‌شوند فرد نتواند از زندگی لذت ببرد، دنیا را دوست داشته باشد، به خودش و به دیگران اعتماد کند و این‌ها عواملی هستند که تاثیر بسزایی بر عزت نفس دارند. آسیب‌های روحی و سوء استفاده ممکن است سبب شوند شما احساس پوچی کنید. علاوه بر آن ممکن است شما به سمت راهکار‌های ناسالم برای غلبه بر این آسیب‌های روحی بروید و این امر نیز باعث‌ می‌شود که احساس حقارت کنید.

مسائل شغلی

ممکن است شغل شما با مهارت‌هایتان سازگار نباشد و یا همکارانتان با تجربه تر از شما باشند. یا شاید تازه وارد یک شرکت شده باشید و در نتیجه احساس کنید توانایی لازم برای موفق شدن در آن شغل را ندارید. شاید احساس کنید از طرف همکاران خود تهدید‌ می‌شوید و یا اینکه مدام استرس داشته باشید که ممکن است شغل خود را از دست دهید. داشتن شغل نامناسب نیز یک دلیل رایج برای اعتماد به نفس پایین است.

مسائل شغلی

اعتماد به نفس نداشتن در محل کار

اعتماد به نفس پایین در محل کار‌ می‌تواند ناشی از یک رابطه بد با رئیس‌ شما باشد که این امر منجر به احساس ناامنی‌ می‌شود. روابط منفی با همکاران هم‌ می‌تواند مخرب اعتماد به نفس باشد، به خصوص اگر یک نفر و یا افراد بیشتری احساس کنند که از طرف دیگران تهدید‌ می‌شوند. اعتماد به نفس پایین در محل کار منجر به نداشتن قاطعیت‌ می‌شود و چنانچه شما در محل کار قاطعیت نداشته باشید دیگران شما را جدی نخواهند گرفت.

داشتن اعتماد به نفس پایین در محل کار‌ می‌تواند یک اثر پایا و ماندگار بر آینده شغلی شما داشته باشد. همچنین از آنجایی که شما بیشتر وقت خود را در محل کار‌ می‌گذرانید، اعتماد به نفس پایین ممکن است بر زندگی شخصی شما هم اثر بگذارد. شاید هر کدام از شما تجربه یک یا چند مورد از موارد بالا را داشته باشید. آیا نگران این هستید که اعتماد به نفس پایین ممکن است مانع موفقیت شما در زندگی شخصی و شغلی شما شود؟

مهم‌ترین علائم کمبود اعتماد به نفس

نداشتن اعتماد به نفس و کمبود آن در افراد مختلف می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. در ادامه به موارد رایجی که علائم نداشتن اعتماد به نفس هستند اشاره‌ می‌کنیم.

گوشه‌گیر هستید

اگر‌ اغلب به دنبال بهانه ­ای برای دوری از رویداد‌های اجتماعی هستید و یا سعی‌ می‌کنید حتی برای مسائل ضروری از اجتماعات و گروه ­ها طفره‌ ‌بروید، ممکن است دلیل آن نداشتن اعتماد به نفس باشد. در موارد این‌ چنینی معمولاً به جای تعامل با افراد دیگر در یک عرصه اجتماعی، ترجیح‌ می‌دهید در خانه بمانید، در واقع شما به مهارت‌های اجتماعی‌ خود مطمئن نیستید و نمی‌خواهید خجالت ­زده شوید.

دچار اضطراب و آشفتگی احساسی هستید

اضطراب بیش از حد معمول از مهم‌ترین علائم کمبود اعتماد به نفس در فرد است. معمولاً وقتی از نتیجه کار مطمئن نیستید دچار اضطراب می‌شود. در صورتی که وقتی به توانایی‌های خودتان و به خودتان اعتماد داشته باشید دلیلی برای اضطراب و آشفتگی احساسی وجود نخواهد داشت.

دچار اضطراب و آشفتگی احساسی هستید

نمی‌توانید تعریف و تمجیدها را باور کنید

وقتی کسی از شما تعریف می‌کند، آیا با افتخار تشکر‌ می‌کنید زیرا به چیزی که آن‌ها‌ می‌گویند باور دارید، یا اینکه سعی می‌کنید تعریف و تمجید آن‌ها را تکذیب کنید و یا دلیلی برای نقض و کم اهمیت جلوه دادن آن‌ می‌آورید؟ اگر شما واقعاً اعتماد به نفس داشته باشید قادر خواهید بود که تعریف و تمجیدها را بپذیرید زیرا باور دارید که درست هستند.

معمولاً نگران هستید که دیگران راجع به شما چگونه فکر‌ می‌کنند

اهمیت زیاد دادن به باور دیگران در خصوص خودتان از دیگر علائم مهم کمبود اعتماد به نفس است. وقتی اعتماد به نفس داشته باشید، اهمیت نمی‌دهید که دیگران راجع به شما چگونه فکر‌ می‌کنند، زیرا خودتان را دوست دارید و‌ می‌دانید که این مسئله از همه چیز مهم‌تر است. شما‌ می‌دانید که برای خوشحال کردن دیگران زندگی نمی‌کنید. در واقع شما برای خوشحال کردن خودتان زندگی‌ می‌کنید، بنابراین خودتان را توانا و لایق موفق شدن‌ می‌بینید.

خودتان را نادیده‌ می‌گیرید

نادیده گیری خود از علائم و نشانه‌های اصلی نداشتن و کمبود اعتماد به نفس است. وقتی اعتماد به نفس پایینی داشته باشید دیگر برای اهمیت دادن به خود وقت نمی‌گذارید، زیرا با خود فکر‌ می‌کنید این کار اهمیتی ندارد. دیگر وقت نمی‌گذارید که به بهترین نحو ظاهر شوید و یا اهمیتی برای این مسئله قائل نمی‌شوید.

علاقه‌‌ای به قبول چالش‌ها ندارید

بدون اعتماد به نفس ممکن است این‌طور باور داشته باشید که تمام تلاش‌های شما با شکست مواجه‌ می‌شوند، بنابراین هیچ‌گاه به خودتان زحمت تلاش کردن هم نمی‌دهید. این‌طور به نظرتان‌ می‌رسد که هیچ چیز جدیدی ارزش تلاش کردن ندارد، زیرا شما خودتان را متقاعد کرده‌اید که به هر حال شکست خواهید خورد؛ و احتمال شکست آنچنان ناامیدکننده است که شما حتی ریسک نمی‌کنید.

به قضاوت خودتان اعتماد ندارید

وقتی اعتماد به نفس ندارید مدام به تصمیمات خود شک‌ می‌کنید؛ زیرا شما به توانایی خودتان برای گرفتن تصمیمات عاقلانه شک دارید. در نتیجه مدام در حال پرسیدن نظر دیگران راجع به مسائل مختلف هستید تا بدین ترتیب نسبت به قضاوت و نظر خود اطمینان حاصل کنید. در واقع حس‌ می‌کنید همیشه دیگران بهتر از شما‌ می‌دانند.

به قضاوت خودتان اعتماد ندارید

توقع کم از علائم کمبود اعتماد به نفس است

فکر‌ می‌کنید قرار نیست خیلی در زندگی موفق باشید، یا چیز زیادی در زندگی عایدتان شود. شما همیشه حد متوسطی از زندگی را‌ می‌پذیرید زیرا این تنها چیزیست که همیشه داشته‌اید. این‌طور باور کرده‌اید که به افراد موفق از همان بدو تولد موهبتی داده شده تا موفق باشند، در حالی که به شما این موهبت داده نشده است. در نتیجه احساس‌ می‌کنید زندگی عادلانه نیست زیرا توانایی موفق شدن، به شما داده نشده است.

در موقعیت‌های اجتماعی وابسته به موبایل خود هستید

در مکان­های اجتماعی که دوستی ندارید یا افراد کمی را‌ می‌شناسید، مدام در حال چک کردن تلفن همراه خود هستید. چون‌ می‌خواهید به نظر دیگران فردی اجتماعی به نظر برسید، پس تلاش‌ می‌کنید تا مشغول باشید. در واقع از تلفن همراه خود به عنوان یک سپر استفاده‌ می‌کنید تا شما را از ارتباط زیاد با دیگران حفاظت‌ کند و در عین حال شما از بدشانسی‌های خجالت‌آور در امان خواهید بود.

در طول اختلافات همیشه شما عقب‌نشینی‌ می‌کنید

وقتی اعتماد به نفس نداشته باشید معمولاً در مکالماتی که ممکن است منجر به اختلاف شوند، سعی‌ می‌کنید عقب‌نشینی کنید. سعی می‌کنید در رابطه با نقطه نظرات، به توافق برسید و به جای گفتن احساسات واقعی خود ترجیح‌ می‌دهید از اختلافات احتمالی دوری کنید. دفاع از یک موقعیت در محل کار و یا مطرح کردن یک نقطه نظر متفاوت، برای شما خیلی سخت است.

انتقادات سازنده را بیش از اندازه شخصی‌ می‌کنید

مثلاً بعد از اینکه ارشد ناظرتان از شما انتقادهای سازنده‌‌ای راجع به عملکرد کار می‌کند، به سرویس بهداشتی‌ می‌روید و گریه‌ می‌کنید. به جای اینکه انتقادات را بی‌طرفانه بپذیرید، خیلی احساسی عمل‌ می‌کنید و یا حالت تدافعی گرفته و عصبانی‌ می‌شوید. در واقع درک نمی‌کنید که انتقاد‌ می‌تواند باعث رشد و موفقیت شما شود.

در مکالمات گروهی با صدای بلند اظهار نظر نمی‌کنید

شما ممکن است به هر چیزی که‌ می‌خواهید بگویید شک کنید، چون‌ می‌ترسید احمقانه به نظر‌ برسد. در واقع هیچ وقت نمی­ توانید پیش از تفکر و تعمق زیاد، وارد یک مکالمه شوید. این‌طور فکر‌ می‌کنید که تمام افراد دیگر گروه چون بیشتر از شما‌ می‌دانند، خیلی راحت صحبت‌ می‌کنند و شما شک دارید که اصلاً حرف مفیدی برای به اشتراک گذاشتن داشته باشید.

در مکالمات گروهی با صدای بلند اظهار نظر نمی‌کنید از است.

احساس‌ می‌کنید همیشه باید کارهای خود را توضیح دهید

مدام احساس‌ می‌کنید لازم است تا درباره کارهایتان به دیگران توضیح دهید. همه افراد ممکن است اشتباه کنند؛ اما افرادی که مشکل اعتماد به نفس دارند، حتی اگر افراد موفقی باشند اغلب احساس‌ می‌کنند بایستی برای تمام تصمیمات‌شان دلایل قانع‌کننده بیاورند.

دیگران را سرزنش‌ می‌کنید

چنانچه مدام در حال شکایت کردن و سرزنش دیگران هستید، ممکن است دچار اعتماد به نفس پایین باشید. در واقع سرزنش کردن دیگران باعث‌ می‌شود شخص سرزنش کننده مسئولیت کارهایش را بر عهده دیگران بگذارد. شما با این راهکار خودتان را در جایگاه قربانی قرار می‌دهید و در نهایت این طور به نظر‌ می‌رسد که هیچ کنترلی بر وقایع زندگی خود ندارید.

بهانه‌ آوردن زا علائم کمبود اعتماد به نفس است

کسانی که اعتماد به نفس پایینی دارند، وقتی مورد انتقاد قرار‌ می‌گیرند، سعی‌ می‌کنند برای کارها و انتخاب‌هایشان بهانه‌های مختلف بیاورند زیرا نمی‌خواهند تحقیر شوند. برای این افراد پذیرش مسئولیت کارهای شخصی یک نقطه ضعف به نظر‌ می‌رسد، در حالی که این کار نشانه قدرت درونی و خویش آگاهی است.

افرادی که اعتماد به نفس خوبی دارند، معمولاً پیش از تصمیم ­گیری راجع به اینکه آیا انتقادات‌ می‌توانند مفید باشند یا نه سعی‌ می‌کنند سکوت کنند و با یک ذهن باز به انتقادات گوش کنند. این گونه افراد‌ می‌توانند انتقادات را در یک قالب درست دریافت کنند و آن‌ها را به عنوان ویژگی‌های شخصی خود تلقی نکنند.

زبان بدن شما حالت تدافعی دارد

وقتی زبان بدن شما حالت تدافعی دارد مثلاً دست به سینه می‌ایستید یا اخم می ­کنید، در واقع با پس زدن افراد در حال نشان دادن اعتماد به نفس پایین خود هستید. وقتی به لحاظ فیزیکی خود را به شدت جمع‌ می‌کنید، این کار نشان‌ می‌دهد که در آن محیط، عصبی و ناراحت هستید.

به تائید دیگران نیاز دارید

افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند احساس‌ می‌کنند که همیشه باید توسط دیگران تائید شوند و در صورتی که آن تائید را دریافت نکنند، احساس عجز‌ می‌کنند و اعتماد به نفس آن‌ها پایین‌تر‌ می‌آید. افرادی که مشکل اعتماد به نفس دارند نمی‌توانند درک کنند که قرار نیست همه افراد اعمال و تصمیمات آن‌ها را قبول داشته باشند.

بدبین بودن از علائم کمبود اعتماد به نفس است

وقتی کسی اعتماد به نفس پایینی داشته باشد معمولاً بدبین است و همه چیز را نقادانه می‌بیند. آن‌ها حتی نسبت به افرادی به آن‌ها نزدیک هستند هم احساسات منفی دارند و خیلی سخت‌ می‌توانند راجع به مسائل مختلف، نگاهی مثبت داشته باشند. این بدبینی از احساس ناتوانی در کنترل موفقیت‌های زندگی و آینده فرد ناشی می شود.

ترس از آینده از علائم کمبود اعتماد به نفس است

بسیاری از افرادی که اعتماد به نفس پایین دارند، همیشه درباره آینده و احتمالات آن نگران هستند. آن‌ها آن‌قدر نگران مسائل احتمالی بد در آینده، هستند که نمی‌توانند از لحظه حال لذت ببرند. آن‌ها باور دارند که قرار است خراب‌کاری کنند و همیشه منتظر عواقب کارهای‌شان هستند.

سریع احساس شرمندگی می‌کنید

کسانی که اعتماد به نفس ندارند، هرگاه به هدفی که تعیین کرده­اند نمی‌رسند، به شدت خجالت­زده می‌شوند. در واقع آن‌ها‌ می‌خواهند با عالی و بی‌نقص بودن، دیگران را راضی نگه دارند و شرمندگی و ترس از اینکه دیگران آن‌ها را کامل نبینند، این افراد را به جلو‌ می‌راند. این مسئله باعث استرس و آشفتگی شدیدی در آن‌ها‌ می‌شود، زیرا آن‌ها هیچ گاه به اهداف بی‌نقصی که تعیین کرده­ اند، نمی‌رسند.

بیش از اندازه عذرخواهی‌ می‌کنید

افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، در واقع درک درستی از ارزش درونی خود ندارند و به همین سبب احساس‌ می‌کنند هر مشکلی پیش‌ می‌آید حتماً تقصیر آن‌هاست. به همین دلیل هرگاه مشکلی پیش بیاید که دیگران ناراضی باشند، آن‌ها حتی اگر تقصیری نداشته باشند باز هم عذر خواهی می‌کنند.

بیش از اندازه عذرخواهی‌ می‌کنید از علائم کمبود اعتماد به نفس است

چیزهایی که‌ می‌خرید که آن‌ها را دوست ندارید

نادیده گرفتن علاقه و نظر خود در خرید لباس یا هر وسیله دیگری از علائم مهم کمبود اعتماد به نفس است. افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند هنگام خرید لباس سعی‌ می‌کنند با نظر دیگران خرید کنند؛ زیرا آن‌ها به جای تلاش برای خشنود کردن خود، مدام به دنبال تائید دیگران هستند.

همواره تلاش‌ می‌کنید تا صلح برقرار کنید

کسانی که اعتماد به نفس پایینی دارند حتی اگر از فردی خوششان نیاید، سعی‌ می‌کنند با او مواجه نشوند یا کاری نکنند که مشکلی در این رابطه پیش بیاید. چنین فردی ترجیح‌ می‌دهد تا صلح ظاهری را برقرار کند و یا در صورت ضرورت وانمود‌ می‌کند که با طرف مقابل دوست است. ترس از رد شدن و نداشتن اعتماد به نفس برای پیدا کردن دوستی‌های جدید، سبب‌ می‌شود این فرد هرگز نتواند احساسات واقعی خود را بیان کند.

دروغ‌های بی فایده‌ می‌گویید

از آن جایی که حقیقت ممکن است جالب به نظر نرسد، افرادی که اعتماد به نفس پایین دارند به دروغ‌های مصلحتی کوچک روی‌ می‌آورند. در واقع آن‌ها نمی‌خواهند حقیقتی را بیان کنند که ممکن است آن‌ها را در چشم دیگران ضعیف یا کوچک کند. به همین دلیل یک دروغ کوچک‌ می‌تواند پوشش خوبی برای نشان ندادن واقعیت نامناسب فرد باشد.

از ارتباط چشمی خودداری‌ می‌کنید

نگاه کردن در چشم‌های دیگران باعث می‌شود شما معذب شوید. نداشتن اعتماد به نفس سبب‌ می‌شود برقراری تماس چشمی برای افراد مشکل شود، زیرا فرد مقابل ممکن است نقص‌های احتمالی شما را از چشم‌هایتان بخواند. نگاه کردن به اطراف یا نگاه کردن به پاها نشانه این هستند که شما در موقعیت کنونی راحت نیستید و اعتماد به نفس ندارید.

خودتان را به سخره‌ می‌گیرید

افرادی که همیشه مورد تمسخر دیگران قرار‌ می‌گیرند، به مرور یاد‌ می‌گیرند که در این کار پیشرفت‌ ‌کنند یعنی قبل از اینکه دیگران فرصت کنند، سعی‌ می‌کنند خودشان را به سخره بگیرند. اگر اعتماد به نفس پایینی داشته باشید شروع‌ به بیان عیب‌های خود می‌کنید تا به این ترتیب احساس ناامنی که در این رابطه دارید کمتر شود.

خودتان را به سخره‌ می‌گیرید از علائم کمبود اعتماد به نفس است

در اطراف خودتان هیچ حد و مرزی ندارید

کسانی که مشکل اعتماد به نفس پایین دارند، برای جلب توجه و بازخورد مثبت از سمت دیگران به آن‌ها نه نمی‌گویند و اجازه‌ می‌دهند دیگران از آن‌ها استفاده کنند. نداشتن حد و مرز سبب‌ می‌شود افراد نامناسبی دور شما جمع شوند و در نتیجه در اثر سوء استفاده قرار گرفتن مکرر، عزت نفس شما هم از بین‌ می‌رود.

دوست ندارید تغییر کنید

اگر اعتماد به نفس نداشته باشید ترجیح‌ می‌دهید به جای تغییر کردن، شرایط ناخوشایند اما آشنای کنونی را تحمل کنید. این مسئله‌ می‌تواند باعث ماندن در یک رابطه اشتباه یا شغل اشتباهی شود که مناسب شما نیست؛ اما شما شرایط را تحمل می‌کنید زیرا از تغییر‌ می‌ترسید. نداشتن اعتماد به نفس برای تصمیم گیری در راستای یک تغییر مثبت، باعث‌ می‌شود شما در محیط‌های بسیار ناخوشایند گیر بیفتید و بمانید.

از موفقیت‌هایتان لذت نمی‌برید

برخی از افرادی که مشکلات اعتماد به نفس دارند، خودشان را درگیر موفقیت‌های دور از انتظار‌ می‌کنند و در نتیجه قادر نخواهند بود از تلاش‌های سختی که برای رسیدن به موفقیت انجام داده‌اند لذت ببرند. به جای آن که خودشان را باهوش بدانند، ترجیح‌ می‌دهند فکر کنند که خوش شانس هستند و از آنجایی که به قضاوت‌های خود اعتماد ندارند، حتی در این مورد به دنبال این هستند که دیگران آن‌ها را نقض کنند.

چگونه بر نفس پایین غلبه کنیم؟

اگر اعتماد به نفس ندارید، بدانید که توانایی مقابله با آن را دارید. اگر باور دارید که لایق و باهوش نیستید، جذاب نیستید و یا تمام خصوصیات منفی و محدود دیگر را دارید، بدانید که می‌توانید این باورها را تغییر دهید. می‌توانید برخلاف صدای منفی درونتان، یاد بگیرید که کم کم به خودتان اطمینان کنید و بتوانید رویاهای خود را دنبال کنید. اگرچه یک راه‌حل کامل و جامع برای بهبود اعتماد به نفس وجود ندارد، اما مراحلی هستند که با طی کردن آن‌ها‌ می‌توانید تصویر کلی خودتان را بهبود ببخشید.

تمرین خودآرایی کنید

نگاه به آینه و زیبا دیدن خود از راه‌های تقویت اعتماد به نفس و غلبه بر کمبود اعتماد به نفس است. هر روز صبح وقت بگذارید تا بتوانید خودتان را تمیز و آراسته کنید و ظاهری دلپذیر در طول روز داشته باشید. وقتی بدانید که ظاهر خیلی خوبی دارید، تفاوت شگفت‌انگیزی در نگرش شما ایجاد‌ می‌شود. همچنین‌ می‌توانید لباس‌های خیلی خوبی بپوشید و ظاهری آراسته و مناسب برای انجام کارهای‌ خود در طول روز داشته باشید.

الگوهای فکری‌ خود را تغییر دهید

داشتن افکاری سازنده و مثبت از اصلی‌ترین راه کارهای غلبه بر کمبود اعتماد به نفس است. مثبت فکر کردن اهمیت زیادی دارد. سعی کنید با یادگیری و آگاهی از مکالمات درونی و کارهایی که انجام‌ می‌دهید، بتوانید افکار مثبت را جایگزین افکار منفی‌ خود کنید. به جای اینکه مدام با خودتان تکرار کنید که نمی‌توانید کاری را انجام دهید، از چالش‌ها استقبال کنید.

افکارتان را تحلیل کنید

هنگامی که سعی دارید بر تصویر منفی ذهنی‌ خود غلبه کنید و اعتماد به نفس را جایگزین کنید، بایستی از افکار منفی خود یادداشت‌برداری کنید و به این فکر کنید که چرا این افکار با شما هستند. راجع به چیزهایی که آن‌ها را به عنوان محدودیت‌های‌ خود پذیرفته‌اید، فکر کنید و ببینید آیا این موارد واقعاً محدودیت هستند یا اینکه موارد پیش پا افتاده­ای هستند که شما با افکارتان آن‌ها را تقویت کرده­اید.

برای هر چیزی آماده باشید

اگر نتوانید به موفقیت در کاری فکر کنید، هرگز نمی‌توانید اعتماد به نفس داشته باشید. برای شکست دادن این ترس، باید همیشه خودتان را تا جایی که‌ می‌توانید برای هر پیش‌آمدی آماده کنید. برای انجام این کار‌ می‌توانید توانایی‌هایتان را افزایش دهید. هر وقت که‌ می‌توانید سعی کنید مطالعه یا تمرین کنید تا به این ترتیب همیشه در عرصه شغلی آماده و به روز باشید.

اغلب لبخند بزنید

داشتن لبخند بر لب از راهکارهای مهم در غلبه بر کمبود اعتماد به نفس است. اگر‌ می‌خواهید اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید باید سعی کنید لبخند بزنید، زیرا لبخند زدن باعث‌ می‌شود شما سریعاً احساس بهتری داشته باشید و به شما کمک‌ می‌کند تا رفتار بهتری با دیگران داشته باشید. درواقع این حرکت کوچک می‌تواند زنجیره‌ای از واکنش‌های بزرگ را به همراه داشته باشد.

اغلب لبخند بزنید

جوری رفتار کنید که انگار اعتماد به نفس دارید

اگر چه ممکن است واقعاً اعتماد به نفس نداشته باشید، اما سعی کنید در شرایطی که احساس راحتی نمی‌کنید به گونه‌ای رفتار کنید که انگار اعتماد به نفس دارید. یک نفس عمیق بکشید و آماده شوید به گونه‌‌ای فیلم بازی کنید که انگار خیلی خونسرد و آرام و مطمئن به خود هستید.

هنگام صحبت با افراد دقیقاً به چشم‌های آن‌ها نگاه کنید. نقطه نظرات‌ خود را بدون تردید و مکث بیان کنید. حتی اگر کمی اضطراب دارید، با این حال اعتقادات‌ خود را بیان کنید، هرچه بیشتر با اعتماد به نفس عمل کنید، اعتماد به نفس شما هم در طول زمان بیشتر می‌شود.

شکست را بپذیرید

قبولاندن شکست به خود از راه‌های غلبه بر کمبود اعتماد به نفس است. وقتی اعتماد به نفس ندارید فکر‌ می‌کنید که باید به هر قیمتی شده، از شکست‌ها دوری کنید و این به معنی آن است که شما حاضر نخواهید بود چیزی را امتحان کنید مگر آنکه به موفقیت صد در صدی آن ایمان داشته باشید. شکست بخش ضروری از موفقیت است. شما گاهی لازم است شکست بخورید تا چیزهای جدید یاد بگیرید و راه‌های جدیدی کشف کنید و در نهایت موفق شوید. فهم خودتان از شکست را تغییر دهید و شکست را به عنوان یک دوست بپذیرید.

سخن آخر

اگر نشانه‌ها و علائم مربوط به کمبود اعتماد به نفس را در خود دارید، وقت آن است که کاری برای مقابله با آن انجام دهید. نکات بالا را مرور کنید تا اعتماد به نفس شما بهبود پیدا کند. اقدامات کوچک و قابل کنترلی را شروع کنید که‌ می‌توانند نیروی درونی شما را تقویت کنند. همچنان که تلاش‌ می‌کنید اعتماد به نفس‌ خود را افزایش دهید، با خودتان صبور و مهربان باشید. اگر مصرانه به تلاش‌های‌تان ادامه دهید شاهد پیشرفت‌های چشمگیری در اعتماد به نفس‌‌تان خواهید بود.

[su_highlight background=”#۲۸۹ff8″ color=”#ffffff”]منبع[/su_highlight] [su_highlight background=”#c2ccd4″ color=”#ffffff”] liveboldandbloom[/su_highlight]

مقالات مرتبط
دیدگاه شما
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x