طرز تهیه شیر برنج یکی از انواع خوراک ایرانی اصیل است، کار دشواری نیست و هر فردی از پس آن بر میآید. اگر چنانچه از مواد اولیه خوب و مرغوب استفاده شود، طعم خوبی هم خواهد داشت. با جست و جو در اینترنت انواع دستور پخت شیر برنج را میتوانید پیدا کنید. این دستور پخت کمی با بقیه متفاوت است. در ادامه با آموزش تهیه شیر برنج با کابان مگ همراه باشید.
نکاتی درباره شیر برنج
شیر برنج به طور کلی از مواد اولیه شیر و برنج به همراه نمک، شکر یا عسل تهیه میشود. از آنجایی که مواد اولیه عمده این غذا یعنی شیر و برنج، هر از مواد با طبع سرد هستند بنابراین برای ایجاد تعادل در این غذای خوشمزه معمولاً از پودر دارچین استفاده میشود تا افراد با خوردن آن دچار سردی نشوند. اگر هم در هنگام سرو از عسل به جای شکر استفاده شود، از این غذا یک وعده سالم میسازد.
مواد اولیه برای تهیه شیر برنج
برنج خام از هر نوع در دسترس | یک پیمانه و یا برنج پخته شده سه پیمانه |
شیر محلی یا شیر پاستوریزه | سه تا چهار پیمانه |
شکر | یک سوم پیمانه |
نمک | یک چهارم قاشق چایخوری |
کره | یک قاشق غذاخوری |
پودر دارچین، کشمش یا تکههای گردو | برای تزیین |
پودر یا عصاره | نصف قاشق چایخوری اگر از لوبیای وانیل استفاده میکنید نصف آن کافی است |
نکته
با مواد لازمی که در جدول به آنها اشاره شد، حدود چهار پیمانه شیر برنج تهیه میشود که برای سرو شش تا هشت نفر کافی است و ۲۰ تا ۴۰ دقیقه با توجه به استفاده از برنج پخته یا خام در تهیه آن، زمان چخت نیاز دارد. برای تهیه شیر برنج به یک تابه لبه بلند یا قابلمه، کفگیر چوبی و پیمانه نیاز دارید.
طرز تهیه شیر برنج
ابتدا در یک قابلمه یا در تابه لبه بلند، یک پیمانه برنج خام را ریخته و چهار پیمانه شیر را به آن اضافه میکنیم. برای برنج پخته شده باید از سه پیمانه شیر به جای چهار پیمانه استفاده کنید.
سپس یک سوم شکر دانهای و یک چهارم قاشق چایخوری نمک را به برنج و شیر اضافه کنید. اگر از لوبیای وانیل برای طعم دهندگی استفاده میکنید پس از دو نیم کردن آن، پوست را با چاقو بتراشید و درون شیر برنج بریزید. اگر از عصاره وانیل استفاده میکنید به میزان یک و نیم قاشق چایخوری به مواد اضافه کنید. لازم به یادآوری است که در صورت تمایل برای استفاده از هر نوع طعم دهنده میتوانید استفاده کنید.
قابلمه را روی شعله زیاد قرار دهید تا محتویات آن به جوش بیایند، پس از جوشیدن، زیر شعله را کم کرده و اجازه دهید آرامآرام به جوشیدن ادامه دهد، در صورتی که در قابلمه بسته باشد. در این بین با استفاده از یک ملاقه یا کفگیر چوبی شیر برنج را هم بزنید.
هم زدن باید طوری باشد که مواد را از ته ظرف جدا کند تا شیر برنج ته نگیرد. به شیوهای که گفته شد اجازه دهید به مدت بیست دقیقه شیر برنج جا بیفتد.
فرایند هم زدن و جوشیدن تا زمان نرم شدن برنج باید ادامه پیدا کند. وقتی برنج نرم شد، شعله را کم کرده و برای بیست دقیقه به طور ممتد شیر برنج را هم بزنید. این مدت برای زمانی که از برنج پخته استفاده میکنید به ده دقیقه کاهش پیدا میکند.
پس از طی بیست دقیقه دوم، شیر برنج آماده است. حالا نوبت این است که کره را به آن اضافه کنید. در این مرحله شیر برنج را از روی حرارت بردارید و کره را به آن اضافه کرده و هم بزنید تا آب شود. اگر احساس میکنید عطر و بوی وانیل کم شده است میتوانید کمی عصاره وانیل به آ اضافه کنید.
شیر برنج را به ظروف سرو منتقل کنید و روی آنها را با پودر دارچین و کشمش تزیین کنید.
نکته
برای پخت شیر برنج از قابلمه رویی و چدنی استفاده نکنید زیرا رنگ شیر برنج را تیره میکند استفاده از قابلمه تفلون، استیل، پیرکس و گرانیتی گزینههای خوبی هستند.
اگر تمایل به استفاده از شکر در دستور تهیه شیر برنج ندارید آن را از مراحل پخت حذف کنید و در هنگام سرو شیر برنج برای شیرین کردن آن از عسل استفاده کنید.
اگر تمایل به استفاده وانیل ندارید و میخواهید از گلاب استفاده کنید در مرحله که کره اضافه میشود، گلاب را هم اضافه کنید و هم بزنید.
اگر احساس کردید شیر برنج شما خیلی غلیظ است. پیش از سرو کمی شیر گرم یا سرد بسته به ذائقه خود به آن اضافه کنید.
اگر از شیر برنج باقی بماند، میتوانید آن را در ظرف دربسته رد یخچال تا ۵ روز نگهداری کنید. برای مصرف مجدد آن را روی شعله ملایم گرم کنید و کمی شیر به آن اضافه کنید تا به غلظت مناسب برسد.
نکته آخر باری خوشمزگی بیشتر توصیه می شود که از شیرهای خشم مانند آپتامیل (Aptamil) و ببلاک (Bebelac) اشتفاده نکنید.
سخن آخر
شیر برنج از جمله غذاهای مقوی و سرشار از انرژی است. دستور تهیه این شیر برنج و تزیین آن کمی با دیگر شیر برنج ها که معمولاً با خلال بادام و گل محمدی خشک شده تزیین میشود، متفاوت است. استفاده از وانیل به جای گلاب و کشمش به جای گل محمدی و گردو به جای خلال بادام و پودر دارچین نامرتب کمی چهره این شیر برنج را مینیمان کرده است. ما را از نظرات خود محروم نکنید و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید. برای مشاهده دستور تهیه متفاوت به بخش آشپزی کابان مگ مراجعه کنید.