طبع آجیل چیست؟ انواع آجیل با طبع سرد و گرم کدام اند؟

0

از نظر طب سنتی ایرانی و اسلامی همه خوراکی‌ها دارای طبع و مزاج خاص خود هستند و متعاقب این گفته انواع حبوبات، آجیل‌ها و مغزها هم از این موضوع مستثنا نخواهند بود. بسیاری از حبوبات دارای طبع سرد و بسیاری هم دارای طبع گرم هستند. در این مطلب از کابان مگ قصد داریم که مروری بر مزاج شناسی انواع مغزها و آجیل مانند پسته، فندق، بادام، گردو، بلوط و تخمه داشته باشیم تا بفهمیم که کدام آجیل و مغز دارای طبع گرم و کدام یک دارای طبع سرد است.

فهرست طبع انواع آجیل و مغزها

در جدول زیر طبع و مزاج انواع آجیل و مغزهای گردآوری شده است. در ستون آخر مصلح هر یک از این اقلام خوراکی نیز آورده شده است.

مغز و آجیل  نوع طبع  مصلح
اقسام بزرگ گرم و خشک گشنیز، سکنجبین و عسل
بادام هندی گرم و خشک مصطکی، عسل و رب ترش
بادام درختی شیرین گرم و تر مصطکی، عسل و رب ترش
بادام درختی تلخ گرم و خشک عسل و خشخاش و بادام شیرین
بادام زمینی گرم و تر مصطکی، عسل
بادام کوهی گرم و خشک مصطکی، عسل
پسته کوهی گرم و تر گلاب، رب، ریواس، سکنجبین و رب ترش
بلوط خوراکی سرد و خشک سکنجبین و عسل
به دانه سرد و تر رازیانه و عسل
پسته گرم و خشک زردآلو، انار، ترش، سرکه، سکنجبین و آلو
تخمه آفتابگردان گرم و خشک آبغوره، رب انار و سرکه
تخم کدو سرد و تر عسل و گلنگبین
تخم هندوانه سرد و تر عسل و گل انگبین
تخم خربزه گرم و تر بنفشه و عسل
تخمه طالبی گرم و تر بنفشه و عسل
چلغوز گرم و خشک خشخاش، عسل، سکنجبین و میوه‌های ترش
خشخاش سرد و خشک عسل و مصطکی
شاه بلوط سرد و خشک سکنجبین و عسل
شاهدانه سرد و خشک کتیرا و زرشک
فندق گرم و خشک آب عسل، شکر سرخ، شربت به و سکنجبین
کنجد گرم و تر عسل
 گردو گرم و خشک انار ترش، سکنجبین، خشخاش و ترشی‌های طبیعی

اگر سبک زندگی طب سنتی را پیش گرفته اید و مایلید درباره مزاج سبزیجات هم بدانید به مقاله «مزاج شناسی و طبع سبزیجات با معرفی انواع سبزی گرم و سبزی سرد» مراجعه کنید.

انواع آجیل دارای طبع گرم

انواع آجیل دارای طبع گرم

با توجه به جدولی که در بالا ارائه شده است، لیست انواع آجیل دارای طبع گرم را می‌توان در فهرست زیر خلاصه کرد. فهرست زیر شامل آجیل‌های دارای طبع گرم و خشک و هم گرم و تر می‌شود.

  • بادام هندی
  • بادام درختی شیرین
  • بادام درختی تلخ
  • بادام زمینی
  • بادام کوهی
  • پسته کوهی
  • پسته
  • تخمه آفتابگردان
  • تخم خربزه
  • تخمه طالبی
  • چلغوز
  • فندق
  • کنجد
  • گردو

حالا که با انواع آجیل و خشکبار با طبع گرم آشنا شدید بد نیست برای اطلاع از طبع انواع گوشت به مقاله «طبع انواع گوشت گاو، گوساله، مرغ، میش، بوقلمون، ماهی، بلدرچین و شترمرغ» هم سر بزنید.

انواع آجیل دارای طبع سرد

انواع آجیل‌های دارای طبع سرد

بر اساس جدولی که در بالا طبع و مزاج انواع آجیل و مغزها را مشخص کرده است، انواع آجیل‌های دارای طبع سرد را می‌توان در فهرست زیر جای داد. فهرست زیر شامل آجیل‌های سرد و تر و سرد و خشک می‌شود.

  • بلوط خوراکی
  • به دانه
  • تخم کدو
  • تخم هندوانه
  • خشخاش
  • شاه بلوط
  • شاهدانه

نکته

لازم به یادآوری است که به تازگی میوه خشک به محصولات خشکبار اضافه شده است که معمولا مخلوط با آجیل سرو می شود. برای اطلاع از طبع میوه ها به مقاله «مزاج و طبع میوه ها، میوه های گرم و میوه های سرد+ مصلح میوه های سرد» مراجعه کنید.

سخن آخر

همان‌طور که مشاهده کردید از انواع آجیل و مغزها بلوط خوراکی، به دانه، تخم کدو، تخم هندوانه، خشخاش، شاه بلوط و شاهدانه دارای طبع سرد و تر یا سرد و خشک هستند و باقی انواع آجیل از جمله پسته، فندق، انواع بادام، تخمه، گردو و کنجد دارای طبع‌های گرم و خشک و گرم و تر هستند.