لیمونادها تنوع مختلفی دارند و معمولاً با مزهای ملس و خنک شناخته میشوند. در مطلب حاضر از کابان مگ با آموزش تهیه موهیتو اسطوخودوس یا لوندر با شما هستیم. در ادامه به معرفی گیاه اسطوخودوس، مواد لازم، طرز تهیه لیموناد لوندر و خواص اسطوخودوس در طب سنتی اشاره شده است. با ما همراه بمانید.
اسطوخودوس یا لوندر چیست؟
اسطوخودوس یا اسطوقدوس گیاهی است از تیره نعناع، چند ساله به شکل بوتهای پر پشت و کوچک، به بلندی ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر و دارای ساقههای متعدد است که تمام قسمتهای گیاه بوی تندی میدهد. نامهای دیگر اسطوخودوس خرام، خیر دشتی، شاهسپرم رومی، انس الارواح، لاوند، ممسک الارواح، ضُرم، زغلیل، رزالذهب، خیری، خرامی، آلاله، آلاله تلخ، گل لاوند و به انگلیسی لوندر (lavender) هستند.
خواص اسطوخودوس کدام است؟
اسطوقدوس از نظر بقراط مقوی و نیرو بخش برای سیستم اعصاب تشخیص داده و عقیده داشت اسطوقدوس دارای خواص ضد تشنج، خواب آور و ضد انقباض است. از نظر ابوعلی سینا عطر اسطاقدوس دارای خاصیت قوی خواب کننده و مخدر است. جان گاوسون طبیعیدان قرن چهارم، اسطوقدوس را به عنوان ادرار آور قوی تشخیص داده که برای معالجه جمع شدن آب در شکم کاملاً مؤثر میدانست. این گیاه همچنین اگر به مقدار کم مصرف شود ضد تشنج است ولی اگر مقدار زیاد دم کرده آن محرک اعصاب بوده و خاصیت خواب آوری و ادرار آور دارد.
در طب سنتی ایرانی نیز عرق اسطوخودوس را دارای خواصی مانند باکتری کشی، ادرار آورد، ضد وسواسهای سوداوی، رفع دلپیچه، میگرن، سردرد، مالیخولیا، سستی، برطرف کننده عفونت دستگاه تنفسی، برطرف کننده خواب گرفتگی اعضاء، برطرف کننده پریدگی ناگهانی اعضاء، برطرف کننده دردهای رماتیسمی، لرزش بدن، رفع غم و اندوه، مفید در درمان ضربات مغزی و سرگیجه میدانند.
مواد لازم برای تهیه لیموناد لوندر
آب لیموی تازه | ۵ عدد لیمو معادل یک پیمانه |
آب | ۵ پیمانه به دو قسمت تقسیم شود |
اسطوخودوس خشک شده | ۳ قاشق غذاخوری |
شکر | یک پیمانه |
طرز تهیه لیموناد اسطوخودوس
برای تهیه لیموناد یا موهیتو اسطوخودوس ابتدا لازم است یک شربت شیرین تهیه کنید. برای این کار اگر از شیرین کننده شکر استفاده میکنید، باید نیمی از آب را درون ظرفی ریخته و شکر را به آن اضافه کرده روی شعله ملایم قرار میدهیم تا آب به جوش آید و شکر حل شود.
ظرف را از روی شعله برداشته و اسطوخودوس را درون آن میریزیم و کمی هم میزنیم تا گیاه با شربت مخلوط شود، سپس در آن را گذاشته و اجازه میدهیم تا سرد شود.
پس از سرد شدن کامل شربت، محتویات ظرف را از صافی ریزی رد کرده تا برگ و گلهای اسطوخودوس از شربت جدا شود.
ممکن است رنگ شربت کمی چرک و کثیف باشد ولی جای نگرانی نیست؛ وقتی کمی آب لیموی تازه به شربت اضافه کنید رنگ اسطوخودوس خودش را نشان میدهد.
با اضافه کردن آب لیموی تازه و بقیه آب به شربت، لیموناد اسطوخودوس شما آماده است. میتوانید آن را با برشهای لیمو و شاخههای تازه اسطوخودوس تزیین کرده و میل کنید.
نکته
اگر قصد دارید برای تهیه موهیتو اسطوخودوس از عسل به جای شکر استفاده کنید. حواستان باشد که عسل در دمای ۵۵ درجه سانتیگراد خاصیت خود را از دست میدهد و عملاً یک شیرین کننده معمولی است، بنابراین برای حل کردن عسل در آب و تهیه شربت دقت کنید که از آب ولرم به جای آب جوش استفاده کنید.
اگر از اسطوخودوس تازه به جای اسطوخودوس خشک شده استفاده میکنید، پس از شست و شو آنها را درون شربت بریزید تا هیچگونه آلودگی و کثیفی وارد شربت نشود.
سخن آخر
امیدوارم از مقاله لیموناد اسطوخودوس لذت برده باشید و آن را در خانه تهیه کنید. برای پرورش اسطوخودوس میتوانید بذر آن را تهیه کرده، درون گلدان کاشته و در فضایی مانند پشت پنجرههای جنوبی و یا بالکن نگهداری کنید. منتظر نظرات، پیشنهادات و تجربیات شما هستیم.