نگهداری کاکتوس در خانه

نگهداری از کاکتوس در خانه ، چطور یک کاکتوس سرحال و بزرگ داشته باشیم؟

خاک مناسب کاکتوس، مقدار آب دادن به کاکتوس، مقدار نور مورد نیاز کاکتوس، زمان کاشتن کاکتوس و تغذیه مناسب کاکتوس از جمله مواردی هستند که برای داشتن یک کاکتوس سرحال و دارای رشدی سریع باید به آن‌ها واقف باشید. پس با ما تا آخر این مقاله از کابان مگ در مورد نگهداری از کاکتوس در خانه همراه باشید.

کاکتوس را کجا بکاریم؟

کاکتوس گیاه بسیار متنوعی است و در هر جایی رشد می‌کند، بعضی از آن‌ها حتی روی درخت هم رشد می‌کنند. به هر حال بیشتر مردم آن را در خانه، حیاط، باغ یا باغچه می‌کارند.

در نگهداری از کاکتوس در خانه توجه داشته باشید که اغلب آن‌ها را باید در معرض نور مستقیم آفتاب و در خاکی مانند ماسه که آب کمتری در خود نگه می‌دار.

کاشت ولی اگر می‌خواهید آن‌ها را درون خانه بکارید حتماً باید جلوی پنجره‌ای که آفتاب‌گیر باشد قرار داده شوند. البته یادتان باشد که همیشه جزئیات رشد و تکثیر هر نوع کاکتوس را به‌طور جداگانه و دقیق بخوانید.

اگر کاکتوس را در خانه گذاشته‌اید و می‌خواهید آن را به بیرون خانه منتقل کنید تا اواسط تابستان که دمای هوا در هنگام شب به ۱۸ درجه سانتی‌گراد می‌رسد، صبر کنید.

برای اینکه کاکتوس به بیرون عادت کند ابتدا جایی در گوشه حیاط که نور کمی دارد برایش انتخاب کنید و بگذارید چند روز آنجا باشد و سپس آن را به‌جایی که نورگیر تر باشد منتقل کنید. همچنین می‌توانید هر روز صبح زود کاکتوس را برای چند ساعت در مقابل آفتاب قرار دهید و قبل از اینکه ظهر برسد، دوباره به داخل برش گردانید.

کاشت و نگهداری کاکتوس در حیاط

کاکتوس‌ها نه تنها گیاهان فوق‌العاده‌ای برای پرورش در خانه هستند، بلکه در فضای بیرون هم به خوبی رشد و پرورش پیدا می‌کنند. البته هنگام پرورش این گیاهان گوشتی در بیرون از منزل، باید مراقبت‌های ویژه‌ای به عمل آورد.

در مقاله «آیا کاکتوس گیاه خوبی برای پرورش در فضای بیرون است؟» در خصوص نکات و ترفندهای نگهداری و کاشت انواع کاکتوس در حیاط بحث شده است.

چه موقع از سال برای کاشت کاکتوس در حیاط مناسب است؟

اگر می‌خواهید کاکتوس را بیرون خانه بکارید، بهتر است تا اواخر بهار یا اوایل تابستان صبر کنید زیرا در این موقع سال گیاهان بهترین رشد را دارند و ریشه‌هایشان سریع‌تر و راحت‌تر رشد می‌کند.

نکات مهم نگهداری کاکتوس در بیرون از خانه

در زیر به تمامی شرایط لازم برای کاشت و نگهداری از در بیرون از خانه از جمله خاک مناسب، نور مناسب و مقدار اب مناسب پرداخته شده است.

  1. خاک مورد نیاز برای بیشتر کاکتوس‌ها باید سبک باشد و آب کمی را در خود نگه دارد. بهترین کار این است که ماسه را با مقداری پیت ماس و مقدار بسیار کمی ورمی کومپوست مخلوط کرده و کاکتوس را در آن بکارید. مواظب باشید که میزان استفاده از ورمی کومپوست بیش از حد نباشد زیرا باعث پوسیدگی ریشه کاکتوس می‌شود و فقط یک ذره برای هر کاکتوس کافی ست.
  2. حفره‌ای که برای کاشت کاکتوس انتخاب کرده‌اید، باید دقیق به اندازه عرض و طول ریشه کاکتوس باشد تا بتوانید کاکتوس را بدون صدمه زدن به ریشه‌هایش در خاک قرار دهید.
  3. گیاه را طوری درون حفره بگذارید که قسمت شمالی گیاه رو به شمال باشد. اکثراً قسمت شمالی کاکتوس علامت‌گذاری شده است، اگر علامتی روی کاکتوس وجود ندارد از فروشنده بپرسید. دانستن قسمت شمالی و جنوبی کاکتوس به این دلیل مهم است که قسمت جنوبی کاکتوس که بیشتر نور دریافت می‌کند پوستی مقاوم‌تر دارد و در مقابل آفتاب مقاوم است؛ اما قسمت شمالی ممکن است در مقابل آفتاب به اندازه کافی مقاوم نباشد و باعث صدمه دیدن کاکتوس شود.
  4. پس از اینکه کاکتوس را درون حفره قرار دادید، خاک مورد نظر را دور تا دور ریشه کاکتوس بریزید و به آرامی خاک را با دست فشار دهید تا به خوبی کاکتوس را نگه دارد.
  5. به کاکتوس آب بدهید.
  6. اگر کاکتوس در گلخانه رشد کرده است، برای چند هفته پارچه‌ای نازک رویش بی اندازید تا به نور و گرمای آفتاب عادت کند.

انواع کاکتوس مناسب حیاط

گلابی خار دار با نام علمی آپونتیا، چولای جهنده یا آویزان با نام علمی سیلندراپونتیا فولجیدا، کاکتوس پیرمرد با نام علمی سفالوسروس سنیلیس، کاکتوس لوله ای با نام علمی استنوسروس ثوربری از جمله بهترین انواع کاکتوس برای نگهداری در فضای باز بیرون از خانه و حیاط هستند.

در مقاله «انواع کاکتوس مناسب حیاط و نگهداری از آن ها در فضای باز» به طور مفصل به انواع کاکتوس مناسب حیاط و شرایط کاشت و نگهداری از آن ها پرداخته شده است.

کاشت و نگهداری کاکتوس داخل خانه

برای اینکه بتوانید یک کاکتوس سرحال و سالم در خانه داشته باشید سعی کنید باتوجه به مواردی که در زیر در خصوص نگهداری از کاکتوس در خانه آورده شده است، خاک مناسب برای کاکتوس انتخاب کنید، آن را در جلوی نور خوب قرار دهید و به مقدار نیاز به آن آب دهید.

  1. گلدانی را انتخاب کنید که طول و عرضش به اندازه ریشه‌های کاکتوس یا مقداری از خود کاکتوس بزرگ‌تر باشد. اگر هوای داخل خانه شرجی است، به کاکتوس کمتر آب دهید یا گلدانی را انتخاب کنید که آب را در خود نگه نمی‌دارد.
  2. در گلدان ماسه بریزید و با پیت ماس و مقداری ورمی کومپوست مخلوط کنید.
  3. کاکتوس را داخل گلدان بگذارید طوری که تمام ریشه کاکتوس زیر خاک قرار گیرد. برای این کار دست‌کش بپوشید یا چند روزنامه را دور دستتان بپیچید.
  4. خاک مورد نظر را درون گلدان بریزید. نگذارید گلدان کامل پر شود.
  5. به آرامی آب دهید تا خاک کاملاً خیس شود.

چطور خاک کاکتوس بسازیم؟

مواذ مغذی و زهکشی خود دو تا از مهم ترین نکاتی است که باید خاک مناسب کاکتوس از آن ها برخوردار باشد. کشور مورد بحث ما ایران است. در ایران خاک کاکتوس را عمدتا از بقایای گیاهان ریشه و به ویژه برگ ها همراه با کمی خاک می سازند.

برای سبک شدن و افزایش زهکشی از پرلیت ها هم استفاده می کنند که اکثرا در خاک به صورت دانه های سفید رنگ مشخص هستند. اگر کاکتوس زیاد دارید مسلما خرید خاک خیلی برای شما به صرفه نخواهد بود. برای ساخت یک خاک مناسب کاکتوس می توانید از فرمول زیر استفاده کنید:

بخش مغذی خاک کاکتوس

  • نیم پیمانه از کمپوست برگ
  • نیم پیمانه از خاک باغچه

بخش سبک خاک کاکتوس

  • نیم پیمانه پرلیت دانه ریز
  • نیم پیمانه کوکوپیت یا سبوس برنج

بخش زهکشی خاک کاکتوس

  • دو پیمانه از شن یا ماسه درشت شسته شده

فواید نگهداری از کاکتوس در خانه

کاکتوس بر خلاف بسیاری از گل ها و گیاهان که نگهداری و مراقبت زیادی را طلب می کنند بسیار متکی به خود هستند. نگهداری از آن ها ساده است. با انجام یک سری اصول می توانید تمامی فضای خانه را با کاکتوس تزئین کنید و برجستگی خاصی به فضا القا کنید.

از طرفی هم می توانید در تمامی طول سال از آن بهره ببرید. علاوه بر این اگر تا حدودی با خواص کاکتوس ها آشنا باشید می دانید که چقدر گیاه خوبیی هستند. میوه های بسیار مغذی دارند و برگ های آن ها نیز خواص زیادی دارند. ناگفته نماند که کاکتوس نقش مهمی در تصفیه هوای داخل خانه دارد.

چقدر باید به کاکتوس آب بدهیم؟

آب دادن به کاکتوس در فرآیند نگهداری از کاکتوس در خانه یک اصل بسیار بسیار مهم است. آبیاری کاکتوس یکی از سه اصل مهم نگهداری و رشد سریع کاکتوس است. همه ما میدانیم که شایع‌ترین دلیل مرگ کاکتوس‌ها بیش از حد آب دادن است و احتمالاً برایتان غیر قابل باور باشد که بعد از بیش از حد آب دادن، بیش از حد تشنگی دادن شایع‌ترین دلیل مرگ در بین کاکتوس‌هاست.

اینکه بفهمید کاکتوستان دقیقاً به چه مقدار آب نیز دارد، کمی سخت است و این را هم باید در نظر بگیرید که میزان نیاز کاکتوس به آب در تابستان با زمستان فرق دارد چون در تابستان بیشتر رشد می‌کنند و نیاز بیشتری به آب دارند.

اگر کاکتوس را داخل خانه گذاشته‌اید، بهترین روش برای اینکه بفهمید به آب احتیاج دارد یا نه این است که نگاهی به خاک بیاندازید. اگر خاک خشک است پس وقت آبیاری کاکتوس رسیده است. برای اینکه بفهمید که خاک خشک است یا نه یک خلال دندان را در خاک فرو کرده و بیرون بیاورید.

حواستان به کاکتوس و ظاهرش باشد، اگر چروک شده است این یعنی اینکه به آب بیشتری احتیاج دارد. اگر کاکتوس را در بیرون خانه کاشته‌اید اصلاً نیازی به آبیاری ندارد مگر اینکه آب و هوای منطقه خشک باشد و باران نبارد.

هرس کردن کاکتوس

هرس کردن هم نکته ای است که در نگهداری از کاکتوس در خانه باید به آن توجه داشته باشید. بگذارید خیالتان را راحت کنم، کاکتوس را هرس نکنید چون نه تنها کاکتوس از ریخت و قیافه می‌افتد بلکه زخم‌های خشک و سیاهی نیز بر روی کاکتوس به جای می‌گذارد. اگر کاکتوستان بیش از حد بزرگ شده و جای زیادی را اشغال کرده است، خیلی راحت می‌توانید آن را به دوستانتان هدیه داده و برای خود یکی دیگر بخرید.

رشد سریع کاکتوس

برای رشد سریع کاکتوس باید چیکار کنیم؟ این سوالی است که برای همه شما پیش خواهد آمد و دلیل آن هم این است که کاکتوس بسیار به ارامی رشد می کند. برای افزایش سرعت رشد باید خاک مناسب آن را پیدا کنید و از مواد مغذی که تحت عنوان غذای کاکتوس در بازار به فروش می رسد استفاده کنید.

در نگهداری از کاکتوس در خانه سعی کنید کاکتوس را در گلدان های کوچک بکارید. کاکتوس دوست دارد که تمام ریشه خود را درون فضای داخل گلدان پر کند. اگر از ماسه های ساحل استفاده می کنید سعی کنید آن را بدون شستن استفاده کنید زیرا سرشار از مواد مغذی است و شستن باعت از بین رفتن آن ها می شود. نکته آخر هم دقت کنید که نباید کاکتوس را خیلی تکان دهید. اجزاه دهید که به جای خود عادت کند.

مشکلات نگهداری از کاکتوس در خانه

نگهداری کاکتوس در خانه هیچ مشکلی برای شما نخواهد داشت. کاکتوس‌ها گیاهان بی دردسری‌اند و مشکل خاصی برای شما به وجود نمی‌آورند، مگر اینکه آن‌ها را در آب غرق کنید یا از بی‌آبی خشک کنید.

سخن آخر

کاکتوس بسیار گیاه سفت و سختی است و به راحتی نمی توان آن را خشکاند اگر کاکتوس شما خراب شد پس بدانید خیلی بلا سر آن آورده اید. خاک مناسب، نور مناسب و مقدار اب مناسب سه اصل مهم هر گیاه از جمله کاکتوس است. خاک کاکتوس باید کاملا نرم و دارای زهکشی بسیار خوبی باشد. در مورد نور و آب هم به نوع کاکتوس شما تا حدودی بستگی دارد که در این خصوص مواردی در بالا عنوان شد. امیدوارم با دانستن این نکات در نگهداری کاکتوس در خانه و آپارتمان موفق باشید.

مقالات مرتبط
دیدگاه شما
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
داد

بعضی سایتها دکمه بک رو میزنی میاد بیرون مثل شما.ولی بعضیهاشون خیلی بیشرف و پس فطرتن و هرچی بک میزنی بیرون نمیاد چون طراحی سایتشون یا بده یا اینکار رو میکنن تا هی بازدید بیشتر بخوره.خداروشکر که شما بیشرف نیستید مثل بقیه سایتها !

1
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
1
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x