طرز تهیه نان لواش در خانه یکی از انواع دستور پختهای دردسر ساز است. داشتن ساج یا تنور برقی در هر خانهای امکان پذیر نیست و تهیه این نان پرطرفدار در خانه کمی پر زحمت است. پخت نان یکی از تجربههای جدید من است که آنقدرها هم به نظر میآید سخت نیست و با چند بار تمرین استفاده از منابع معتبر بسیار لذت بخش است. در این مقاله طرز تهیه نان لواش خانگی را در فر بدون نیاز به ساج یا تنور برقی آموزش میدهیم.
نان لواش، تاریخچه و مواد اولیه
نان لواش از نانهای سنتی ایران است که در کشورهای دیگر نظیر ارمنستان هم پخت میشود که البته مواد اولیه آن کمی با نان لواش ایرانم متفاوت است ولی نوع پخت و شکل ظاهری آن با نان لواش ایرانی فرقی ندارد. مواد اولیه نان لواش از آرد، نمک و آب خارج نیست. نان لواش یک نان فطیر است و پس از تهیه خمیر میتوان آن را پخت و نیازی به استراحت ندارد؛ اما افرادی برای مزه بهتر لواش و نازک شدن آن از خمیر مایه خشک (مخمر) و روغن در دستور آن استفاده میکنند که در دستور پخت نان لواش ارمنستانی هم وجود دارد.
مواد اولیه نان لواش
در ابتدا لازم است عرض کنم که من در تهیه نان لواش از خمیر مایه خشک یا مخمر و روغن زیتون بدون بو استفاده کردم. با تجربهای که داشتم نازک کردن نان لواش با استفاده وسایلی که در خانه است بسیار سخت است، بنابراین از روغن و خمیر مایه در تهیه خمیر استفاده کردم.
مواد لازم | مقدار |
---|---|
آرد همه منظوره (همان آرد نانوایی) | سه و یک چهارم پیمانه |
آب نیمه گرم | یک و نیم پیمانه |
نمک | ۲ قاشق چای خوری |
خمیر مایه خشک (مخمر) | ۲ قاشق چای خوری |
روغن زیتون بدون بو یا هر روغن در دسترس | ۳ قاشق غذاخوری |
طرز تهیه نان لواش در خانه
اصولاً نان لواش در نانواییها با مخلوط کردن آب، آرد و نمک و ورز دادن آغاز میشود و همانطور که گفته شد، بلافاصله چانه گیری و پخت نان انجام میشود. در این دستور پخت ما از خمیر مایه خشک (مخمر) و روغن هم برای به دست آوردن نان نازک استفاده کردهایم، بنابراین باید ابتدا مخمر را عمل آوریم.
برای فعال کردن مخمر لازم است آب نیمه گرم (حدود ۴۰ درجه) را با مخمر مخلوط کرده و خوب هم بزنیم تا مخمر حل شود. سپس محلول را برای پنج تا ده دقیقه در جایی گرم و مرطوب بگذارید تا کف کند، بعد روغن را به آن اضافه کنید.
پس از آن، آرد و نمک را درون کاسه همزن یا درون یک کاسه بزرگ بریزید، سپس محلول را به آرد اضافه کنید و دستگاه خمیرگیر را روشن کنید، اگر از دستگاه خمیرگیر استفاده نمیکنید کافی است آب و آرد را با چنگال هم بزنید تا یک خمیر نرم و لطیف حاصل شود.
خمیر به دست آمده را در یک کاسه چرب شده بگذارید و سطح خمیر را نیز کمی چرب کنید. روی کاسه را با دستمال بپوشانید و آن را در محلی گرم و مرطوب قرار دهید تا خمیر وربیاید. نیم ساعت استراحت برای خمیر نان لواش کافی است. پس از نیم ساعت با مشت روی خمیر بزنید تا گاز درون آن آزاد شود.
در زمانی که خمیر در حال استراحت است فر را روشن کنید و آن را روی بیشترین درجه حرارت ممکن تنظیم کنید.
در ادامه یک سطح را آرد پاشی کنید و خمیر نان لواش را روی آن به چانههای دلخواه در بیاورید. سپس چانهها را با استفاده از یک وردنه باریک، پهن کنید.
استفاده از یک سینی فر یا کاغذ روغنی برای پهن کردن چانه نان لواش گزینههای خوبی هستند. چون نان لواش در فر پخته میشود و از تنور برقی یا ساج استفاده نمیکنیم، پس برای تداعی کردن حالت تنور باید، یک سطح برای پخت نان داشته باشیم که با تجربه به دست آمده کاغذ روغنی مخصوص آشپزی گزینه خوبی است. البته خود سینی فر هم گزینه خوبی است ولی استفاده از سینی فر برای پهن کردن پخت نان را طولانی میکند زیرا پس از درآوردن نان از فر باید صبر کنید تا سینی سرد شود و دوباره نان روی آن پهن کنید. اگر از چند سینی فر استفاده کنید، استفاده از سینی فر بهترین گزینه است. نا گفته نماند که آرد پاشی سینی فر باید مرتب انجام شود تا نان لواش به آن نچسبد.
از وقتی که نان لواش را با احتیاط درون فر قرار دادید، یک و نیم دقیقه (۹۰ ثانیه) طول میکشد تا حبابهای بزرگ روی نان لواش ایجاد شود، پس از یک و نیم دقیقه میتوانید نان را از فر خارج کنید.
همانطور که میدانیم نان لواش بسیار نازک است و بعد از پخت، در مجاورت با هوا سریع خشک میشود. اگر قصد تهیه آب دوغ خیار دارید، پس نان را در هوای آزاد قرار دهید تا خشک شود، اگر قصد دارید با نان لواش لقمه درست کنید پس از خنک شدن باید آن را درون کیسه پلاستیکی بگذارید تا زیاد خشک نشود و بتوان آن را رول کرد.
سخن آخر
نان لواش از جمله نانهای خوشمزه ایران است که از آن در کنار خیلی غذاها استفاده میشود. در خانه ما تقریباً نان لواش با هر غذایی خورده میشود و سفرههای مهمانی بدون نان لواش تکمیل نمیشود. امید است در ین مقاله راه حل خوبی برای تهیه نان لواش در خانه ارائه شده باشد.