طرز تهیه پنیر در خانه شاید سخت و نشدنی به نظر برسد ولی از آن چیزی که به نظر میآید بسیار راحتتر است. پنیر به روشها و با استفاده از مایه پنیرهای مختلفی تهیه میشود. در این آموزش طرز تهیه پنیر را با استفاده از ماست یا سرکه آموزش داده شده است که سادهترین روش است ولی میزان پنیر به دست آمده کمتر از روشهای دیگر است. در ادامه با کابان مگ همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه پنیر در خانه
شیر محلی | یک و نیم لیتر یا شش پیمانه |
ماست | یکچهارم پیمانه یا دو قاشق غذاخوری سرکه یا آبلیمو |
طرز تهیه پنیر در خانه
ابتدا شیر را در یک ظرف بزرگ ریخته و آن را روی شعله متوسط قرار دهید تا به جوش بیاید. هرازگاهی شیر را به هم بزنید تا ته نگیرد.
در هنگامی که شیر در حال جوشیدن است. یکپارچه تمیز (ترجیحاً کرباس یا پارچه نخی) برداشته و روی یک آبکش پهن کنید و زیر آن یک قابلمه بزرگ بگذارید.
هنگامی که شیر به جوش آمد اگر از شیر محلی استفاده کردهاید، شعله را خاموش کنید و پنج دقیقه صبر کنید سپس، ماسه، سرکه یا آبلیمو را به شیر اضافه کنید. اگر از شیر پاستوریزه و هموژنیزه استفاده میکنید؛ وقتی شیر به جوش آمد، ماست، سرکه و آبلیمو را به شیر اضافه میکنیم.
بعد از چند دقیقه شیر بریده بریده یا لخته میشود و به دو قسمت که شامل مایع سبز رنگ (وِی) و لختههای سفیدرنگ است تقسیم میشود. اگر آب سبز رنگ به وضوح دیده نشد، دوباره شعله را روشن کنید و کمی ماست، سرکه یا آبلیمو به شیر اضافه کنید تا مایع سبز رنگ مشاهده شود.
وقتی مایع سبز رنگ دیده شد، باید سریعاً شعله خاموش شود و قابلمه از روی حرارت برداشته شود، اگر با مشاهده مایع سبز رنگ همچنان شیر به جوشیدن ادامه دهد، پنیر سفتی خواهید داشت.
سپس پنیر را همراه با مایع سبز رنگ درون پارچهای که از قبل روی آبکش کشیده بودید و زیر آن قابلمهای گذاشته بودید، بریزید تا قسمتهای سفید که همان پنیر هستند از مایع سبز رنگ جدا شود.
برای داشتن پنیری نرم و لطیف میتوانید کمی آب سرد یا چند قالب یخ به شیر دلمه شده اضافه کنید و حدود یک دقیقه به پنیر استراحت دهید.
اگر از ماست برای تهیه پنیر استفاده میکنید میتوانید از مایع سبز رنگ که حاوی مقادیر زیادی پروتئین وِی است، استفاده کنید ولی اگر از سرکه یا آبلیمو برای تهیه پنیر استفاده میکنید، مایع سبز رنگ ناخوشایندی خواهید داشت که برای بسیاری قابل خوردن نیست.
پارچهای که پنیر در آن قرار دارد را بپیچانید و محکم گره بزنید. سپس یک جسم سنگین روی پنیر قرار دهید تا آب اضافی از پنیر خارج شود.
به شخصه از یک تابه و سپس یک کیسه برنج درون تابه برای خارج کردن آب اضافی پنیر استفاده میکنم، ولی اگر همیشه در خانه پنیر تهیه میکنید، بهتر است یک جسم سنگین مانند وزنههای قدیمی تهیه کنید و از آنها استفاده کنید.
پس از سه الی چهار ساعت، پنیر را از پارچه خارج کنید. پنیر شما آماده است. میتوانید آن را برای ۲ تا ۳ هفته درون یخچال و ۳ ماه درون فریزر نگهداری کنید. اگر درون فریزر نگهداری میکنید، برای باز شدن یخ آن، پنیر را درون آب گرم و اگر پنیر شور را میپسندید، آن را درون آبنمک گرم بگذارید تا یخ آن آب شود.
نکته
- هیچگاه برای تهیه پنیر از شیر تاریخ مصرف گذشته استفاده نکنید چون طعم پنیر شما خوشایند نخواهد شد.
- همیشه از مقدار مواد اولیه گفته شده استفاده کنید. استفاده مقدار کمتر ماست، سرکه یا آبلیمو میتواند باعث دلمه نشدن شیر شود و در نهایت مجبور شوید میزان بیشتری که در دستور تهیه آمده است استفاده کنید و پنیر دلخواه شما به دست نیاید.
- استفاده بیش از حد سرکه و آبلیمو پنیر شما را سفت خواهد کرد پس لازم است دقیقاً به اندازه گفته شده، از سرکه و آبلیمو استفاده کنید.
مواد مغذی تخمینی پنیر خانگی
انرژی | ۲۹۹ کیلو کالری |
کربوهیدرات | ۱۸ گرم |
پروتئین | ۱۱ گرم |
چربی | ۱۲ گرم |
چربی اشباع | ۶ گرم |
کلسترول | ۳۷ میلیگرم |
سدیم | ۱۶۱ میلیگرم |
پتاسیم | ۴۹۵ میلیگرم |
قند | ۱۹ گرم |
ویتامین آ | ۶۱۰ واحد |
ویتامین ث | ۱/۲ میلیگرم |
کلسیم | ۴۲۴ میلیگرم |
آهن | ۱/۰ میلیگرم |
سخن آخر
طرز تهیه پنیر در خانه یکی از سرگرمیهای خوشمزه هر آشپزی است. استفاده از پنیر فقط در وعده صبحانه نیست و در بسیاری از غذاهای خوشمزه میتوان از آن بهره برد. برای مشاهده تهیه ماست و پنیر موزارلا یا پنیر پیتزا در خانه به مقالات مرتبط با آنها مراجعه کنید.