کاکتوسها نه تنها گیاهان فوقالعادهای برای پرورش در خانه هستند، بلکه در فضای بیرون هم به خوبی رشد و پرورش پیدا میکنند. در این مقاله از کابان مگ به شما نشان خواهیم داد که شرایط نگهداری از کاکتوس در حایط چیست و چگونه میتوانیم بهترین کاکتوس را در حیاط و فضای باز پرورش دهیم.
البته هنگام پرورش این گیاهان گوشتی در بیرون از منزل، باید مراقبتهای ویژهای به عمل آورد. پرورش کاکتوس در داخل خانه بسیار رایج است و با کمی دقت میتوان از عهده آن به راحتی برآمد اما پرورش و نگهداری در کاکتوس در بیرون و حیاط با چالشهای بسیار بزرگتری همراه است.
شرایط نگهداری کاکتوس در بیرون از خانه
بسیاری از باغبانها بر این باور هستند که پرورش کاکتوس در خارج از منزل، تقریباً غیرممکن است یا اینکه این گیاهان گوشتی فقط در محیطهای گرم و خشک، به خوبی رشد میکنند. خوشبختانه این باور، درست نیست. کاکتوسها و دیگر گیاهان گوشتی، میتوانند گیاهان خارقالعادهای برای پرورش در فضای بیرون باشند. آنها میتوانند در شرایط آب و هوایی مختلف رشد کنند، به مراقبت کمی نیاز دارند و همیشه میتوان به راحتی آنها را پرورش داد و به آنها رسیدگی کرد.
بنابراین آیا کاکتوس گیاه خوبی برای پرورش در فضای بیرون است؟ بله. اگرچه کاکتوسها در محیطهای داخلی رشد خیلی خوبی دارند، اما گونههای فراوانی از آنها در فضای بیرون نیز، میتوانند به خوبی رشد کنند. مهم نیست آب و هوای محل زندگی شما چگونه است، بههرحال میتوانید یک گونه کاکتوس ایدهآل برای پرورش در فضای بیرون، پیدا کنید.
اگرچه برخی گونههای کاکتوس نیاز به نور و گرمای شدید دارند، اما انواع دیگر آن در آب و هوای سرد زمستانی، به خوبی رشد میکنند؛ بنابراین، به شما بستگی دارد که چطور بتوانید گونه درست کاکتوسی که با محیط و منطقه شما هماهنگ باشد را پیدا کنید.
در این مطلب، تمامی مسائل مربوط به پرورش کاکتوس در محیط بیرون را مطرح میکنیم. فرآیند آن چگونه است؟ چگونه کاکتوس ایدهآل برای رشد و پرورش در منطقه خود را پیدا کنید؟ چگونه از باغچه کاکتوسهای خود مراقبت کنید؟ ادامه این مطلب را بخوانید تا پاسخ تمامی این سؤالات را پیدا کنید.
پرورش و نگهداری کاکتوس در فضای بیرون
زمانی که تصمیم گرفتید یک گیاه گوشتی ارزشمند را در بیرون از خانه پرورش دهید، سعی کنید که حتماً یک مکان نسبتاً آفتابی و گِلی در باغچه را انتخاب کنید تا بتوانید نتایج بهتری بگیرید. کاشت کاکتوس در زمین گلی، باعث نفوذپذیری بیشتر آب میشود و این امر یک نکته مهم در پرورش و کاشت این گیاهان بیابانی است.
همچنین با توجه به نوع کاکتوسی که انتخاب کردهاید، حتماً بررسی کنید که باغچهها حدود ۱۵/۵ تا ۴۰ سانتیمتر عمق داشته باشند. خاک باید نفوذپذیری بالایی داشته و مختص پرورش کاکتوس باشد. میتوانید خاک را به صورت آماده بخرید و آن را با خاک باغچه مخلوط کنید یا اینکه خودتان با مخلوط کردن دو قسمت شن، دو قسمت خاک گلدان و یک قسمت سنگریزه، آن را تهیه کنید. شما همچنین باید یک لایه کود گیاهی مانند ریگ، قلوهسنگ، یا مواد مشابه را به آن اضافه کنید.
نکات مهم باغبانی در پرورش کاکتوس
در اینجا برخی نکات باغبانی هنگام پرورش کاکتوس در فضای بیرون را مطرح و بررسی میکنیم.
- این گیاهان وقتی غرق در آب باشند، خوب رشد نمیکنند. به یاد داشته باشید که با یک گیاه بیابانی سر و کار دارید، بنابراین باید از آبیاری بیش از حد آن، خودداری کنید. بهترین راه برای اطمینان از اینکه باغچه غرق در آب نشود این است که برای مکان کاشت کاکتوس، یک منطقه گلی که خاک آن نفوذپذیری بالایی داشته باشد را انتخاب کنید.
- در طول ماههای گرم سال، گیاه شما ممکن است نیاز به آبیاری مکرر داشته باشد، زیرا درجه تبخیر آن، خیلی بالا است. همیشه خاک رویی باغچه را بررسی کنید و هر وقت که میبینید خاک خشک شده است، گیاه را آبیاری کنید.
- البته در طول ماههای سرد زمستان، تعداد دفعات آبیاری را کاهش دهید و فقط در صورت لزوم، باغچه را آبیاری کنید. برخی گونههای کاکتوس را اصلاً نباید در طول ماههای سرد سال، آبیاری کرد و باید تا فصل بهار که دوره مجدد رشد آغاز میشود، صبر کرد.
- کودهای دارای شن ریزه همیشه بهترین نوع خاک برای استفاده در باغچههای کاکتوس هستند، زیرا آب به آسانی و با سرعت زیاد از آنها عبور میکند.
- بین کاکتوسها در باغچه، به اندازه کافی فضای خالی بگذارید. نباید باغچه خود را بیش از اندازه شلوغ کنید، زیرا این کار ممکن است به قیمت از دست دادن برخی از کاکتوسها، تمام شود. در طول ماههای گرم سال، ممکن است نیاز به آبیاری مکرر گیاهان خود داشته باشید.
بهترین شرایط برای پرورش کاکتوس در بیرون از خانه
کاکتوسهایی که در فضای بیرون رشد میکنند، اساساً دارای همان نیازهای اولیه کاکتوسهایی هستند که در داخل خانه رشد میکنند. اول اینکه هر نوع کاکتوس باید برای شکوفه دهی، در معرض نور خورشید باشد؛ بنابراین باید بررسی کنید که بخشی قرار است در آن کاکتوس بکارید، حتماً نورگیر باشد.
نفوذپذیری زیاد خاک نیز اهمیت دارد. به نکات قبلی که گفتیم مراجعه کنید تا یاد بگیرید چطور میتوان میزان نفوذپذیری خاک باغچه را افزایش داد. میتوانید از ظرفهای خیلی بزرگ به عنوان باغچه استفاده کنید تا به این ترتیب بتوانید در صورت نیاز، آنها را جا به جا کنید.
گامهای مهم برای پرورش موفق کاکتوس در حیاط
اگر به فکر داشتن یک باغچه کاکتوس در حیاط پشتی خانه هستید، باید یاد بگیرید به چه روشی این کار را انجام دهید. در غیر این صورت، به خاطر عجله و نداشتن یک برنامه مناسب، ممکن است گیاهان زیادی را از دست بدهید. اگر میخواهید موفق به پرورش کاکتوس در بیرون از منزل شوید، گامهای زیر را دنبال کنید.

انتخاب گیاه
مهمترین گام در پرورش موفقیتآمیز کاکتوس در فضای بیرون، انتخاب گونه درست کاکتوس است. به یاد داشته باشید که هر نوع کاکتوسی، مناسب پرورش در محیط بیرون نیست. قبل از انتخاب گیاه، حتماً درجه سرسختی آن را بررسی کنید. این درجه معمولاً میزان توانایی آن گونه کاکتوس در مقابل شرایط سرد را مشخص میکند. این گیاهان معمولاً با عناوین ناحیه ۴، ۵ یا ۶ دستهبندی میشوند.
بسیاری از گونههای کاکتوسی متعلق به خانواده تیغدار یا آپونتیا، جزو گونههای سرسخت در سرما هستند و انواع سایزها و شکلهای مختلفی دارند. آپونتیا فراجلیس یا خرس تیغدار شکننده معروف، سرسختترین عضو این خانواده است و میتواند دماهای خیلی سرد به اندازه ۳۵ درجه فارنهایت را نیز تحمل کند. برخی از انواع خانواده سیلندر آپونتیا نیز میتوانند در محیط بیرون، به خوبی رشد کنند. به یاد داشته باشید که تمامی گونههای کاکتوس مناسب پرورش در محیط بیرون نیستند.
حتی در آب و هوای خشک، تمامی گونهها رشد و پرورش پیدا نمیکنند؛ بنابراین همیشه باید به نیازهای منحصر به فرد هر گیاه، توجه دقیق داشت. هنگام انتخاب گیاه، سعی کنید کاکتوس چند رنگی انتخاب کنید که هیچ پارگی یا خراشیدگی و زخم ظاهری نداشته باشد. شما همچنین باید پوسته گیاه را از نظر ضخامت و سختی، بررسی کنید. قبل از انتخاب نهایی گیاه، حتماً از محکم بودن پوسته آن، اطمینان حاصل کنید.
در مقاله ای از کابان مگ به معرفی انواع کاکتوس های مناسب برای کاشت در فضای باز تحت عنوان «انواع کاکتوس مناسب حیاط و پرورش در فضای باز» پرداخته ایم که می توانید به آن مراجعه کنید.
کاشت
کاکتوسها به خاطر سیستم ریشهای نسبتاً سطحی خود، همیشه مستعد پوسیدگی هستند؛ بنابراین همیشه بهتر است که این گیاه گوشتی را در جایی بکارید که قسمت پایین آن به آسانی خشک شود.
میتوانید گیاه را روی یک قسمت تپه مانند بکارید، آن را روی یک سنگ بگذارید یا سنگریزههای بیشتری زیر آن قرار دهید. دو سنگ کوچک بردارید و با دقت آنها را در کنار هم قرار دهید و سپس کاکتوس خود را بین آنها بکارید، به گونهای که قسمت پایین گیاه، روی سنگها قرار بگیرد و ریشه آن درون خاک باشد. به این ترتیب، خیالتان راحت خواهد بود که قسمت پایین گیاه، سریعاً خشک میشود.
یاد بگیرید که چطور باید به گیاه خود رسیدگی کنید: هنگام پرورش کاکتوس در فضای بیرون، باید اول به وظایف خود برسید. حتماً درباره چگونگی پرورش هر گیاه مطالعه کنید و سعی کنید آن شرایط و الزامات را تا حد امکان در محیط خود، پیاده کنید.
اگرچه کاکتوسها به روشهای بیشماری میتوانند خود را با محیط اطراف هماهنگ کنند و تطبیق دهند، اما برای رشد سریع آنها بهتر است که محیط ایدهآل را برایشان فراهم کنید. اگر بیشتر از یک نوع کاکتوس در باغچه میکارید، آنها را بر اساس نیازهای منحصربهفردی که دارند، گروهبندی کنید و به دنبال راههای گوناگون برای مراقبت از هر نوع کاکتوس باشید. راههای فراوانی برای مراقبت از گیاهان شما وجود دارند.
آبیاری
آیا کاکتوسهای فضای باز هم به آبیاری نیاز دارند؟ جواب اولیه، بله است. حتی اگر فکر میکنید آبیاری کاکتوس ضروری نیست، باز هم هیچوقت این کار را فراموش نکنید. در طول ماههای گرم تابستان، حداقل دو بار در هفته کاکتوسهای خود را آبیاری کنید.
به آرامی و عمیقاً گیاه را آبیاری کنید تا جایی که مطمئن شوید گیاه شما به مقدار کافی آب دریافت کرده است. برخی از متخصصین روش «خیساندن عمقی» را برای آبیاری کاکتوسهای فضای بیرون، پیشنهاد میکنند. خیساندن عمقی یک روش آبیاری چکهای آرام اما مداوم از شلنگ باغچه است که حدود ۲ الی ۶ ساعت طول میکشد. معمولاً اندازه گیاه تعیین میکند که مدت زمان این فرآیند چقدر باشد.
گیاهان بالغ و بزرگتر ممکن است به آبیاری کمتری نیاز داشته باشند، زیرا چنین گیاهانی دارای ظرفیت ذخیرهسازی بیشتری هستند و بین جلسات آبیاری، بیشتر دوام میآورند. برای مثال یک گونه ساگواروی بالغ، ممکن است اصلاً به آبیاری مکرر نیاز پیدا نکند، اما یک گونه مامیلاریای کوچک ممکن است نیاز به آبیاری مکرر داشته باشد.
البته کاکتوسهای تازه کاشته شده را آبیاری نکنید. همیشه بعد از کاشتن کاکتوس جدید، چند روز برای آبیاری صبر کنید. از آنجایی که آبیاری به هوا بستگی دارد، هر وقت هوا خنکتر است، باید مدت زمان بیشتری برای اولین آبیاری کاکتوس، صبر کنید.
متخصصین گیاهشناسی توصیه میکنند که بعد از کاشت کاکتوس، حداقل یک هفته صبر کنید و سپس گیاه را آبیاری کنید. این دوره انتظار به ریشهها فرصت میدهد که قبل از آبیاری، خود را ترمیم کنند. فقط زمانی گیاه را آبیاری کنید که خاک قسمت ریشه کاکتوس هم کاملاً خشک شده باشد.
مهم نیست چگونه میخواهید کاکتوس خود در فضای بیرون را آبیاری کنید، فقط یادتان باشد که به هیچ عنوان گیاه را بیش از حد آبیاری نکنید، زیرا این کار گیاه را اذیت خواهد کرد. کاکتوسها خیلی سریع به خاطر پوسیدگی ریشهها، از بین میروند، بنابراین توصیه میشود که درباره زمان آبیاری آنها، دقت داشته باشید.
در طول زمستان، خود طبیعت نیاز گیاه به آب را از طریق باران، برآورده میکند، اما در طول ماههای گرم باید گیاهان خود را به دقت آبیاری کنید. به آرامی و عمیقاً گیاه را آبیاری کنید تا مطمئن شوید که گیاه آب کافی دریافت کرده است.
سخن آخر
برخی از گونههای رایج کاکتوس برای پرورش در فضای بیرون شامل کاکتوس گلابی خاردار شرقی، کاکتوس لولهای، کاکتوس پنجه کلاغ و کاکتوس شمعی چند شاخه هستند. امیدواریم این مقاله اطلاعات خوبی برای شما فراهم کرده باشد تا بتوانید با موفقیت باغچه کاکتوس خود را آماده کنید.