انواع قهوه

انواع قهوه کدام است؟ معرفی ۴ نوع دانه قهوه

قهوه‌ها به طور کلی در سه دسته کلی و یک زیر دسته فرعی تقسیم می‌شوند که شامل عربیکا، روبوستا، لیبریکا و اکسلسا هستند. هر کدام از این قهوه‌ها طعم و عطر خاص خود را داشته و طرفداران زیادی در سراسر دنیا دارند. در این مقاله از کابان مگ به معرفی انواع قهوه و اینکه هر کدام چه طعم و عطری دارند پرداخته شده است در ادامه با ما همراه باشید.

قهوه عربیکا

قهوه عربیکا (Arabica) با اختلاف بهترین و به‌تبع پرطرفدارترین نوع دانه قهوه در جهان است و به همین دلیل حدود ۶۰ درصد کل قهوه در سراسر دنیا شامل می‌شود. قهوه عربیکا قدمتی ۷۰۰ ساله دارد و شاید اولین دانه قهوه کشف شده باشد.

قهوه عربیکا باتوجه‌به شرایط خاص پرورشی که دارد نسبت به سایر دانه‌های قهوه قیمت بالاتر هم دارد. نام قهوه عربیکا احتمالاً از واژه عربیا (یمن کنونی) گرفته شده است.

قهوه عربیکا در مناطق استوایی بین دو مدار راس سرطان و راس الجدی رشد خوبی دارد. این گیاه نسبت دیگر بوته‌های قهوه کوچک‌تر بوده و اندازه‌ای بین ۵۰ سانت تا ۴ و نیم متر دارد.

بوته قهوه عربیکا ازآنجایی‌که به بیماری‌های گیاهی حساس است و نیاز به سایه و آب بیشتری برای رشد دارد، در مناطق کوهستانی با ارتفاع بیشتر از ۶۰۰ متر از سطح دریا کشت می‌شود. در حال حاضر قهوه عربیکا در ۵۰ کشور کشت می‌شود که از بین آنها قهوه‌های کشورهای اتیوپی و اندونزی طرفداران بیشتری دارد.

قهوه عربیکا چه مزه‌ای است؟

یکی از دلایل قیمت بالای قهوه عربیکا، طعم آن است و بیشتر شرکت‌های تولید کننده نوشیدنی قهوه برای تبلیغ کسب و کار خود به استفاده ۱۰۰ درصدی از قهوه عربیکا اذعان می‌کنند. در نظر مردم قهوه عربیکا یک طعم اصیل و با کیفیت داشته و مزه تلخ آن بسیار کم است و یا اصلاً احساس نمی‌شود.

در کل مزه قهوه عربیکا به جایی که دانه آن کشت می‌شود، بستگی دارد. قهوه کشت شده در اتیوپی ته مزه‌ای از گیاهان و گل دارد ولی قهوه اندونزی بیشتر طعمی خاکی دارد.

نکته خرید

به طور کلی قهوه عربیکا در فروشگاه‌های بزرگ مواد غذایی، فروشگاه‌های آنلاین فروش قهوه و مغازه‌های فرش قهوه در سطح شهر پیدا می‌شود.

در هنگام خرید با مطالعه کامل اطلاعات روی جلد قهوه از خالص بودن قهوه عریبکا مطمئن شوید زیرا گاهی قهوه عربیکا مخلوطی از قهوه عربیکا و روبوستا است.

قهوه روبوستا

قهوه روبوستا (Robusta) از نظر محبوبیت رتبه دوم را در بین دانه‌های قهوه برخوردار است و از نظر منشأ به صحرای جنوبی آفریقا باز می‌گردد و در حال حاضر بیشتر در آفریقا و اندونزی کشت می‌شود که البته در ویتنام بسیار پرطرفدار است.

از نظر شکل ظاهری قهوه روبوستا دانه‌هایی بزرگ‌تر و گردتر از سایر دانه‌های قهوه دارد و اندازه بوته آنها هم بزرگ‌تر از نوع عربیکا چیزی حدود ۴ و نیم تا ۶ متر است. دانه‌های قهوه روبوستا از دانه‌های عربیکا سخت‌تر بوده و شکل آنها کمی کشیده‌تر است زیرا در ارتفاع کمتری از سطح دریا رشد می‌کنند و باید در برابر بیماری‌های گیاهی مقاومت داشته باشند.

قهوه روبوستا چه طعمی دارد؟

بسیاری از مردم فکر می‌کنند که چون قهوه روبوستا سخت‌تر است پس مزه‌ای بد و با احتمالاً تلخ دارد ولی قهوه روبوستا بوی قوی‌تر و کمی طعمی تند دارد. قهوه روبوستا در مقایسه با قهوه عربیکا محتوای کافئین بسیار بیشتری است. ناگفته نماند که قهوه روبوستای تایلند کمی مزه‌ای خاکی و ادویه‌ای دارد.

قهوه لیبریکا

قهوه لیبریکا (liberica) بومی مناطق مرکزی و غربی آفریقا به ویژه لیبریا است و نام لیبریکا هم از همین منطقه گرفته شده است. قهوه لیبریکا به دلیل بوی گل مانند و طعم دودی قوی آن شهرت دارد و به همین ویژگی منحصر به فرد معمولاً با دیگر انواع قهوه مانند عربیکا و روبوستا مخلوط می‌شود (نقش برنج دودی در ایران رو داره) و به ندرت به صورت مجزا مصرف می‌شود.

قهوه لیبریکا به دلیل مقاومت به بیماری قارچی بوته قهوه و ازبین‌رفتن نژاد قهوه عربیکا در جنوب شرق آسیا، جایگزین قهوه عربیکا شده است. اندازه بوته آن بزرگ‌تر از عربیکا و روبوستا است و نسبت به هر دوی آنها تحملش در برابر گرما و رطوبت بیشتر بوده و در مناطق با ارتفاع کمتر هم رشد می‌کند. دانه قهوه لیبریکا ممکن است کمی نامتعارف باشد ولی ظاهری بیشتر شبیه روبوستا تا عربیکا دارد.

در حال حاضر اندونزی، مالزی و فیلیپین از کشورهای بزرگ تولید کننده این قهوه هستند و بازار ۲ درصدی از قهوه جهان را شامل می‌شوند. البته در کشوری مانند اندونزی مصرف ۹۵ درصدی قهوه لیبریکا بازار بزرگی است ولی هنوز به کشورهای آمریکایی و اروپایی نرسیده است.

طعم قهوه لیبریکا چگونه است؟

بسیاری از قهوه خورها با امتحان کردن قهوه لیبریکا یا عاشق آن شده یا از آن متنفرند، طعم خاص چوبی و آجیل مانند یا ته مزه تلخ به مزاج هر فردی سازگار نیست. قهوه باراکو (Barako coffee) برندی فیلیپینی است که می‌توانید برای خرید قهوه لیبریکا به آن اعتماد کنید.

قهوه اکسلسا

قهوه اکسلسا (Excelsa) در گذشته در یک رده جداگانه دسته بندی می‌شد ولی به تازگی آن را جزئی از خانواده قهوه لیبریکا می‌دانند. قهوه اکسلسا عمدتاً در جنوب شرقی آسیا کشت می‌شود و شکلی شبیه قهوه لیبریکا به صورت کشیده تا بیضوی دارد. بوته قهوه اکسلسا اندازه‌ای حدود ۶ تا ۹ متری دارد و در مناطق با ارتفاع متوسط از سطح دریا رشد می‌کند.

طعم قهوه اکسلسا

از نظر طعم قهوه اکسلسا بی‌نظیر است و این به این معنا نیست که همه آن را دوست خواهند داشت. برای توصیف طعم قهوه اکسلسا باید گفت که طعمی از ترکیب قهوه دارک و مزه میوه‌ای و مربا مانند است و از نظر عطر و کافئین از دیگر قهوه‌ها سبک‌تر هستند.

سخن آخر

همانطور که میدانیم در گذشته ایرانی‌ها قهوه می‌خوردند و به همین منظور قهوه خانه‌ها هنوز وجود دارند ولی در آنها چای سرو می‌شود، خوشبختانه امروزه اشتهای مردم برای نوشیدن قهوه بیشتر شده است. اگر به دنبال راه‌های دم کردن قهوه هستید به مقاله «دم کردن قهوه ساده در خانه، معرفی ۵ روش دم کردن قهوه» مراجعه کنید و درباره طعم قهوه‌ای که می‌خورید برای ما بنویسید.

مقالات مرتبط
دیدگاه شما
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x